CANLI BLOG | Türkiye seçime gitti

CANLI BLOG | Türkiye seçime gitti

Türkiye 24 Haziran'da sandık başına gitti. İşte cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin tüm gelişmeler...

CANLI BLOG

Güncelleme 01.25

Muharrem İnce’den son dakika açıklaması geldi. İnce, “Bugün saat 12.00’de CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyeceğim” dedi.


Güncelleme 00.57

Anadolu Ajansı, daha önce yarına ertelendiği açıklanan Erdoğan'ın balkon konuşmasının bu gece yapılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’dan Ankara’ya geçecek. Erdoğan’ın, başkente ulaşmasının ardından AKP Genel Merkezi’nde balkon konuşmasını yapacağı ifade edildi.

Güncelleme 00.56

HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıdan satır başları şöyle:

Buldan: "Sandık sonuçlarının YSK’daki girişleri henüz tamamlanmamıştır. İtirazlarımız sonuçlanmamıştır. Görevlilerimiz sonuçların netleşmesi için takiptedir. İhlallerin teker teker ortaya çıkarılması için mücadelemiz sürmektedir.

Selahattin Demirtaş’ın gerçek oyu şu saatte ekranlara yansıyandan fazladır. Manipülasyonlu bu sonuçlar bile yapılması gereken acil işin, Demirtaş’ın tutukluluk halinin derhal sona erdirilmesi olduğunu ortaya koymuştur."

Temelli: "Birçok il ve ilçe teşkilatımıza müdahaleler söz konusu, oylara sahip çıkan halka yönelik güvenlik güçlerinin müdahaleleri ve şiddet uygulamaları devam ediyor. Bir kez daha kınıyoruz. İnsanlar oyuna sahip çıkıyor. Bu müdahalelere son vermeye çağırıyoruz."

Güncelleme 00.50

CHP’li Tezcan’dan açıklama: Seçime katılım oranı çok yüksek, tüm yurttaşlarımıza teşekkür ederiz. Demokrasilerde demokratik yarışlar olur. Milletin iradesinin sandığa girdiği çıkması gerektiğini söylemiştik. 

Örgütlerimiz, gönüllüler, sivil toplum örgütleri, diğer siyasi parti gönüllüleri fedakarca bir çalışma yürüttüler. Emeklerine teşekkür ediyoruz. Hala da aynı kararlılıkla görevlerini sürdürüyorlar.

Sonuçlar büyük bir ölçüde toplandı. YSK açıklamasını yapıncaya kadar takip edeceğiz süreci. Vatandaşlarımız sonuç ne olursa olsun tahriklere kapılmamasını istiyoruz. Tahriklere kapılmamak bu seçim sürecinin herhangi bir acı olaya sebebiyet vermeden tamamlanması isteğimizdir. 
Sonuçlar açıklandıktan sonra sonuç ne olursa olsun biz yine demokratik zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz. 

Güncelleme 00.42

FOX TV spikeri İsmail Küçükkaya, Muharrem İnce’ye seçim sonuçları hakkında ne düşündüğünü sorduğunu, İnce’nin de kendisine “Erdoğan’ın kazandığı” yanıtını verdiğini söyledi. Küçükkaya, İnce'nin kendisine "Adam kazandı" dediğini açıkladı.

Güncelleme 00.38

Kesin olmayan sonuçlara göre HDP'den milletvekili seçilen TİP Kurucu Meclis üyesi Barış Atay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hiç şüpheniz olmasın biz kazandık ve kazandığımızı alana kadar tek bir an, bir tek geri adım bile atmadan mücadeleye devam edeceğiz. Direniş daima, zafere kadar" dedi.

 

Hiç şüpheniz olmasın biz kazandık ve kazandığımızı alana kadar tek bir an, bir tek geri adım bile atmadan mücadeleye devam edeceğiz. Direniş daima, zafere kadar ✌????✊????

— Barış Atay (@barisatay) 24 Haziran 2018

Güncelleme 00.25

İlk önce İstanbul Kısıklı’daki konuşmasını iptal eden Erdoğan, şimdi de bu akşam Ankara’da yapılacağı açıklanan klasik “balkon konuşması”nı iptal ettiği, yarın yapacağı açıklandı.

Güncelleme 23.40

CHP’li Erdoğdu’dan bir açıklama daha geldi. Açıklama şöyle:

“Anadolu Ajansı'nın açıklamalarında Muharrem İNCE'nin en güçlü olduğu sandıklar en sona bırakıldı... Bu seçim ikinci tura kalacak...Seçim sonuçlanmadan yapılacak balkon konuşmaları seçim hilesinin başka bir hamlesi olacak...Islak imzalı sandık tutanaklarının peşinde olun...”

