Pasaportu olmayan inekler yaylaya çıkamayacak!

Pasaportu olmayan inekler yaylaya çıkamayacak!

Antalya Valiliği’nce yayınlanan genelgeye göre ise hayvanlarıyla birlikte yaylaya göçen üreticilerden inekler için pasaport, keçi ve koyunlar için sağlık raporu, hayvan otlatılacak mera içinse kiralama belgesi istenecek.

Antalya Valiliğinin yayınladığı genelgeyle hayvan üreticilerinin göç yolları, otlatma alanları ve peynirden ete hayvansal üretimleri sil baştan düzenlendi.

Yayla mevsiminin gelmesiyle birlikte geleneksel hayvancılıkla uğraşan üreticilere göç yolu da göründü. Yüzlerce yıldır yayla-sahil arasında ve ot peşinde süregelen geleneksel hayvancılıkta son sözü her zaman yağmur, toprak ve ot söylüyor. Ancak hatalı tarım politikaları yüzünden giderek bitme noktasına gelen yayla üretiminde artık son sözü ot değil valiler söylüyor. Hayvancılıkla öne çıkan illerin valilikleri tarafından yayınlanan mera genelgeleri yayınlanmaya başladı. Antalya Valiliği’nce yayınlanan genelgeye göre ise hayvanlarıyla birlikte yaylaya göçen üreticilerden inekler için pasaport, keçi ve koyunlar için sağlık raporu, hayvan otlatılacak mera içinse kiralama belgesi istenecek. Bu belgeleri bulundurmayan üreticilere cezai işlem uygulanacak.

GÖÇERLERİN NEREDEN GEÇECEĞİ GENELGEYLE BELİRLENDİ

Antalya Valiliği tarafından “Mera-Yaylakların Kullanımı, Korunması ve Göçer Hayvan Hareketleri” başlığıyla yayınlanan 2017/1 numaralı genelgeyle 2017 yılında hayvan otlatılmasına yönelik usul ve esaslar kamuoyuna duyuruldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu imzasıyla yayınlanan genelgede, “İlimizdeki mera, yaylak, kışlak ve otlaklardan yararlanan ve geçiş yapan göçerler 2017 yılı otlatma mevsiminde aşağıdaki esaslar çerçevesinde hareket edeceklerdir” ifadelerine yer verildi.

OTLAK VE YAYLAKLARI KİRALAMAYANLAR KULLANAMAYACAK

Genelgeyle mera komisyonları tarafından tahsis kararı alınmayan yerlerde, geçmişten beri bu alanı mera ve yaylak olarak kullandığını belgeleyenler ve söz konusu bu meranın bulunduğu mahalle ya da belediye sınırları içerisinde ikamet edenler hariç herkese kiralama zorunluluğu getiriliyor.

20 MAYIS’TA BAŞLAYAN OTLATMA MEVSİMİ 5 EKİM’DE SONA ERECEK

Antalya sınırlarında herhangi bir mera ve yaylakta hayvan otlatmak amacıyla hareket eden sürü sahiplerinden, gidecekleri mera ve yaylağı mera komisyonunda kiraladıklarına dair belge isteneceğinin altı çizilen genelgede, belgesi olmayanlar hakkında ise yasal işlem yapılacağı kaydedildi. Genelgeye göre Antalya’da 2017 yılı otlatma mevsimi, sahillerde 15 Nisan’da başladı, 15 Ekim’de ise sona erecek. Yayla kesiminde ise 20 Mayıs’ta başlayan olan otlatma mevsimi, 5 Ekim’de sona erecek. Genelge, bu tarihlerden önce ve sonra mera ve yaylaklara çıkılmasını yasaklıyor.  

OTLATMA PLANINA UYMAYANLARIN YARARLANMA HAKKI İPTAL EDİLECEK

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından mera ıslah ve amenajman projeleri yürütülen yerleşim birimlerinde projeler kapsamında hazırlanan otlatma planlarına göre otlatma yapılabileceği belirtilen valilik genelgesinde, otlatma planlarının uygulandığı mera yaylak ve kışlaklarda karara uymayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin yararlanma haklarının en az 7 gün, en çok 30 gün süre ile geçici olarak, aynı fiilin tekrarı halinde ise yararlanma hakkının bir otlatma dönemi için iptal edileceği uyarısında bulunuldu.  

YAYA OLARAK SERİ ŞEKİLDE VE 10 KİLOMETRE GİDİLEBİLECEK

Antalya sınırlarında hayvancılık yapan üreticilerin otlatma amacıyla gidecekler için yaya ve motorlu taşıtlarla yolculuk yapmasına izin verilecek. Yolculuğun yaya olarak yapmak isteyen göçerlerin bulunduğu güzergâhta en seri şekilde 10 kilometre yürüyüş sonrasında bir gece konaklayarak geçişine izin verilecek.

