Pınar Aydınlar: Nuriye ve Semih gibi bizi de açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar

Pınar Aydınlar: Nuriye ve Semih gibi bizi de açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar

10 ay hapis cezasına çarptırılan, birçok ilde konserleri yasaklanan ve albümleri toplatılan müzisyen Pınar Aydınlar "Aynı Nuriye ve Semih gibi açlıkla bizi de terbiye etmeye çalışıyorlar” dedi.

Sanatçı Pınar Aydınlar OHAL bahanesiyle engellendiği için birçok yerde konser veremediğini, “yasaklı” olduğunu anlattı. Aydınlar albümlerinin ise toplatıldığını söyledi.

HDP’den milletvekili ve belediye başkan adayı da olan sanatçı Pınar Aydınlar’a 10 ay hapis cezası verilmişti.

Aydınlar’a sahnede söylediği iki şarkıdan dolayı da 6 bin TL’lik para cezası verildi.

Hakkında birçok dava açıldığını belirten Aydınlar, “2009 yılında Dersim’de okuduğum şarkılardan ve sahnedeki konuşmalarımdan dolayı İbrahim Kaypakkaya üzerinden hakkımda “suç ve suçluyu övmek” suçlamasıyla dava açıldı.

Aynı zamanda o dönem Mercan’da öldürülen 17 devrimciyi sahiplenmekle ilgili yaptığım konuşmalardan dolayı ceza aldım. 7 Haziran seçimlerindeki milletvekilliği adaylığı sürecimde açılan dava hükümlülüğe döndü, 10 aylık hapis cezası aldım. Sonrasında ertelenen dosyalar da açıldı. Bunlar maddi ve manevi anlamda çıkarcılık diye düşünüyorum.

Ayakkabı kutularının oluk oluk dolduğu, gözümüzün önünde emeğin sömürüldüğü, yerin yedi kat dibindeki işçilerin hayatlarını vererek çalıştırıldığı bir ülkede bizler fikirlerimizden dolayı sürekli ceza alıyoruz” şeklinde konuştu.

“HALKIN YAŞADIĞI SORUNLARA DUYARSIZ KALAMAM”

Aydınlar, halkın yaşadığı sorunlara duyarsız kalamayacağını belirterek, “Ben sanatçıyım” diyemem çünkü sanatçı olmak çok büyük bir bedel ister. Müzisyenim, 20 yıldır profesyonel olarak sahnede ekmeğimi kazanıyorum, sanat mücadelemi, yaşam kavgamı veriyorum. Bu demek değil ki; ben sadece şarkılarımı, türkülerimi söyleyeyim, deyişlerimi okuyup sırtımı döneyim, halkın yaşadığı sorunlara duyarsız kalayım…

Çünkü her insanın kendi yaşamında çizdiği bir hat, çizgi vardır. Çocukluğundan bugüne kadar Ruhi Suları, Yılmaz Güneyleri takip etmiş, Ümmü Şenleri, 80 döneminde işkence gören sanatçıları dinlemiş  bir insan, devrimci bir sanatçı olarak benim çizgim olabildiğince net” dedi.

3 YIL DERSİM YASAĞI

3 yıl boyunca Dersim’de sahneye çıkması yasaklanan Aydınlar şunları anlattı:

"Okuduğum İsyan ateşi ve Gerilla Marşı şarkılarından dolayı 6 bin TL para cezası aldım. 

Kırmızı Gül’ü okuduğum için 2009’da Dersim’de 3 yıl  türkü söyleme yasağı aldım.

bir müzisyene bu cezayı vermek itibarını düşürmez mi? Siz klibini çektiği, Kültür Bakanlığı’nın bandrolünü bastığı albümlerinin binlerce sattığı bir müzisyene diyorsunuz ki; ‘Dersim’de türkü söylemen yasak’. O yüzden çok trajikomik durumlar yaşıyoruz. Şükrü Erbaş’a da ayakta şiiri okuma yasağı verilmişti.”

“BERKİN ELVAN’IN KONSERLERİNİ DEFALARCA İZLEDİĞİ BİR İNSANIM”

“Ben Berkin Elvan’ın defalarca konserlerini izlediği bir insanım” diyen Aydınlar, “Roboski’de katledilen Kürt çocuklarının ailelerinin yanında olmaktan onur duyan bir insanım. Benim tarafım belli; ben Uğur’un Berkin’in Ceylan’ın ablasıyım ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

“Gerçekten vicdanlı ve adaletli bir insan olabilmek hayatımdaki mücadelemdir. Turna ve Toprak’ın annesi olarak saymadım hiçbir zaman tüm dünya çocuklarının annesi hissediyorum kendimi.

“KONSER VEREMİYORUM”

Pek çok bölgede konserlerim verilemiyor. Bu durum OHAL kılıfına sokuluyor. OHAL faşizmin bir gölgesidir ve OHAL’i meşru göstermek isteyen bir sistem içinde ‘güvenlikten dolayı yasak’, ‘gençliği teröre özendirmek’ gibi hakkımda bir sürü tanımlama çıkarabiliyorlar. Okuyunca çok şaşırıyorum. Ama benim yasaklı olduğum bölgeler binlerce kitlemizin olduğu yerler. Bir avuç zengine karşı milyonlarca yoksul bizleriz, bizler yoksulluğun müziğini yapıyoruz. Elbette ki kitleyle buluşacağız."

“ÇOCUKLARIMI GEÇİNDİREBİLECEĞİM BAŞKA MESLEĞİM YOK”

Katledilişinin yıl dönümünde Hıdır Aslan’ı anan Aydınlar “En son yaptığım ‘Gidenlerimiz’ albümü hem Hıdır Aslanlar için İlyaslar için Kürtçe, Zazaca ve Ermenice okuduğum albümüm şu anda pek çok yerde toplatılmış yok” dedi.

“Benim eğitim aldığım alan müzik, konservatuar mezunuyum” diyen Aydınlar şunları kaydetti:

“Çocuklarımı geçindirebileceğim başka bir mesleğim yok. Aynı Nuriye ve Semih gibi açlıkla bizi terbiye etmeye çalışıyorlar. KHK’ların başka bir  boyutu da bizim yaşadığımız tecrit. Amaçları kendinden olmayan sanatçıların alanlarını kısıtlayıp kılıf altına alarak konserlerini yasaklamak, ekmeğimizden etmek.

Ama biz yeri gelir başka işler yaparız. Konservatuar mezunuyum diye sadece bu işi yapmak zorunda değilim. Sonuçta alnımızdaki terin kutsallığına inanırız biz.”

"HAPİS CEZASI ÇOCUKLARDA TRAVMA YARATTI"

Aydınlar, çocuklarının hapis cezası kararı nedeniyle tedirgin olduklarını da anlattı: “Okuldan her geldiklerinde ‘anne evdeymişsin’ diyorlar bana. Çünkü benim tutuklanacağımı düşünüyorlar. Mahkeme istese erteleme yapabilir ya da para cezasına çevirebilirdi ama direk hapis cezası verdi, siyasi bir karardı bu. 10 aylık hapis kararı çocuklarda travma yarattı. Her gün beni kaybetme korkusuyla bana sarılarak uyuyorlar. Ben onları motive etmeye çalışıyorum.”