'Öğrencilerin en az yüzde 25'i imam hatiplere gidecek'

'Öğrencilerin en az yüzde 25'i imam hatiplere gidecek'

TEOG'un yerine getirilen yeni sisteme ilişkin açıklama yapan Eğitim-Sen, EBSYMS ile öğrencilerin yüzde 25'inin imam hatiplere gitmesinin garantilendiğini kaydetti.

Bakan İsmet Yılmaz dün yaptığı açıklama ile 'TEOG'un yerine "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi"nin getirildiğini duyurdu. Bu değişikliğin açıklanmasının ardından bugün bir açıklama yapan Eğitim-Sen, "TEOG sınavının kaldırılması ile ilgili tartışmalar yaklaşık iki aydır sadece sınava girecek öğrenciler ve velilerinin gündemini değil, tüm yurttaşların gündemini işgal etmiştir. 5 Kasım 2017 tarihinde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine getirilen yeni sistemi açıklayarak zaten karışık olan zihinleri daha da karıştırmış, öğrenci ve velilerde oluşan kaygıları büsbütün arttırmıştır" şeklinde ifade kullandı.

"İKTİDARIN EĞİTİMDEKİ BAŞARISIZLIĞININ AÇIK İTİRAFIDIR"

Yılmaz'ın nitelikli okullar açıklamasına da değinen Eğitim-Sen, " Milli Eğitim Bakanı’nın talihsiz bir şekilde ‘nitelikli okullar’ olarak ifade ettiği (fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, proje okulları vb.) yine yapılacak merkezi sınavla öğrenci almaya devam edecektir. Türkiye’deki bütün okulların niteliğinden sorumlu olanların ‘nitelikli okullar’ vurgusu yaparak, Türkiye’deki okulların yüzde 90’ının niteliksiz olduğunu kabul etmesi, iktidarın eğitimdeki başarısızlığının en açık itirafıdır." ifadelerine yer verdi.

"SINAV KALKTI SÖYLEMİ KANDIRMACADIR"

Temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınavın kalkmadığını belirten Eğitim-Sen, öğrencilerin büyük bir bölümünün Haziran ayında yapılacak olan sınava gireceğini belirtti. " Doğal olarak Bakan Yılmaz’ın TEOG’un kaldırılmasına gerekçe olarak sunduğu ‘okul dışı kaynaklara yönelme’nin beliğin bir şekilde artması kaçınılmazdır. Çünkü sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması bu okullara girmek için daha yüksek puan almayı zorunlu hale getireceği için kurs, etüt ve özel derse yönelim daha da fazla olacaktır." dendi.

ÖĞRENCİLERİN EN AZ %25'İ İMAM HATİP LİSELERİNE GİDECEK

Yapılan açıklamada, "Bakan Yılmaz’ın açıkladığı ‘adrese dayalı kayıt sistemi’ sorunları çözmek bir yana daha da arttıracaktır. Öncelikle belirtmek gerekir ki her öğrencinin istediği okula gitmesi en doğal hakkı olmalıdır. Sınavsız ve her öğrencinin istediği okulda eğitim alması savunulması gereken en temel yaklaşım olmalıdır. Adrese dayalı bir sistemin öncelikle öğrencilerin seçme hakkını kısıtlamakta, öğrencileri sadece oturduğu mahalle ya da eğitim bölgesine hapsetmektedir. Semtlerin ekonomik ve sosyal farklılıkları ve eşitsizlikleri okullara da kaçınılmaz olarak yansımaktadır." şeklinde vurgulandı.

"Pek çok bölgede seçilebilecek 5 okulun bile bulunmaması zorunlu olarak öğrencilerin istemeseler bile bazı okullara gitmelerini zorlamak anlamına gelecektir. Bahsi geçen 5 okul büyük şehirlerde büyük olasılıkla 1 İmam Hatip Lisesi, 2 Meslek Lisesi, 2 Anadolu Lisesi şeklinde olacaktır. Okul başarı puanı düşük olanlar Meslek Lisesine, daha da düşük olanlar İmam Hatip Liselerine (İHL) yerleştirilecektir. Böylece temel eğitimden ortaöğretime geçişte öğrencilerin en az yüzde 25’inin İHL’ye yerleşmesi garanti altına alınacaktır" ifadeleri kullanıldı.