OHAL bilançosu: Tiyatroya, semah dönmeye ve alkol almaya kadar her şeye yasak getirildi

OHAL bilançosu: Tiyatroya, semah dönmeye ve alkol almaya kadar her şeye yasak getirildi

CHP’li Ağbaba tarafından OHAL’in 1. yılına az bir zaman kala hazırlanan rapor AKP/ Saray Rejiminin hayata geçirdiği  darbeyi ortaya koydu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba 20 Temmuz 2016'dan bu yana süren OHAL yasaklarını içeren "Olağandışı Yasaklarla 1 Yılın Bilançosu" raporunu hazırladı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL 1 yılını dolduruyor.

15 Temmuz darbesini fırsata çevirerek kendi darbesini OHAL ve KHK’lar yoluyla hayata geçiren AKP/Saray Rejimi OHAL’i yeniden uzatmayı gündemine aldı bile.

[ih2]

Başbakan Binali Yıldırım bugün yaptığı açıklamada OHAL’in 3 ay daha uzatılamasını Milli Güvenlik Kurulu’na teklif edeceklerini söyledi.

CHP tarafından hazırlanan raporda 1 yıllık süre boyunca OHAL’in yaşamın tüm alanına getirdiği yasaklamalar göz önüne seriliyor. Raporda Erdoğan’ın da itiraf ettiği gibi OHAL’in sermayenin yararı için işçilere dönük bir saldırıya dönüştüğü, OHAL döneminden en çok etkilenenlerin işçi sınıfı olduğu anlaşılıyor.

Sokakta türkü söylemekten, Zeytinli Rock festivaline, semah dönmekten, açık alandaki düğünlere, lise pilav gününe varana kadar çok çeşitli yasaklarla her gün karşılaşılır hale gelindiğinin ifade edildiği raporda “Hatta öyle ironik bir hal almıştır ki, bir Üniversitemizin Hukuk Fakültesinde düzenlenen “OHAL Hukuku” konulu panel OHAL’den dolayı yasaklanmıştır.” dendi.

Raporda Suruç, 10 Ekim, Soma ve Roboski gibi katliamlara da OHAL yasaklarının uygulandığı hatırlatılarak, “Tüm bunların yanında KHK’lar ile kış lastiğinden lazer epilasyonlara kadar yaşamın her alanına da müdahil olunmuştur” denildi.

Getirilen yasakların bazıları şöyle:

ALEVİLERİN İNANÇ YERİNE YASAK

>>Hükümet OHAL bahanesiyle Alevilerin inanç merkezlerine de yasak getirdi. Tunceli’de kutsal mekânlardan sayılan “Reye Haq”, OHAL ve özel güvenlik tedbirleri gerekçesiyle ziyarete kapatıldı.

>>Ankara Valiliği, cemevlerinde yapılacak ‘aşure etkinlikleri'ni yasakladı. Valilik, yasağın gerekçesini ‘huzur ve güvenliğin sağlanması' olarak gösterdi.

ROBOSKİ, SURUÇ, 10 EKİM ANMASINA YASAK

>>Roboskili ailelerin adalet arayışı devam ederken, OHAL gerekçe gösterilerek her hafta Perşembe günü yapılan etkinliğe izin verilmedi.

>> Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak için İstanbul'da yapılmak istenen "Hiçbir düş yarım kalmayacak" etkinliği Valilik tarafından OHAL gerekçe gösterilerek yasaklandı.

>>Hopa’da 10 Ekim anması yasaklandı. Anmaya katılanlar gözaltına alındı ve haklarında soruşturma açıldı.

TİYATROYA OHAL YASAĞI

>>Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği “Güneşin Sofrasında-Nâzım ile Brecht” adlı oyunun gösterimi, Olağanüstü Hal gerekçesiyle yasaklandı. Oyun, Genco Erkal yönetimindeki Dostlar Tiyatrosu’nun İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesindeki tarihi Mahmut Muhtar Paşa Konağı’nda açık havada oynanıyordu.

İstanbul Kadıköy Lisesi Okul Aile Birliği, Dostlar Tiyatrosu’na gönderdiği bir yazı ile etkinlik için yapılan sözleşmenin yasal zorunluluktan dolayı feshedildiğini duyurdu.

FESTİVALE YASAK

>>Edremit Kaymakamlığı, Zeytinli Rock Festivalinin, OHAL'in kaldırılmasına kadar ertelendiğini duyurdu. 

