Pazar günü yapılacak 'laik ve bilimsel eğitim' mitingi için çağrı

Pazar günü yapılacak 'laik ve bilimsel eğitim' mitingi için çağrı

ABF ve Eğitim-Sen 17 Eylül’de düzenlenecek 'laik ve bilimsel eğitim' mitingi öncesi bir çağrı yaptı. Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı Bozdoğan "Yeni yönetmeliğe göre sadece imam hatip liseleri açılacak. Yani herkesin açık bir şekilde bilmesi gerekir. Eğer engellenmezse önümüzdeki öğretim yılında Türkiye'nin tüm ilçelerinde imam hatip liseleri olacak" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen); 17 Eylül'de İstanbul Kartal'da yapacakları “Laik, Bilimsel Kamusal, Parasız ve Anadilde Eğitim İstiyoruz" mitingi öncesinde basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı ABF Başkanı Muhittin Yıldız yaptı. 

17 Eylül Pazar günü, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İstanbul Kartal Meydanında saat 13.00’de “Laik, Bilimsel Kamusal, Parasız ve Anadilde Eğitim İstiyoruz" mitingi düzenliyor.

ABF Başkanı Muhittin Yıldız basın açıklamasında mitinge tekrar çağrıda bulunarak “Biliyoruz ki emeğiyle geçinmeyi erdem bilen yoksul halkımız, eşitlik, özgürlük ve adaleti yaşam ilkesi edinmiş Alevi Toplumu, demokratik kurum ve dost siyasal partiler, karanlığa karşı sanatıyla mücadele eden aydın, yazar ve sanatçılarımız çağrımıza kulak verip aydınlık yarınlar için bizimle birlikte Kartal Meydanında Cem olacaklardır” dedi.

Basın toplantısında yeni müfredata ilişkin, “Biz, Aleviler ve Türkiye Demokratik kamuoyu olarak varlığımızı inkar eden tekçi, tek tip, asimilasyoncu eğitim programını kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“TEKÇİ POLİTİKALARIN SONUCU”

“AKP/Devlet zihniyetinin Tekçi, inkarcı, asimilasyoncu politikalarla şekillendirdiği “Yeni eğitim Programı” da bu sistematik politikanın bir sonucudur” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

 “Yeni’ denen ‘Eğitim programı’ AKP/Devlet zihniyetine göre ‘Yeni’ olup, bize göre, ne yenidir ne de yenilik getirecektir! AKP/Devletin ‘Yeni Eğitim Programı’ bildik bir ırkçı, gerici oyundan başka bir şey değildir! ‘Yeni’ denen ‘Eğitim Programı’ndaki açık ve gizli şeriatçı, cihatçı, fetihçi, cinsiyetçi, inkarcı, tekçi, asimilasyoncu ve ırkçı uygulamaları sıralamaya kalksak buna zaman yetmeyeceği gibi akılla açıklanacak bir durum da değildir.”

Miting için “yasal gereklilik” süreçlerininTertip Komitesi tarafından, İstanbul İli Mülki İdare Birimleri ve “Güvenlik Güçleri”  ile görüşülerek tamamlandığının ifade edildiği açıklamada, “Ayrıca Tertip Komitemiz de kendine düşen önlemleri alacak ve mitingimizin 

güvenliği sağlanacaktır” dendi.

“SADECE İMAM HATİP LİSELERİ AÇILACAK”

Toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı Özgür Bozdoğan eğitimde piyasacı ve gerici bir dönüşümün hızla devam ettiğini belirterek "Eğer biz sesimizi yükseltip, bu gidişatı durduramazsak önümüzdeki öğretim yılından itibaren nüfusu 10 bin olan ve on binin altında olan ilçelerde meslek ve anadolu liseleri açılamayacak. Nüfusu 50 binin altında olan ilçelerde güzel sanat liseleri ve fen liseleri açılamayacak. Peki nüfusu on binin altında olan liselerde ne açılacak? Yeni yönetmeliğe göre sadece imam hatip liseleri açılacak. Yani herkesin açık bir şekilde bilmesi gerekir. Eğer engellenmezse önümüzdeki öğretim yılında Türkiye'nin tüm ilçelerinde imam hatip liseleri olacak. Erzincan'ın bütün ilçelerinde sadece imam hatip lisesi açılacak" diye konuştu.

KONFERANS SÜRECİ BAŞLATILACAK

Yapacak eylem ve etkinliklerin mitingle sınırlı kalmayacağı da belirtildi.

ABF tarafından Laik, Bilimsel Kamusal, Parasız ve Anadilde Eğitim konferansı düzenlenecek.

Bu konferans için eğitim ve bilim emekçilerinin kurumlarıyla, konuya katkı sunacak bilim insanlarıyla görüşmelerin devam ettiği de aktarıldı.

ANKARA’DA LAİK EĞİTİM AÇIKLAMASI

Toplantıda 18 Eylül pazartesi günü Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde Eğitim-Sen ile bir basın açıklamasının yapılacağı da açıklandı. Buna göre, yerel kurumlar da milli eğitim müdürlükleri önünde eş zamanlı kitlesel basın açıklaması yapacak. 

 

 

DAHA FAZLA