Olası bir Kandil operasyonuna kim ne diyor?

Olası bir Kandil operasyonuna kim ne diyor?

Seçimlere çok kısa bir süre kala AKP’den Kandil’e yönelik operasyon hazırlığı açıklamaları geldi. Olası bir Kandil operasyonuna muhalefet ve AKP ne diyor?

İleri Haber

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Kandil’e operasyon sinyali vererek, “Şunu bilmeliyiz ki, nerede terörist var ise nerede Türkiye'ye dönük tehdit var ise bu Türkiye için bir hedeftir. Kaynağında imha etme kararlılığındadır. Orada da teröristlerin inine girmeye devam ediyoruz. Kandil'in terör merkezi olduğunu bilmeyen yok. Kandil'e defalarca operasyon Türkiye yaptı. Kandil'e Türkiye bundan sonra da girebilir, her an her şey olabilir” dedi.

ERDOĞAN: ŞİMDİ SIRA KANDİL’DE, SİNCAR’DA

Bozdağ'ın açıklamalarının ardından Erdoğan, “Kaçtılar mı? Şimdi sıra Kandil’de, sıra Sincar’da. Benim ülkemi taciz, tehdit eden kim olursa olsun onların üzerine gideriz, gideceğiz. Artık o CHP’nin Türkiye’si yok. Artık AK Parti’nin iş başında olduğu bir Türkiye var. Biz beşer planında kimsenin önünde eğilmedik. Biz sadece Allah’ın huzurunda rükuda ve secdede eğildik.” diye konuştu.

CHP: 16 YILDIR KANDİLE GİTMYENLER 16 GÜNDE Mİ AKILLARINA KOYDULAR

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın "Türkiye Kandil'e girebilir' açıklaması üzerine "16 yıldır Kandil'e gitmeyenler son 16 gündemi gitmeye akıllarına koymuşlar" diyerek şöyle konuştu:

"Bekir Bozdağ, 'Her an Kandil’e girebiliriz’ diye açıklamada bulunmuş. Bu şu demek; 'Seçimi kazanamıyoruz'. 'Bizim bir istismara daha ihtiyacımız var'. Biz orduyu Mehmetçiği öne sürüp oradan bir seçim kazanmak için bir şey bulur muyuz diye bakacaksınız. Mehmetçiğimizin ayağına taş değse yüreğimiz sızlar. 16 yıldır Kandil’e gitmeyenler son 16 günde mi gitmeye akıllarına koymuşlar.”

HDP: AKP SEÇİM KAMPANYASINI KANDİL’DEN YAPMAYA ÇALIŞIYOR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, "AKP hükümeti kaybettiğini gördü, şimdi sandıklarını Menbiç'e ve Kandil'e götürmeye çalışıyor. Seçim çalışmalarının kampanyasını Menbiç ve Kandil'den yapmaya çalışıyor" dedi. 

Buldan şunları kaydetti: ”AKP hükümeti kaybettiğini gördü, şimdi sandıklarını Menbiç’e ve Kandil’e götürmeye çalışıyor. Seçim çalışmalarının kampanyasını Menbiç ve Kandil’den yapmaya çalışıyor. Fırat’ın doğusuna savaş açarak, Fırat’ın batısına huzurun gelmeyeceğini bilmeyecek kadar siyasetten yoksunlar. Bu halk yıllardır bu acıyı yaşarken hep barışı, özgürlüğü, demokrasiyi, kardeşliği ve insan haklarını savundu. Bu ülkede halklar arasında kurulan kardeşlik köprüsünü yıkmaya kimsenin hakkı yok. İşte AKP hükümeti, buradan size sesleniyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyoruz. Kürtlerin yakasından elinizi çekin. Bu ülke artık çocuklarının ölmesini istemiyor. Burada toplanan halk, kardeşlerinin yaşamını yitirmesini istemiyor. Hiçbir anamız gözyaşı dökmek istemiyor. Artık kardeş kanının akmadığı bir coğrafya istiyoruz. 20 günleri kaldı zaten, gidiyorlar. Biz AKP’nin yolcu olduğunu biliyoruz. AKP’nin artık Türkiye’yi yönetemediğini biliyoruz. Bırakın bu ülkeyi bu güzel insanlar yönetsin. Bırakın bu ülkeyi Demirtaş yönetsin." 

