Oyuncular Sendikası'ndan 'Sadece Diktatör'ün yasaklanmasına tepki

Oyuncular Sendikası'ndan 'Sadece Diktatör'ün yasaklanmasına tepki

Oyuncular Sendikası, yayınladığı açıklama ile "Sadece Diktatör" oyununun yasaklanmasına tepki gösterdi.

Onur Orhan'ın yazdığı ve Barış Atay'ın sahnelediği "Sadece Diktatör" oyununun İstanbul, Ankara ve Artvin'de valilik kararıyla yasaklanmasına Oyuncular Sendikası'ndan tepki geldi. 

Yapılan açıklamada, "Meslektaşlarımızın keyfi şekilde tiyatro seyircilerinden mahrum bırakılmaya çalışılmaları kabul edilemez bir tutumdur. " denildi. 

Oyuncular Sendikası'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

OHAL dönemlerinde tiyatro oyunlarının yasaklanması geçmişten günümüze dek maalesef yakından tanıklık ettiğimiz bir. durumdur. Çok yakın dönemlerde de festivallerden, tiyatrolara uzanan birçok sansür girişimi ile karşı karşıya kaldık. Bunun alanımızdaki son örneği ise üyemiz Barış Atay'ın oynadığı "Sadece Diktatör" isimli tiyatro oyunu. "Sadece Diktatör" önce Artvin Valiliği'nce yasaklanmış, akabinde Kadıköy İlçesindeki tiyatro salonlarına oyunun oynatılmaması için tebligat çıkartılmış, son olarak bu süreç Ankara Valiliği'nce 22.01.2018 tarihinde sadece bir tiyatro oyununun değil, toptan bir tiyatrocunun, başkentimizdeki her türlü aktivitesinin yasaklanmasıyla devam etmiştir. 

İlgili oyun, geçtiğimiz üç sezon boyunca toplam 160 kez oynanmış ve hiçbir oyunda en küçük bir sıkıntı yaşanmarnıştır. Valilikler eliyle bu tarz sansür girişimlerine başvurulması, mesleğimiz, üyelerimiz ve seyircimiz adına kabul edilemez bir. durumdur. Halihazırda 160 kez oynanmış bir tiyatro oyununun kamu huzuru ve güvenliği gibi gerekçelerle yasaklanması, başlı başına kamu vicdanını yaralayan bir hal almıştır. 

"Tarafını belli etmeyen" yahut samimiyetle bir "taraf"ı olmayan kimselerin dahi işsizliğe mahkum edilmek istendiği, oyunculara dayatılan sinema-televizyon projeleri sözleşmelerine "Hiçbir konuda siyasi görüş açıklamayacağım" yönünde, ifade özgürlüğü hakkına değil aykırılık, apaçık hakaret mahiyetindeki cümlelerin eklendiği günümüzde, meslektaşlarımızın keyfi şekilde tiyatro seyircilerinden de mahrum bırakılmaya çalışılmaları kabul edilemez bir tutumdur. 

Üyemiz olsun olmasın, oyuncu meslektaşlarımızın, mesleki yeterlilik kriterleri bir yana konularak "o sizden, bu bizden" anlayışına dayanan bir kutuplaştırma çabasına alet edilmesini kabul etmiyoruz. Hiç kimse görüş ve düşünceleri için mahkum edilemeyeceği gibi, yine hiç kimse herhangi bir konuda görüş açıklamaya ya da açıklamamaya zorlanamaz. İnsanların, "susma" veya "söyleme" beklentilerine ne denli uygun hareket ettikleri üzerinden değerlendirilmeye başlandığı günümüz koşullarında, kişisel tepki ve/veya tepkisizlik üstünden bireylerin doğrudan hedef alındığı her türlü baskının, kimden gelirse gelsin, karşısında olacağımızın bilinmesini isteriz. 

Son olarak diledikleri her türlü katkı, sunmak, aksadığımız noktalarda bizlere omuz vermek ve arzu ettiği değişim ve mücadelenin bir parçası olmak adına tüm meslektaşlarımızı bu vesileyle bir kez daha sendikamıza sahip çıkmaya ve mücadeleyi birlikte yükseltmeye çağırıyor, sansüre uğrayan tüm meslektaşlarımızın yanında dün olduğu gibi bugün de kayıtsız şartsız duyduğumuzu saygı ve sevgiyle bildiriyoruz.