'Perinçek Erdoğan’a çok bağlı'

'Perinçek Erdoğan’a çok bağlı'

Türkiye siyasetiyle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dugin, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile ilgili "Erdoğan'a çok bağlı" dedi.

“Putin’in başstratejisti” ve “Rus dış politikasının mimarı” olarak tanıtılan Prof. Dr. Aleksandr Dugin Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de ismi jet krizi ve darbe girişimi sonrası duyulan Dugin, 15 Temmuz’dan bir gün önce “Orduda hareketlilik var” şeklindeki sözleriyle biliniyor. 40’tan fazla kitabı bulunan ve Uluslararası Avrasya Hareketi’nin liderliğini yürüten Dugin, Habertürk’e Türkiye siyasetiyle ilgili açıklamalar yaptı. Röportajda ilk olarak Independent Gazetesi’nin “Çok zeki bir filozof. Ancak çılgınlık ve deha arasında” yorumuna yanıt veren Dugin, “Başkalarından farklı şeyler söylediğiniz zaman hemen deli yaftasını yapıştırıyorlar. Normallik sıkıcılıksa, deli olarak görülmeyi tercih ederim” ifadelerini kullandı.

‘PERİNÇEK ERDOĞAN’A ÇOK BAĞLI’

Röportajı yapan HT muhabirinin Türkiye’den Doğu Perinçek ile kıyaslandığı şeklindeki sözlerine yanıt veren Dugin’in açıklamaları şöyle:

“Ona saygı duyuyorum. Türkiye’de hak ettiği değeri bulamadı. Türkiye’yi daha önce hep Rusya’nın düşmanı olarak düşünürdüm. Ama Perinçek ve 2000’lerin başında tanıştığım ona yakın askeri elitler fikrimi değiştirdi.

- Hâlâ Perinçek’in hak ettiği değeri bulamadığını düşünüyor musunuz?

Perinçek hapse bile atıldı. Darbe gecesi çok netti, şunu söyledi: “Kötü adamlar, iyi adamları yenmeye çalışıyor.” Darbeyle mücadele etti. Tabii ki şimdi daha fazla saygı görüyor. Fikir ayrılıkları var ancak Sayın Erdoğan’a, devletine çok bağlı. Eğer Perinçek’i Türkiye’nin derin devletinin adamı olarak tanımlarsanız, ben de kendi ülkemin vatansever derin devletini temsil ediyorum. (Türkçe söylüyor) Paralel devleti değil.

- Jet olayı sonrasında ilişkilerin onarılmasındaki rolünüz konusunda çok şey yazıldı. Sizden dinlemek isterim.

Perinçek’e yakın bazı askerlerden oluşan bir delegasyon, uçağın düşürülmesinden hemen sonra Moskova’ya geldi.

- Aralarında İsmail Hakkı Pekin de vardı...

Evet. Delegasyon, jetin düşürülme emrini Erdoğan’ın vermediğini, hükümet içerisinde Batı yanlısı bir grubun ihanetinin söz konusu olduğunu söyledi. Türk elçi de Rusya’yla iletişim kanalını açmam için benden yardım istedi. Rusya, Türk tarafının söylediği şeyleri araştırdı. Daha sonra martta Ankara’da Erdoğan’a yakın isimlerle görüştüm. Erdoğan’ın Putin’e mektubundan sonra Türkiye’ye gittim.

Foto: Habertürk | "Dugin ve Perinçek, 90’lardan beri görüşüyor"