Güncelleme 23.30

Muharrem İnce’den yeni bir açıklama geldi. İnce Twitter hesabından, “Yüksek Seçim Kurulu’nun geçici seçim sonuçlarını ilan etmesinden sonra bir açıklama yapacağım” mesajını paylaştı.


Güncelleme 23.13

Erdoğan’ın hemen arkasından ittifak ortağı MHP’den de bir açıklama geldi. Bahçeli şunları söyledi:

"Bugün tarihi bir gün. 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili genel seçimleri tamamlanmış, geçici olmayan sonuçlar ortaya çıkmıştır. Çok şükür Türk milletinin kutlu iradesi sandıkta tecelli etmiştir. Sayın Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Cumhurbaşkanı seçimi ilk turda sonuçlanmış, kriz bekleyenler şaşkına dönmüşlerdir. Bugün Cumhur İttifakı'nın zaferini gururla, onurla ifa ediyoruz." 

Güncelleme 23.12

Beşiktaş İlçe Seçim Kurulu önüne gelen yurttaşlar, henüz seçim sonuçları resmiyete dökülmemişken kutlama yapan AKP'li konvoya tepki gösterdi. 'Çav Bella' şarkısını söyleyen yurttaşlar sık sık "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları atıyor.

Güncelleme 23.00

Antalya'da seçim usulsüzlüklerini protesto eden yurttaşlara polis ve AKP'liler ortaklaşa saldırdı.

Güncelleme 22.55

AKP Genel Başkanı Erdoğan henüz seçim sonuçları açıklanmadan önümüzdeki dönem yapacaklarını anlattı. Basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, henüz kazanmadığı seçimle ilgili şunları söyledi:

"Yemin törenine kadar bir kez daha gözden geçirecek ve yeni sistemi süratle hayata geçireceğiz. Gayemiz bu dönemde ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmaktır.

Seçim beyannamemizde taahhüt ettiğimiz projeleri takip edecek ve söz verdiğimiz şekilde hizmete sunacağız. Kanal İstanbul’uyla, yerli otomobiliyle, diğer projelerimizle ülkemizi geleceğe taşımak için gece gündüz çalışacağız"

Güncelleme 22.30

Bakırköy İlçe Seçim Kurulu'na bir kişinin elinde poşetlerle girmesi tepkilere neden oldu. İlçe seçim kurulu önünde bekleyenler 'hırsız var' sloganları attı.

Güncelleme 22.00

CHP Milletvekili Haluk Pekşen FOX TV canlı yayınıa bağlaran ulaştıkları oy oranlarını açıkladı.

Pekşen, "Biraz önce aldığımız bilgiye göre, YSK’nin resmi verisi sayılı oy açısından yüzde 56.7. İnce’nin oy oranı yüzde 40, Erdoğan’ın yüzde 44."

Pekşen sözlerini "Gerçeklerin aktarılmasına katkı koyduğunuz için teşekkür ederim" dedi.



Güncelleme 21.59

Yurttaşlar Beşiktaş YSK İlçe Seçim Kurulu önünde oy çuvallarını teslim etmek için  bekleyişlerini sürdürüyor.

Güncelleme 21. 50

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Bülent Tezcan, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığını söyledi.

CHP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Tezcan, "Hiç kimse erken gelin güvey olmasın, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmıştır. Gözüken tablo bu" dedi.

Tezcan, Anadolu Ajansı'nın sandıkların yüzde 93'ünün açıklandığını duyurduğunu oysa Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre açılan sandık oranının yüzde 46 olduğunu belirtti.

CHP Sözcüsü, "Partili arkadaşlarımızın yapacağı tek bir şey var. Gözlerinizi ıslak imzalı tutanaklara dikin. Parti binalarındaki sisteme bunu girin. Günün sonunda tutanakta yazan esastır" diye konuştu.


Güncelleme 21.45

AA'nın açıkladığı sonuçlara göre Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meral Akşaner'in önüne geçti.

Güncelleme 21.36

CHP’li Eren Erdem Anadolu Ajansı’nın sonuçlarına tepki gösterdi. Erdem şunları söyledi:

“Büyük bir manipülasyon yapıyorlar. Anadolu Ajansı %50.5’lere inecek, bu arada balkon konuşması yaparak sandıktan herkesin gitmesini sağlayıp; büyük operasyon yapacaklar. YSK veri girmeyi durdurdu. Tek dertleri algı oluşturup mileti sandıktan uzaklaştırmak! ASLA SANDIĞI BIRAKMA!! 

