'Paradise Papers'tan Başbakan Yıldırım'ın oğulları çıktı

'Paradise Papers'tan Başbakan Yıldırım'ın oğulları çıktı

Dünya çapında zenginlerin 'vergi cennetleri'ne yönelik yatırımlarını inceleyen 'Paradise Papers'ta (Cennet Belgeleri) Başbakan Yıldırım'ın oğulları Erkan ve Bülent Yıldırım’ın da adı geçiyor.

Geçtiğimiz sene çok ses getiren Panama Belgeleri'nin ardından, bu kez aralarında Türkiye'den Cumhuriyet gazetesinin de bulunduğu 96 medya kuruluşundan 382 gazeteci "Paradise Papers" (Cennet Belgeleri) adını verdikleri 13,4 milyon belge üzerinde çalışma yürüttü.

Off-shore hizmet sağlayıcıları Appleby ve Asiaciti ile 19 farklı yargı alanındaki kayıtlardan oluşan belgeler üzerinde yapılan çalışmayla, aralarında devlet yöneticilerinin de bulunduğu zengin kişilerin vergi kaçırmak için 'vergi cenneti' olarak adlandırılan bölgelerdeki yatırımları ortaya çıkarılıyor. 

Cumhuriyet'ten Pelin Ünker'in haberine göre, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından paylaşılan belgelerden Türkiye’den sadece Başbakan Binali Yıldırım'ın iki oğlu Erkan ve Bülent Yıldırım’ın adı geçiyor.

Malta kayıtlarına göre Bülent ve Erkan Yıldırım, Hawke Bay Marine Co Ltd. ve Black Eagle Marine Co Ltd. adlı iki şirketin hissedarları. Kayıtlar, şirketlerin ana hissedarı görünen Erkam Yıldırım'ın iki şirketin de direktörü olduğunu gösteriyor. Şirketler, Ekim 2017'de Malta Şirketler Kayıt Defteri'nde “halen aktif” olarak listeleniyor.