OHAL'e inat, akademi, sanat, barış her yerde: İhraç edilen akademisyenlerden 'Timsah' oyunu

OHAL'e inat, akademi, sanat, barış her yerde: İhraç edilen akademisyenlerden 'Timsah' oyunu

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı barış bildirisini imzaladıkları için akademiden ve kamudan ihraç edilen akademisyenler, hukuksuzluğa karşı bir okuma tiyatrosu sahneleyecek.

İstanbul Tabip Odası; barış talebinde ısrar ettikleri için akademiden ve kamudan ihraç edilenlerle dayanışmak ve bu sorunu görünür kılmak üzere oyuncuların büyük çoğunluğunu ihraç edilen akademisyenlerin oluşturduğu bir okuma tiyatrosu sahneliyor. OHAL'in arkasına saklananlara ve yayınladıkları Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) güvenenlere yanıt, bu kez sokaktan değil tiyatro sahnesinden veriliyor!

İstanbul Tabip Odası tarafından "Akademi, sanat, barış her yerde" başlığıyla yayımlanan bildiride şöyle denildi:

"Nasıl ki "her yer tiyatro sahnesi” demişse ustalar! "Her sahnenin de aynı zamanda akademi olabileceğini” göstermeye çalışacaklar. Akademinin her yerde, sanatın her yerde ve barış talebinin her yerde yankılanacağını gösterecekler.

OHAL ilan etmek, KHK ile ihraç listeleri yayınlamak kolaydır. Birikim, emek, saygınlık ve herhangi bir beceri gerektirmez. Tarihsel olarak silinmeyecek bir leke bırakır o kadar! Oysa hayat resmi gazetede yayınlanan ihraç listeleri ile son bulmuyor. Üretenler ve direnenler her yerde ve her zaman var olmaya devam ediyor. Kimi bir okulun kimi bir hastanenin bahçesini amfiye çevirirken, kimi de bedenini ortaya koyabiliyor. Oturma eylemleri, dayanışma akademileri, barış ve demokrasi nöbetleri mücadelenin bitmediğini, bitmeyeceğini herkese göstermeye devam ediyor.

İşte böyle bir ülkede İstanbul Tabip Odası, hekim ve akademisyenlerden oluşan kadrosuyla hukuksuzluğa karşı bir okuma tiyatrosu sahneleyecek. İhraç edilmiş ya da soruşturması tamamlanmamış barış imzacısı akademisyenlerin oynadığı-seslendirdiği ve Haldun Taner'in 1960'ta Üniversiteden uzaklaştırılan 147'lerle dayanışma için Dostoyevski'nin öyküsünden oyunlaştırdığı "Timsahın Midesindeki Adam” oyunu, bugüne uyarlanmış haliyle bir tiyatro gösterisinin çok ötesinde…

Bu oyunu üniversitelerinden, hastanelerinden, okullarından, tiyatrolarından, belediyelerinden uzaklaştırılan binlerce savaş karşıtı, demokrasi savunucusu insanın yanıtı olarak da görebilirsiniz!

12 Eylül'de 1402 sayılı sıkıyönetim yasası nasıl ki bu ülkedeki aydınları, akademisyenleri, kamu çalışanlarını savundukları emek, özgürlük, demokrasi ve barış talepleri ile birlikte yok etmeyi başaramadıysa; bugünkü OHAL ve Kanun Hükmünde Kararname rejimi de ülkemizi karanlığa boğmayı başaramayacak! Akademi susmayacak, KHK'larla işinden edilen kamu emekçileri yaşamın tüm zenginliğini her yerde hissettirmeye devam edecek!"

İki aydır İstanbul Tabip Odası bünyesinde çalışmalarını sürdüren okuma tiyatrosu Haldun Taner'in eserine Selçuk Erez'in katkı koyduğu haliyle izleyici karşısında olacak. Yönetmen Orhan Alkaya'nın amatör oyuncularla profesyonel bir çabayı harmanlamaya çalıştığı oyunda, sahne tasarımını M. Nurullah Tuncer, müziğini Uskan Çelebi, efektleri Sercan Gidişoğlu hazırlıyor. Güncele uyarlama Ali Çerkezoğlu'na ait.

Timsah'ın ilk gösterimi 27 Mayıs 2017 Cumartesi günü Saat: 20.00'de Şişli Kent Cemil Candaş Kültür Merkezinde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Oyuncular:

Prof.Dr.A.Özdemir Aktan, Uz.Dr.Nazmi Algan, As.Dr. Ersin Baltacı, Uz.Dr.Melahat Cengiz, Uz.Dr.Sadık Çayan, Doç.Dr.Haydar Durak, Prof.Dr.Rukiye Eker, Prof.Dr.Cengiz Erçin, Prof.Dr.Şebnem Korur Fincancı, Prof.Dr.M.Taner Gören, Prof.Dr.Onur Hamzaoğlu, Dr.Hüseyin Keskin, Uz.Dr.Samet Mengüç, Yrd. Doç.Dr.Özgür Müftüoğlu, Doç.Dr.Özlem Özkan, Uz.Dr.Ali Özyurt, Dr.Mustafa Sülkü

DAHA FAZLA