Arkadaşlar AN İTİBARİYLE YSK’da açılan sandık sayısı %47!!!
Yapılan şey MANİPÜLASYON!
Tek amacı SANDIKLARI TERK ETMENİZ!

Asla terk etme..."


Güncelleme 21.36

Antalya’da oy çuvallarının güvensiz biçimde taşınmasına tepki göstererek adliye önünde bekleyen yurttaşlar, polisler tarafından ‘dağılmadıkları takdirde saldırmakla’ tehdit edildi.

Güncelleme 21.24

AKP Sözcüsü Mahir Ünal'ın açıklamasının ardından Muharrem İnce'den de yeni bir açıklama geldi.

Muharrem İnce şunları söyledi: "YSK’nın sisteminde sandıkların yüzde 37’si açılmış gözüküyor. Televizyonlarda ise Anadolu Ajansı kaynaklı sandıkların yüzde 85’inin açıldığı yönünde haberler yapılmakta, sonuç açıklanmaktadır. Sandıkları terk etmeyin!"


Güncelleme 21.17

Adil Seçim Platformu’nun saat 21.15 itibariyle açıkladığı veriler şöyle:

“Saat: 21:15 - Açılan Sandık Oranı: %37.8 
Adil Seçim Platformu verilerine göre Türkiye geneli güncel sonuçlar. (Seçim sonucunu büyük ölçüde etkileyecek Güneydoğu ve Büyükşehir verilerinin çoğunluğu yansımamış halidir.)”



Güncelleme 21.05

AKP Sözcüsü Mahir Ünal açıklama yapıyor. Ünal, "Türkiye bir demokrasi şöleni yaşadı. Yüzde 87 katılım oranıyla 188 bin 80 sandıkta oylarını kulandılar. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, son dönemlerin en güvenli seçimlerini yaşadık. Yeni yönetim sistemimiz ülkemize hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

Ünal, "Burada bazı siyasi parti ve adayları uyarıyorum. Bu tahrikin, itibarsızlaştırmanın sonuçları son derece yaralayıcı sonuçlar doğurabilir. AA'nın hedefe konularak tehdit edilmesi kabul edilebilir değil" ifadelerini kullandı.

Güncelleme 20.50

24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim sonuçlarına ilişkin oy sayımı işlemi devam ederken, Anadolu Ajansı’nın açıkladığı sonuçlara tepkiler sürüyor.
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da AA’nın sonuçlarına tepki gösterdi.

Kaftancıoğlu’nun paylaşımında, AA’nın daha önceki seçim sonuçlarında da ilk etapta iktidar lehine yüksek oy oranı verdiği ifade edilirken, seçim sonuçlarında ise düşüş yaşandığı aktarıldı.

Kaftancıoğlu’nun açıklaması şöyle:

“AA'nın geçmişte başlangıç ve bitiş oranları:

16 Nisan: 77,5 - 51

7 Haziran: 62,5 - 41

1 Kasım: 72,5 - 49

Elimizdeki verilere göre AA birilerini fena kandırıyor yine:)

Biz, her zaman olduğu gibi kanmıyor sadece oylarımıza sahip çıkıyoruz.”
 


Güncelleme 20.40

HDP BARAJI AŞTI

AA'nın verilerine göre HDP barajı aştı.

Güncelleme 20.20

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, "Gerçeğin birkaç saatliğine çarpıtılması kimsenin işine yaramaz. Gerçek ortaya çıkacaktır. Bize gelen verilere göre HDP barajı aşmıştır" dedi.

Güncelleme 20.14

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Akşener de Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Görevli ve müşahit kardeşlerim, sandıklarımızdan ayrılmıyoruz! AA'nın manipülatif sonuçlarından bağımsız, sandıklara son ana kadar sahip çıkıyoruz! Islak imzalı ve mühürlü nüshaları alana kadar sandık başında bekliyoruz!" ifadelerini kullandı.

 

Görevli ve müşahit kardeşlerim, sandıklarımızdan ayrılmıyoruz! AA'nın manipülatif sonuçlarından bağımsız, sandıklara son ana kadar sahip çıkıyoruz! Islak imzalı ve mühürlü nüshaları alana kadar sandık başında bekliyoruz!

