OHAL olağan oluyor: AKP 'genel yetki' üzerine çalışıyor!

OHAL olağan oluyor: AKP 'genel yetki' üzerine çalışıyor!

OHAL’in süresini 3 ay daha uzatan AKP, bu sürenin bitiminde OHAL’i uzatmadan kanun hükmünde kararnamelerle edindiği olağanüstü yetkileri kullanabilmek için formül arayışına girdi.

Olağan dönemde de KHK’lerle ihraç edilen kişilerin mağduriyetinin belirlenmesi durumunda kamuya iadesinin yanısıra Gülen Cemaati ile ilişkisi saptanan kişilerle ilgili işlem yapabilmek için ‘genel bir yetki’ KHK’si üzerinde çalışıyor.

15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından 21 Temmuz’da 3 aylık OHAL kararı alan ve bu süreyi yeterli görmeyip 18 Ekim’de 3 ay daha OHAL’i uzatan AKP, bununla da yetinmek istemiyor. OHAL kapsamında bugüne kadar 8 KHK çıkaran hükümet, yeni KHK’ler için hazırlık yapıyor.

GÖREVE İADELERİN SAYISI 100'Ü GEÇMEYECEK

Hazırlıkları süren yeni KHK’de, daha önce Gülen Cemaati ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen, ancak daha sonra yapılan incelemelerde mağduriyeti belirlenen kişilerin göreve iadesiyle ilgili düzenlemelerin yer alması bekleniyor. Ancak bu sayının 100’ü geçmeyeceği belirtiliyor. Hükümet yetkilileri, bir süredir mağduriyetlerin çok az olduğu, hakkında işlem yapılanların ancak yüzde 1-2’sinin mağdur olduğu açıklaması yapıyordu.

'GENEL YETKİ' ARAYIŞI

Hükümetin 19 Ocak’ta süresi sona erecek OHAL’in süresini yeniden uzatıp uzatmayacağı henüz belli değil. OHAL’i yeniden uzatmak yerine 'Gülen Cemaati'nin tasfiyesinin' sürdürülebilmesi için OHAL yetkilerinin olağan dönemde de kullanılabilmesine ilişkin ‘genel bir yetki’ kararnamesi çıkarılması hükümetin üzerinde durduğu seçenekler arasında yer alıyor. Bu yetki KHK’si ile olağan dönemde daha önce hakkında Gülen Cemaati ile ilişkili olduğu gerekçesiyle işlem yapılan, ancak daha sonra mağduriyeti belirlenenlerin göreve iadesi konusunda hükümete yetki verilmesi planlanıyor. Aynı KHK’de ilerleyen yıllarda Gülen Cemaati ile ilişkisi tespit edilenler hakkında işlem yapılmasına ilişkin genel bir yetki alınması konusu da değerlendiriliyor.

AKP KHK GÖRÜŞMELERİNE ARA VERDİ

Bu konuda kesin bir karar verilmesi için böyle bir yetkinin anayasaya aykırı olup olmayacağı hukuki yönden araştırılıyor. OHAL kapsamında çıkarılan ilk KHK, TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta kabul edilmişti. Tüm KHK’lerin Meclis’te görüşüleceği açıklamalarına karşın AKP, kalan 7 KHK’nin görüşmelerine ara verdi. TBMM Genel Kurulu’nda gelecek hafta 15 Temmuz’un resmi tatil olması, Ankara’nın Kazan ilçesinin adına adına ‘kahraman’ ifadesinin eklenmesini öngören yasa önerisi ile Bilirkişilik Yasa Tasarısı görüşülecek. AKP, diğer KHK’lerin ne zaman Genel Kurul’da görüşüleceğine ilişkin bir takvim ise vermiyor.

(Cumhuriyet)