İŞÇİLERE OHAL YASAĞI

>>Tedi Discouııt Tekstil Mağazacılık işçilerinin direnişi 10. gününde İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Direnişin 10. gününde Tedi'nin Tuzla'daki deposu önüne çevik kuvvet polisi ve TOMA getirildi. Depo Önüne barikat kuran polisler işçilerin içeriye girişlerine izin vermedi. 

>>Bursa Valiliği, OHAL’i ileri sürerek Gemlik’te bulunan MSC/Medlog Lojistik işçilerinin direnişine yasakladı. Nakliyat-İş Sendikasına üye oldukları için firmanın İstanbul/Esenyurt, Gebze/ Muallimköy, İzmir, Mersin ve Gemlik’te bulunan işyerlerinde işten atılan işçiler 20 gündür direnişlerini sürdürüyordu. Sendikanın firmanın kanunsuz şekilde işçi attığı yönünde suç duyurusuna karşın, Bursa Valiliği İl Olağanüstü Hal Bürosu, Gemlik MSC/ Medlog Lojistik önündeki eylemi yasakladığını bildirdi.

>>Petrol-İş Sendikası’nın Türkiye Petrollerinin (TP) küçültülmesi girişimlerine karşı Enerji Bakanlığı önünde gerçekleştirmek istediği eyleme, OHAL gerekçesiyle izin verilmedi. 

>>OHAL’in ilan edilmesinin ardından ilk yasak olarak, Avcılar’da 3 Mayıs tarihinden itibaren haklarını arayan belediye işçilerinin direniş çadırı kurmasına izin verilmedi. 

>>Birleşik Metal-İş Gebze şubesi, Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi gibi konularda üyelerine yönelik bilgilendirme toplantılarının bile Valilik tarafından engellendiğini açıkladı. 

>>Kocaeli Gebze’de DİSK Nakliyat-İş sendikasına üye işçilerin, asgari ücrete ilişkin taleplerini dile getirmek için Kaymakamlığa yaptığı başvuru, Kocaeli Valiliği OHAL Bürosu'nun 31 Aralık'a kadar tüm eylemleri yasakladığı gerekçesiyle reddedildi.

CERATTEPE’YE OHAL YASAĞI

>>Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetine karşı açılan davanın karar duruşması öncesi Artvin ve Rize valilikleri bir ay eylem, miting ve basın açıklaması yasağı getirdi. Valilikler duruşma öncesi alınan yasakları ‘OHAL’e bağladı.

YOZGAT’TA OHAL SÜRESİ BOYUNCA ALKOL YASAK

>>Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, il genelinde faaliyet gösteren, pavyon, gazino, bar gibi alkol satışının olduğu mekânların OHAL süresi boyunca kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

KADIN VE LGBTİ’LERE YASAK

>>İTÜ’de yapılacak LGBTİ Onur Yürüyüşü, OHAL gerekçesiyle yasaklandı.

>>İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun “Yaşam hakkımız, özgürlüğümüz, bedenimiz, emeğimiz için Hayır” sloganıyla 5 Mart’ta Bakırköy’de gerçekleştirmek istediği 8 Mart mitingi Valilik tarafından yasaklandı. 

HAYIR’A OHAL YASAĞI

>>Anayasa değişikliğine karşı çıkanların "Hayır" toplantıları OHAL gerekçesiyle yasaklanmaya başlandı. Boğaziçi Üniversitesi, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke'nin, Bilgi Üniversitesi, Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, Niğde Valiliği ise Meral Akşener'in konferanslarını OHAL'i gerekçe göstererek iptal etti.

İNSAN HAKLARI ANITINA ABLUKA, TÜRKÜYE YASAK

>>Açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın gece yarısı operasyonu ile gözaltına alınması protestoları sırasında çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. İnsan Hakları Anıtı önünde eylem yapılmasını engellemeye çalışan polisler anıtı çelik bariyerlerle abluka altına aldı. 

>>Ankara Valiliği, güneş battıktan sonra yapılan şarkılı türkülü protestoları 'terör örgütlerinin eylem yapanlara yönelik bombalı saldırı yapma riski' olduğu gerekçesiyle yasakladı.

ÇOCUK İSTİSMARI RAPORUNA YASAK

>>Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği’nin (ÇİMDER) Şakran Çocuk Cezaevi raporunun kamuoyu ile paylaşılması, Adalet Bakanlığı tarafından, OHAL gerekçesiyle engellendi.