— Meral Akşener (@meral_aksener) 24 Haziran 2018

Güncelleme 20.12

HDP Kars milletvekili Ayhan Bilgen, Twitter’dan yaptığı açıklamada, AA’nın verilerinin doğru olmadığını söyledi. Bilgen, “Kars'ta elektrik kesildi. Gerçek sonuçların Anadolu ajansından açıklanan verilerle hiç ilgisi yok.” dedi.

 

Kars'ta elektrik kesildi. Gerçek sonuçların Anadolu ajansından açıklanan verilerle hiç ilgisi yok.

— Ayhan Bilgen (@ayhanbilgen) 24 Haziran 2018

Güncelleme 20.00

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bir açıklama yaparak, "Bizim verilerimizle AA’nın verileriyle hiç alakası yok. 28 bin 800 sandıktan 7 bin 144 sandık sonucu sistemimize girmiş durumda. Bizim verilerimize göre Muharrem İnce’nin oyu 43.55,  Erdoğan’ın oyu ise 44. 95" dedi.

Güncelleme 19.45

Manipülatif oy sonuçlarına bir tepki de İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ’dan geldi. Özdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada AA'yı manipülasyon yaptığını belirterek "Anadolu Ajansı beklediğimiz manipülasyonu yapıyor. Aynı şeyi referandumda da yaşamıştık. İnanmayın ve bekleyin. Bu utanç AA'ya yeter" dedi.

Güncelleme 19.40

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Anadolu Ajansı’nın sonuçlarına tepki gösterdi.
İnce’nin açıklaması şöyle:

“Anadolu Ajansı manipülasyon yapıyor, Erdoğan’ın yüksek oy aldığı yerlerin sonuçlarını öncelikli veriyor.  Sandık görevlilerimize sesleniyorum moralinizi bozup asla sandıkları terk etmeyin.”


Güncelleme 19.38

AA'nın geçtiği seçim sonuçlarına HDP'den de bir tepki geldi. HDP'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Televizyonlarda ilan edilen manipülatif Anadolu Ajansı ve TRT sonuçlarına itibar etmeyelim. Sandık başlarını terk etmeyelim, son ana kadar oylarımızı koruyalım" denildi.

Televizyonlarda ilan edilen manipülatif Anadolu Ajansı ve TRT sonuçlarına itibar etmeyelim. Sandık başlarını terk etmeyelim, son ana kadar oylarımızı koruyalım. #Seçim2018 pic.twitter.com/sbroY2qea6

— HDP (@HDPgenelmerkezi) 24 Haziran 2018   

'BARAJI RAHATLIKLA GEÇİYORUZ'

HDP'li Garo Paylan ise, "HDP’nin elindeki verilere göre barajı rahatlıkla geçiyoruz." dedi.

Güncelleme 19.30

Anadolu Ajansı’nın geçtiği seçim sonuçlarına ilişkin bir açıklama da Adil Seçim Platformu’ndan geldi. 

Sonuçlara tepki gösteren Adil Seçim Platformu yurttaşları uyardı:.

“Şu an TV ekranlarında yayınlanan sonuçlar gerçeği yansıtmamaktadır. Manipüle edilmiş verilere aldanmayıp açıklayacağımız sonuçları beklemenizi rica ediyoruz. Sandıklara sahip çıkmaya devam ediyoruz.”
 

Güncelleme 19.15

Bülent Tezcan Anadolu Ajansı'nın açıkladığı sonuçlara ilişkin açıklama yapıyor:

"Anadolu Ajansı Erdoğan’ın oyunu %72 gösterdi. Daha önce referandumda yaptığı gibi yüzde 70 ile açıp, yüzde 50’ye düşürecek. Milletin algısıyla pazarlık yapıyor Anadolu Ajansı. Adım adım takip ediyoruz, suçüstü yakalandılar.  

Açılan sandık sayısı 9638. Yüzde 5 sandık açılmış. 

Muharrem İnce’nin oyu yüzde 40.65

Erdoğan'ın oyu %46. Oyu hiç bir zaman %48'i geçmedi.

Bu çok açık bir manipülasyondur. Bu seçimin sonucu belli; Erdoğan kaybedecek.


Güncelleme 19.10

FOX Haber muhabirinin aktardığı bilgiye göre, CHP’nin kendi kaynakları ve veri sisteminden elde ettiği ilk sonuçlara göre Erdoğan'ın oyu %46,58, Muharrem İnce 40,35.


Güncelleme 19.00

Seçim yasağının kaldırılmasıyla Anadolu Ajansı’nın ilk sonuçları açıklanmasının ardından CHP’den sonuçlara tepkiler geldi.