İYİ PARTİ: PROPAGANDA AMAÇLI

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, da seçim öncesi Kandil’e ilişkin verilen operasyon sinyalinin politik propaganda amaçlı bir operasyon olduğunu söyledi.

“Erdoğan seçimleri kazanmak için her şeyi kullanıyor. Türk Ordusu dahil. 16 seneden bu yana bir operasyon gerçekleştirmeyen Erdoğan seçimlere 20 gün kala bir Kandil operasyonu yapıyor ise bu askeri değil, politik propaganda amaçlı bir operasyondur” diyen Özdağ, “İran topraklarından Irak'a inmeden kapsamlı ve sonuç alıcı bir Kandil operasyonu mümkün değildir. Olan ne derseniz; 10 Mart'ta bir operasyon başladı. Operasyonun hedefi Hakurk civarına inip, Avaşin- Basyan Hakurk bağını kesmek, bu hattan gelebilecek saldırıları engellemek için Hakurk'un kuzeyine doğru etki alanımızı genişletmekti. Az sayıda birlikle ve askeri anlamda akıllıca bir operasyondu. Bu arada PKK da çekiliyordu. Çünkü PKK, gücünü büyük ölçüde Suriye ve Sincar'a aktardı. Kandil'de 300, Hakurk'ta 200 PKK'lı olduğu söyleniyor. Seçim yaklaşınca AKP, Hakurk'un güneyinden dolaşılıp Kandil'e gidilmesini istemiş. Kandil çok büyük bir bölge. Olabilecek şey, Kandil'in bir ucuna varıp, orada “Kandil fethedildi” fotoğrafı çektirip geri dönmek! Tabii PKK az sayıda olmasına rağmen saldırılara başladı ve şehitler geliyor” şeklinde konuştu.

TSK: 16 HEDEF İMHA EDİLDİ, 6 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Genelkurmay Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından bugün yapılan paylaşımda ise şunlar dendi:

"Irak kuzeyi Hakurk, Gara, Metina, Zap, Kandil ve Avaşin Basyan bölgelerine yönelik olarak 05 Haziran 2018 tarihinde düzenlenen hava harekâtı neticesinde, teröristlere ait 16 hedef imha edilmiş ve bölücü terör örgütü mensubu silahlı 6 terörist etkisiz hale getirilmiştir."

 

KCK: HAZIRLIK YAPTIK, DİRENECEĞİZ

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, ANF’ye yaptığı değerlendirmede TSK’nın olası bir Kandil operasyonuna karşı hazırlıklarını yaptıklarını ve direneceklerini söyledi. 

Mustafa Karasu “Şu anda AKP-MHP iktidarı ayakta kalmak için her türlü şuursuz girişimde bulunabilir. Sağduyuyla hareket etmiyor, seçimi kaybetme tehlikesini görünce her türlü saldırıyı yapabilir. Bu tür saldırılar kısa süreli de olsa iktidarına oy kazandırabilir. Özellikle Türkiye gibi şovenizmi, milliyetçiliği şahlandırma imkânının fazla olduğu, böyle bir kültürün yaşandığı kesimlerde bu tür saldırıların, işgal hareketlerinin oylara belli bir etkisi olabilir” yorumunda bulundu.

SELVİ: APOLETLİ PAŞA YÖNETECEK

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşe yazısında Kandil'e operasyon ihtimalini yazdı. Selvi, "Biz Kandil operasyonu yapılacak mı diye tartışıyoruz ama güvenlik birimlerine göre Kandil operasyonu zaten başladı" diyerek, "Mart ayından itibaren içeriye 25-30 kilometre girildi. 11 üs bölgesi kuruldu, PKK’nın 16 kamp ve ikmal noktası imha edildi. Irak’ın içlerinde ise Kandil ile Suriye arasındaki irtibatı koparmak için çevreleme harekâtı sürüyor" ifadelerini kullandı.

Selvi operasyonu Erdoğan'ı alkışlamasıyla tepki toplayan ve Muharrem İnce'nin "apoletlerini sökceğim" onun tediği  İsmail Metin Temel'in yöneteceğini söyledi:

"Bu arada Muharrem İnce’ye üzüleceği bir haberim olacak. Kandil operasyonunu apoletlerini sökeceğini açıkladığı İsmail Metin Temel Paşa yönetecek."