Osman Baydemir: Cenazeyi çıkarıp parçalamak için traktör getirmişlerdi

Osman Baydemir: Cenazeyi çıkarıp parçalamak için traktör getirmişlerdi

Osman Baydemir HDP Genel Merkezi'nde yaptığı basın açıklamasıyla dün akşam Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırıya dair değerlendirmelerde bulundu. Baydemir bir buçuk saat boyunca saldırıya uğradıklarını ve polisin hiçbir şey yapmadığını söyledi.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenaze törenine yapılan saldırıya dair değerlendirmelerde bulundu. Baydemir cenazeye saldıran grubun planlı ve organize olduğunu, kendiliğinden olmadığını, polisin de bir buçuk saat süren saldırıyı izlediğini söyledi.

Mezarlığa gelene kadar hiçbir sorun yaşanmadığını her şeyin sıkıntısız ilerlediğini söyleyen Baydemir, mezarlıkta birden bire saldırıyı yapan grubun ortaya çıktığını, taş ve şişelerle kendilerine saldırdıklarını ve bir traktör getirerek mezarı açmak istediklerini şu sözlerle ifade etti, "Bir buçuk saat boyunca taşlar, sopalarla saldırdılar. Traktör getirmişlerdi traktör. Niçin? Mezarı açmak cenazeyi çıkarıp parçalamak için. 'Burası Kürt mezarlığı değil, Ermeni mezarlığı değil' diyorlardı."

'VALİLİK AÇIKLAMASI UTANMAZLIKTIR'

"Cenaze mezarlığa ulaştığında önceden örgütlenmiş bir faşist grubun saldırısına uğradık" diyen Baydemir, Ankara Valiliği'nin konuyla ilgili açıklamasına da sert tepki gösterdi. Tepkisini, "Valilik açıklamasında sataşma diyor. bu utanmazlıktır, bu suça ortak olmaktır" ifadelerini kullanan HDP Sözcüsü, "Böyle bir zihniyet Kürdü, Türkü, Aleviyi, Sünniyi bir arada yaşatamaz" dedi.  

'BU SALDIRI BİR DÖNÜM NOKTASIDIR'

Baydemir açıklamasında ayrıca, cenazeye yapılan saldırının tüm Kürtlere, tüm insanlığa karşı bir saldırı olduğunu ve faşizme karşı birlikte mücadele etmek gerektiğini söyledi. Saldırının AKP-MHP ittifakının sonucu olduğunu da söyleyen Baydemir, "Cenaze Dersim'e götürülmeseydi bugün bütünlüğü olmayacaktı" dedi. 

"Dün akşam bir dönüm noktasıdır. Bir dönüm noktası olmak durumundadır. Eğer bizim mezarlarımız ortak olmayacaksa bizim sokaklarımız nasıl ortak olacak? Ey hükümet siz ne ekip biçtiğinizin farkında değil misiniz?" sözleriyle tepkisini sürdüren Osman Baydemir'in açıklamasından bazı notlar şöyle:

"Eğer o cenaze orada bırakılmış olsaydı bugün o cenazenin bütünlüğü olmayacaktı."

"Bu 2 yıllık AKP-MHP evliliğinin ortaya çıkarmış olduğu nüvedir. Dün yaşananlar Sivas'ın, Madımak'ın, Maraş'ın, 6-7 Eylül olaylarının bir kez daha tezahürüydü" 

"Faşizme karşı ortaklaşılmadığında bu memleket faşizmin zindanlarına düşer."

"AKP-MHP blokuna destek veren Kürtler, dünkü saldırı tüm Kürtlere yapılan saldırıydı. Kürt anasını defnetmesin, Kürt ölüsünü defnetmesin politikasına evrilmiş durumdalar."

"Artık bu saldırıyı bir tehlike çanı olarak görmek gerekiyor."

"Bir tek çıkış yolu vardır: Faşizme karşı birlikte mücadele etmek."

"Olayın üstünü örtmek bir barbarlıktır. Dünkü saldırı en vahşi terör saldırısıdır."

"Saldırıyı yapanlar bir buçuk saat boyunca gözaltına alındı mı? Hayır. Şu ana kadar bir gözaltı var mı? Hayır. Planlı programlı organize bir saldırıdır."