CHP’li Aykut Erdoğdu “Anadolu Ajansı referandum hilesinin aynısını yapıyor... Açıklanana sonuçlara kesinlikle inanmayın... Sandık başlarından ayrılmayın…” uyarısı yaptı.



Güncelleme 18.54

Seçim yasakları 18.45 itibariyle sona erdi. İlk sonuçlar açıklanmaya başlandı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın oy kullandığı sandıktan cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce birinci çıktı.

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Kahraman'ın oy kullandığı Çankaya İlkokulu'ndaki 1146 numaralı sandıktan çıkan 308 oydan 3'ü geçersiz sayıldı. Sputnik’in aktardığı habere göre Sandıktan cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce'ye 257, Recep Tayyip Erdoğan'a 31, Meral Akşener'e 13, Selahattin Demirtaş'a 2, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek'e ise birer oy çıktı.



Güncelleme 18.29

Anadolu Ajansı önceki seçimlerin aksine erkenden açıklamaya başladığı seçim sonuçlarını bu kez geçemiyor. FOX TV spikeri Fatih Portakal, AA’nın kendilerine sonuç geçemediğini açıkladı.

FOX Haber Muhabiri de YSK önünden yaptığı açıklamada, YSK’nın da tarihte ilk kez seçimlerin ardından bu kadar sessiz olduğunu söyledi. YSK’nın seçim yasaklarının 18.45 itibariyle kaldıracağını açıkladığını aktardı.


Güncelleme 18.15

Adil Seçim Platformu Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Sandıklar açılmaya başlar başlamaz yurt çapında müşahitlerin binalara alınmadığı yönünde ihbarlar almaya başladık. Oy sayma işlemini müşahitler ve o sandıkta oy kullanan seçmenler belli bir mesafeden takip edebilirler” dedi.


Güncelleme 17.45

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alican Uludağ Twitter hesabından, Polisin YSK önünde toplanmaya başlayan yurttaşlara "dağıtırız" diye anonsu yaptığı bilgisini geçti.

 

 


 

 

Güncelleme 17.40 

Başbakan Binali Yıldırım seçim bölgesi İzmir'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "YSK'nın aylardan beri yaptığı hazırlıklar, bu seçimin bu kadar sükunetle ve başarıyla geçmesinin önemli sebeplerinden biridir" dedi.

Binali Yıldırım, İYİ Parti Erzurum Karaçoban İlçe Başkanı Mehmet Sıddık Durmaz'ın ve 2 kişinin daha ölümüne neden olan olayların da "seçimle ilgili olmadığını" söyledi.

Yıldırım, kan davası nedeniyle olduğunu söyledi.
 



Güncelleme 17.47

CHP’li Milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Oylarımızı korumak için Ankara'ya geldim. YSK'ya giden tüm yollar kamyonlarla kapatılmış” dedi.

 


 

Güncelleme 17.40

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan seçimlere ilişkin açıklama geldi. FOX’un aktardığı habere göre Erdoğan, “Bir şey söylemek için henüz çok erken” dedi.

İstanbul Kısıklı'daki evinden çıkarken gazetecilere konuşan Erdoğan, daha sonra seçimleri izlemek üzere Tarabya'daki Huber Köşkü'ne gitti.


Güncelleme 17.35

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim, Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, "Dip dalga bekliyoruz. Sürpriz bir oy beklentimiz var. Her şey güzel olacak" dedi.


Güncelleme 17.20

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan oy verme işleminin tamamlanmasının ardından ilk açıklama geldi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Sandık görevlileri devlet memuru gibi hareket etmesin. Islak imzalı tutanakları alana kadar sandıkları terk etmeyin. Bu seçimi güzel şekilde sonlandırabilirsek yarın güzel bir Türkiye'ye uyanmış olacağız.”


Güncelleme 17.00: Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde oy verme işlemi sona erdi. Seçmenler, Türkiye genelinde kurulan 180 bin 65 sandıkta oylarını kullandı. 

Bu arada, yurt dışındaki seçmenler için 7 Haziran'da başlayan gümrük kapılarında oy verme işlemi de tamamlandı.

Yurtdışında 60 ülke ve 123 temsilcilikte kullanılan ve Türkiye'ye getirilen oylar da aynı anda sayılacak. ATO Congresium'da oluşturulan güvenlikli ortamda saklanan bu oyların sayımına aynı anda başlanacak. 

