Özgür Gündem'e destek veren Nadire Mater ile Yıldırım Türker’e hapis cezası

Özgür Gündem'e destek veren Nadire Mater ile Yıldırım Türker’e hapis cezası

Özgür Gündem Gazetesi için başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına destek verdikleri için gazeteci Nadire Matar 1 yıl 3 ay, Yıldırım Türker ise 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Özgür Gündem Gazetesi için başlatılan dayanışma kampanyası kapsamında bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Nadire Mater, gazetede yer alan bir haberden dolayı ‘örgüt propagandası yaptığı’ iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mater’e ayrıca, gazetede yer alan başka bir haberden dolayı da, "terör örgütlerinin açıklamalarını yayınlamak" iddiasından da 6 bin TL adli para cezası verildi. Aynı soruşturma kapsamında Yıldırım Türker de, 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına Nadire Mater avukatıyla birlikte katıldı. Mater’in avukatları, Özgür Gündem Gazetesi’yle dayanışma kapsamında bir günlük yayın yönetmenliğinde bulunduğunu, bunun için sözleşme yapmadığını, ücret almadığını ve editöryal bağımsızlık nedeniyle de yazılara müdahale etmediğini, bu nedenle de sorumlu olmaması gerektiğini ifade etti. Son sözü sorulan Mater de, "Bu dayanışma Özgür Gündem Gazetesi’nin ve Kürt medyasının neler yaşadığını göstermiş oldu" dedi.

Mahkeme heyeti, gazetenin 9. sayfasında yer alan bir yazıda , ‘terör örgütü propagandası yapıldığını’ iddia ederek Mater’in 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, sanığın daha önce kasıtlı bir suça karışmadığını dikkate alarak cezanın ertelenmesine karar verdi. Yine gazetenin 8. sayfasında yer alan, bir haberde de, "terör örgütlerinin açıklamasını yayınlamak" iddiasından Mater’e 10 ay hapis cezası verildi. Bu ceza da 6 bin TL adli para cezasına çevrildi.

YILDIRIM TÜRKER’E DE HAPİS CEZASI

Aynı soruşturma kapsamında hakkında aynı mahkemede dava açılan gazeteci Yıldırım Türker de, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nde yer alan haberlerden dolayı "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. DHA’nın haberine göre ceza ertelendi.

ÖZGÜR GÜNDEM GAZETESİ

30 Mayıs 1992’de yayın hayatına başlayan Özgür Gündem gazetesi, Türkçe ve Kürtçe dillerinde yayınlanıyordu. 16 Ağustos 2016'da 'PKK propagandası yapmak, örgütün yayın organı gibi hareket etmek’ iddiası ile geçici olarak kapatılan gazete, 29 Ekim 2016'da çıkarılan Olağanüstü Hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnamesi ile tamamen kapatıldı.

DAHA FAZLA