ÇOBANLARDAN DAİMİ İKAMETGÂH ADRESİ İSTENECEK

Mera kiralamak isteyen hayvan üreticileri, otlatma mevsimi başlamadan en az 60 gün önce otlatma yapmak istedikleri yeri ve getirecekleri hayvan sayısını cinsiyle birlikte belirten dilekçe ile Tarım İl Müdürlüğü’ne başvuracak. Başvuruda, üreticinin aile bireyleri ve çobanlar için daimi tebligat ve ikametgâh adresi istenecek.

YASAKLARA UYMAYANLAR HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILACAK

Üreticiler, otlatma belgesini düzenli olarak yanında taşımak zorunda. Hayvan sahipleri otlatma izni aldıkları alana, izin belgesinde belirtilen cins ve miktarın dışında hayvan getiremeyecek, otlatma izni aldıkları yeri başkalarına kiraya veremeyecek. Kiralama yapmadan izinsiz hayvan otlatanlara ya da kiralamada belirtilenden fazla hayvan otlatanlardan, otlatma bedelinin üç katı tahsil edilecek. Mera ve yaylaklar muhtarlar ya da belediye başkanları ile diğer şahıslar tarafından ‘yurtluk’ adıyla kiraya verilemeyecek. Bu yasağa uymayanlar hakkında yasla işlem yapılacak.

İNEKLERDEN PASAPORT, KEÇİLERDEN SAĞLIK RAPORU İSTENECEK

Kışlak ve yaylak arasındaki hayvan nakillerini de düzenleyen genelgede, “Hayvan sahipleri, ilçe içi sığır cinsi hayvan nakillerinde, hayvanlarına ait pasaportları beraberinde bulundurmak zorundadır. Koyun–Keçi türü hayvanların İlçe içi nakillerinde ise hayvan sahibi tarafından doldurulan nakil belgesi düzenlenmelidir. İller arası sığır cinsi hayvan nakillerinde; hayvana ait pasaportun yanı sıra İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince düzenlenen yurtiçi hayvan sevklerine mahsus veteriner sağlık raporunu, il ve ilçeler arası koyun keçi türü hayvan nakillerinde ise nakil belgesi ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince düzenlenen veteriner sağlık raporu bulundurulması zorunludur. Belgeleri olmayan veya eksik olanlar hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği yasal işlem yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.

GÖÇ YOLLARI ÜZERİNDE KONTROL NOKTALARI KURULACAK

Hayvan sahiplerinin mera ve yaylalara giriş yapacağı yol ve güzergâhlarda ‘göçer kontrol noktaları’ kurulacak ve bu noktalarda hayvanların pasaport ve sağlık belgesi ile otlatma kontrolleri yapılacak. Karayollarından küçük ve büyükbaş hayvan geçişleri yalnızca motorlu taşıtlarla yapılacak. Karayolundan yaya olarak geçişlere izin verilmeyecek.

GÖÇ SIRASINDA İZLENECEK GÜZERGÂHLAR TEK TEK BELİRLENDİ

Antalya il sınırlarında hayvanların geçeceği yol ve varış yerlerini de düzenleyen valilik genelgesine göre üreticilerin izleyeceği güzergâhlar ise tek tek sıralanarak, genelgeye uymayanlar hakkında kabahatler kanunu hükümlerine göre yasla işlem yapılacağı kaydedildi. Kaymakamlıklar, jandarma ve tarım ilçe müdürlükleriyle orman işletme şefliklerince koordineli yürütülecek olan genelgeyle ilgili işlemler, belediye başkanları ve mahalle muhtarlarını da yükümlü kılıyor.

PEYNİRDEN ET ÜRETİMİNE BİREYSEL İHTİYAÇLAR BİLE DENETLENECEK

Otlatma mevsimi boyunca İl Jandarma Komutanlığı tarafından çeşitli devriyelerin görevlendirilerek, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanacağı, ayrıca genelgeyle belirlenen hususların yerine getirilip, getirilmediğinin kontrol edileceği kaydedilen valilik genelgesinde, “Yaylaklarda bireysel ihtiyaçlar için sütten üretilen mamullerin hijyenik tedbir alınmadan, kaynatılmadan, çiğ sütten ve sıhhi olmayan mayalarla imal edilmesinin önlenmesi için İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından gerekli tedbirler alınacaktır. Yaylaklarda hayvan kesimlerinin bireysel ihtiyaçlar dışında yapılmaması, ticari amaçlı kesimlerin ruhsatlı mezbahalarda yapılması konusunda gerekli bilgilendirmeler İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Antalyalı hayvan üreticileri ve göçerler, genelgede belirlenen il sınırlarındaki göç yolları ve varış yerleriyle ilgili ayrıntıları bu bağlantıdan öğrenebilecek: http://www.antalya.gov.tr/mera-yaylaklarin-kullanimi-korunmasi-ve-gocer-hayvan-hareketleri