Öte yandan ekonomideki kriz vatandaşların seçimlere de yansıdı.

Patatesin kilogram fiyatının 6 liraya, soğanın ise 7 liraya çıkması son günlerde en çok konuşulan konulardan biri oldu. İzmir'de bir vatandaş boynuna soğan ve patates asarak oy kullandı. DHA'nın haberine göre yurttaş, "Satın almak kolay olmadı. Yemeye kıyamıyorum, boynuma astım" dedi.  


Güncelleme 16.00

Erzurum’un Karaçoban ilçesine bağlı Kopal mahallesinde oy kullanımı sırasında İYİ Parti'lilere saldırı oldu, 3 kişi hayatını kaybetti.

Konu hakkında konuşan CHP Karaçoban İlçe Başkanı “İçişleri Bakanlığı’ndan buraya görevli 24 kişi geldi. Biz bunu kabul etmedik, tepki gösterdik. Kavga çıktı. İYİ Parti İlçe Başkanı Mehmet Sıddık Durmaz ve oy kullanan iki kişi yaşamını yitirdi” dedi. (Medyablok)

Güncelleme 15.58

Antep’in İslahiye ilçesi AKP’li Belediye Başkanı Kemal Vural, kanunen yasak olmasına rağmen oy verme kabinine cep telefonuyla girerek, kullandığı oy pusulasının fotoğrafını çekti. Çektiği fotoğrafı WhatsApp durumunda paylaşan Vural, “Sabah erken oyumuzu kullandık siftah bizden bereketi allahtan” notunu düştü. (MA)

Güncelleme 15.40

Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Maşuklu Mahallesi’nde bir çocuk abisinin adına oy kullanmaya çalışırken yakalandı.

Avukat Gürkan Korkmaz tutanak tutarken, sandık başkanı hakkında da suç duyurusunda bulunulacak. 

Aynı yerde birkaç mükerrer oy vakasının yaşandığı da aktarıldı.

Güncelleme 15.35

Ankara Altındağ’da bulunan Atam İlköğretim Okulu’nda CHP bina sorumlusu Fırat Yüksekyol darp edildi. Yüksekyol’un AKP ve MHP’li diğer müşahitler tarafından darp edildiği bildirilirken, avukatlar ve polis olay yerinde tutanak tuttu.

Güncelleme 15.20

CHP PM Üyesi Eren Erdem, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Arkadaşlar, usulsüzlük yapılan 100’e yakın sandığı iptal ettirdik. Panik yok! Herşey güzel olacak" dedi.

Güncelleme 15.10

25 KM YOL YÜRÜDÜLER

HDP Genel Merkezi, Hakkari'de yurttaşların oy kullanabilmek için 25 kilometre yol yürüdüğünü bildirdi.

Güncelleme 14.50

HDP İstanbul Milletvekili Adayı  "Erkan Baş, Urfa'dan gelen haberlere “kadınlar oy hakkını kullanamıyor" diyemeyiz. Daha geri, daha korkunç bir şey oluyor; kadınlar adına erkekler oy kullanıyor!" diye yazdı.

Güncelleme 14.45

Muş'un Sungu ilçesinde AKP'lilerin toplu oy kullandığı ana ait görüntüler ortaya çıktı. Görüntüler, HDP Muş milletvekili adayı Mensur Işık tarafından sosyal medyada paylaşıldı.

Güncelleme 14.41

İzmir Bornova'nın Çamkule Semtindeki Çimetaş İlkokulu'na AKP milletvekili adayı Necip Nasır ve AKP Gençlik Kolları üyeleri konvoy halinde geldi. HDP'lilerin, seçim çalışması havasında olan AKP'lilerin okul bahçesine bu şekilde girmesine itiraz etmesi üzerine bir HDP üyesi darp edildi. Darp edilen HDP üyesi evine gönderilirken okul bahçesinde uzun namlulu kolluk kuvvetleri beklemeye başladı. Polisin oy verenleri okul dışına çıkardığı da öğrenildi. İzmir Valisinin de okulda olduğu bildirildi. Okuldaki gerginlik sürüyor. (Evrensel)

Güncelleme 14.22

İstanbul Kâğıthane Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda aralarında milletvekili Ümit Özdağ'ında olduğu İYİ Partililere AKP'liler saldırdı.

Usulsüzlük iddialarına ilişkin gittikleri okulda saldırıya uğrayan İYİ Partililerden bir kişi yaralandı.

