Özel güvenlikten işçilere: 'Gerekirse eve çıplak gideceksiniz fakat bu kıyafetleri alacağız'

Özel güvenlikten işçilere: 'Gerekirse eve çıplak gideceksiniz fakat bu kıyafetleri alacağız'

HAZİRAN Tekirdağ Süleymanpaşa Meclisi, MSC/MEDLOG direnişine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında işçiler direnişlerini ve yaşadıklarını paylaştı.

@muratbuyukyilmz

Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN) Süleymanpaşa Meclisi üyeleri, Tekirdağ MSC/MEDLOG'da direnen işçileri ziyaret etti. 

Ziyaret esnasında işçiler, yaşadıkları baskıları ve bundan sonraki mücadelelerinde nasıl bir yol izleyeceklerini HAZİRAN Meclisi üyeleri ile paylaştılar.

'SENDİKA ÜYESİ OLDUKLARI İÇİN ATILAN İŞÇİLERİN BAŞLATTIĞI DİRENİŞ'

Asgari ücret karşılığında uzun süre çalıştırılan fakat mesai ücretleri kesilen, yemek ve yol ücretleri verilmeyen işçiler bunun üzerine yoğun ve kötü çalışma koşullarına karşı DİSK’e Bağlı Nakliyat-İş Sendikası'na üye oldular. İşçilerin sendikaya üye olmasının ardından MSC/MEDLOG, 7 işçiyi işten çıkardı ve işçiler direnişe başladı.

'GEREKİRSE EVE ÇIPLAK GİDECEKSİNİZ FAKAT BU KIYAFETLERİ ALACAĞIZ'

Sendikaya üye olan 7 işçinin işten çıkarılmasının ardından direnişe başlayan işçiler, kendilerini ziyaret eden HAZİRAN Tekirdağ Süleymanpaşa Meclisi üyelerine işten çıkarılmadan önce sendika üyelerinin ve diğer çalışanların e-devlet şifreleri tehditle alınmaya çalışıldığını anlattı. Şifrelerini vermeyen sendika üyesi işçilerin önüne çıkış belgesi konularak “performans düşüklüğü” şeklinde kendi rızalarıyla işten ayrılıyorlarmış gibi yazılı belge imzalatılmaya çalışıldığı ortaya çıktı.

Mobbing ve tacize maruz kaldıklarını anlatan işçiler, işten çıkarıldıkları gün şirketin silahlı özel güvenlikleri tarafından ise 'Gerekirse eve çıplak gideceksiniz fakat bu kıyafetleri alacağız' denilerek üzerlerindeki iş kıyafetlerinin alınmak istendiğini aktardı.

MSC/MEDLOG TEKİRDAĞ NEDİR?

Dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü olan MSC (Mediterranean Shipping Company) Dünya çapında 6 kıtada 490 ofis de 54,000 çalışanı ile dünyanın her yerine taşımacılık yapmaktadır. MSC’nin Türkiye’deki konteyner taşımacılığını ise 2011 yılında kurulan MEDLOG Lojistik şirketi yapmaktadır.

MEDLOG lojistik şirketinin yurtdışındaki çalışanları sendikalıyken Türkiye’de sendikal örgütlülük baskılarla engelleniyor. MSC/MEDLOG firması, 2016 yılının Ağustos ayından bu yana, sendikalaşmak istediği için 168 işçiyi işten attı.