Özdağ ve beraberindekilerin karakola giderek saldırganlar hakkında şikayetçi oldukları öğrenildi

Güncelleme 14.13

Ankara Sincan'da Özkent Akbilek Ortaokulu'nda 6 Oy ve Ötesi gönüllüsü AKP'liler tarafından darbedildi.  Olayın ardından polis biber gazı kullanırken, okulda AKP’lilerin “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları attığı bildirildi. (Evrensel)

Güncelleme 13.40

Muharrem İnce Twitter üzerinden çağrıda bulunarak seçimlerle ilgili çıkan usulsüzlük haberlerine yanıt verdi. İnce, "Sandığa gidin, oyunuzu kullanın, umudunuzu asla yitirmeyin. Ben canım pahasına oyunuza sahip çıkacağım, başaracağız" dedi.

Güncelleme 13.35

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la birlikte İstanbul-Üsküdar'da oyunu kullandı.

Gazetecilere konuşan Erdoğan, seçim güvenliğine ilişkin "ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını" söyledi.

Erdoğan, "Katılım yüzde 50'ye ulaşmış durumda" dedi.

Güncelleme 13.06

HDP'den İstanbul 1'inci Bölge milletvekili adayı olan TİP Kurucu Meclis üyesi Erkan Baş da oyunu kullandı.

Güncelleme 12.50

HDP’nin İstanbul milletvekili adayları Oya Ersoy, Ahmet Şık ve Erkan Baş, Kürt illerinde yaşanan seçim usulsüzlüklerine ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Doğudaki yolsuzluklara Batı’dan dayanışma ile yanıt verelim! Oyunlarını, tezgahlarını boşa çıkaralım. Umudu birlikte büyütelim, görevlerimize daha fazla sarılalım!"

 

#Seçim2018 Doğudaki yolsuzluklara Batı’dan dayanışma ile yanıt verelim!
Oyunlarını, tezgahlarını boşa çıkaralım.
Umudu birlikte büyütelim, görevlerimize daha fazla sarılalım! pic.twitter.com/Z1GWBYDY0K

— Oya Ersoy (@OyaErsoy) 24 Haziran 2018

Güncelleme 12.16

HDP'den Hatay milletvekili adayı olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu Meclis üyesi Bartış Atay oyunu Armutiu İlçesi'nde, okuduğu ilkokulda kullandı. Atay burada yaptığı konuşmada, "Bugün karanlığa karşı tüm halkımız hep birlikteyiz, mutlaka kazanacağız" dedi

Güncelleme 11.50

Suruç’ta AKP’li vekil yakınlarının saldırısı sonucu eşini ve 2 çocuğunu yitiren Emine Şenyaşar, "Bu oy bereket olsun. İnşallah yıkılıp giderler" diyerek oyunu kullandı.(MA)

Güncelleme 11.40

İYİ Partili Aytun Çıray, Urfa'dan gelen usulsüzlük haberlerine ilişkin "Şanlıurfa Valisi derhal bir açıklama yapmalı" dedi.

Güncelleme 11.30

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'daki Arjantin Ortaokulu'nda oyunu verdi.

Kılıçdaroğlu şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye'nin genelinde şu ana kadar ciddi bir sorunla karşılaşmadık ama bazı bölgelerde ciddi şikayetler geliyor. Milletvekili arkadaşlarım sorunu çözmek için ellerinden geleni yapıyorlar. 

Belki bugün öğleden sonra parti sözcümüz basına daha ayrıntılı açıklama yapacak. Bütün kamu görevlilerine açık ve net çağrıda bulunuyorum. Lütfen devlet memuru olduğunuzu unutmayınız. Bir siyasi partinin memuru değilsiniz. Devletin bekası için çalışmak zorundasınız. Birilerinin baskısı altında kalmayınız. Bu konuda gelen şikayetler var. Özellikle doğu, güneydoğudan gelen şikayetler var."

Güncelleme 11.00

Sandık Gücü Yürütücüsü Mehmet Ali Çelebi Urfa'da 30'a yakın köyde müşahitlerinin uzaklaştırıldığını duyurdu.

Güncelleme 10.40

HDP İstanbul 2’nci bölge milletvekili adayı gazeteci Ahmet Şık Fındıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde oyunu kullandı. 

1197 no'lu sandıkta oyunu kullanan Şık, “Gerçekten günümüzün aydın olacağı bir zaman başladı. Her şeyin iyi ve güzel olacağını düşünüyorum. Bugün bu mafyadan kurtulacağız. Fazla bir şey söylemeye gerek yok” diye konuştu.

Güncelleme 10.20

Diyarbakır’da sabahın ilk saatlerinde yurttaşlar oy kullanmaya başlarken, Bağlar ilçesinde bulunan Mesut Yılmaz İlköğretim Okulu’nda ellerinde boş zarflarla gezen Cengiz Keleş ve yanındaki başka biri HDP ve CHP’nin sandık görevlileri tarafından yakalanarak polislere teslim edildi.

Güncelleme 10.01

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ailesiyle birlikte Yalova'daki Saffet Çam Ortaokulu'nda oyunu kullandı.

1118 no'lu sandıkta oyunu kullanan İnce, "Hayırlı uğurlu olsun vatana millete. En iyisi neyse o olsun. Şimdi Ankara'ya gidiyorum. Akşam YSK'nın önünde olacağım" dedi.

Güncelleme 09.55

Aykut Kuğuoğlu isimli bir yurttaş sosyal medya hesabından Şanlıurfa'da darp edildikelrine ilişkin bir fotoğraf paylaştı. Kuğuoğlu, fotoğrafla birlikte "Sandıktan kaçtık canımızı zor kurtardık. Uluhan İmamhatip Ortaokulu darp olan arkadaşlarımız var. Şuan jandarma karakolunda ifade veriyoruz sonra hastaneden darp raporu alacağız" notunu paylaştı.

Güncelleme 09.45

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Van'da oyunu kullandı.

İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Güncelleme 09.00

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekli Genel Seçimi oy verme işlemleri saat 08.00 itibariyle  tüm Türkiye'de Emniyet ve Jandarma bölgelerinde sorunsuz bir şekilde başlamıştır" denildi.

Güncelleme 08.15:

Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş oyunu kullandı.

"Hayırlı olsun" diyerek oyunu kullanan Demritaş, "Bugün çok erkenden gelip oyumu kullandım. Çünkü bu gün çok güzel bir olacak inanıyorum. Çok heycanlıyım. Yıllardır yaşadığımız haksızlığa ve hukuksuzluğa son vermek bugün itibari ile artık bizim elimizde. Tüm halkımız gelip oyunu kullanmalı ki demokrasiye, barışa eşitliğe, kardeşliğe ve özgürlüğe bir an önce kavuşalım. Bir oy çok önemli. O yüzden herkes erkenden oyunu kullansın" dedi.

Güncelleme 08.10

Anadolu Ajansı (AA) oy verme işlemine ilişkin ilk fotoğrafları paylaştı.

Güncelleme 08.00

Oy verme işlemi başladı.

SANDIK YEMİNİ EDİLDİ

Güncelleme 07.45

Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci oylama ve 27. dönem milletvekili genel seçimi öncesi sandık başında görevli olan memurlar sandık yemini etti. 

Sandık yemini şöyle: "Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim."


Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimi için bugün yurt içinde 56 milyon seçmen, 180 bin sandıkta oy kullanacak. Saat 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi saat 17.00'da sona erecek.

Cumhurbaşkanlığı için; Muharrem İnce, Meral Akşener, Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu, Doğu Perinçek yarışacak.

Milletvekili seçimlerine katılanlar ise şöyle:

Cumhur İttifakı içerisinde yer alan AKP, MHP, HÜDA PAR, Vatan Partisi, HDP, Millet İttifakı içerisinde yer alan CHP, Saadet Partisi, İyi Parti.

UYARILAR

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek. Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak. Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

LİDERLER NEREDE OY KULLANACAK?

Cumhur ittifakının Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'daki Saffet Çebi İlkokulu’nda oyunu kullanacak. Başbakan Binali Yıldırım’ın oy kullanacağı adres ise İzmir’deki Bahar Yıldırım İlkokulu.

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce memleketi Yalova’da Saffet Çam İlkokulu'nda oy kullanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Ankara Çukurambar’daki Arjantin İlkokulu’nda oyunu kullanacak.

HDP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş oyunu iki yıla yakındır tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nde kullanacak. HDP’nin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan İstanbul’da sandık başına giderken Eş Genel Başkan Sezai Temelli oyunu Van’da kullanacak.

İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, İstanbul’da Beylerbeyi Sabancı İlkokulu’nda oyunu kullanacak.

Saadet Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Temel Karamollaoğlu ise Ankara’da Çankaya Lisesi’nde sandığa gidecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara Anıttepe Ortokulu’nda sandığa gidecek.

Vatan Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek ise İstanbul’daki Şair Nedim Ortaokulu’nda oyunu kullanacak.