ÖGİ’den Temmuz raporu: 5 gazeteci tutuklandı, 41 gazeteci yargılandı!

ÖGİ’den Temmuz raporu: 5 gazeteci tutuklandı, 41 gazeteci yargılandı!

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, temmuz ayında basına yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ); Temmuz ayında basına yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre geçen ay 25 gazeteci gözaltına alındı, 5 gazeteci tutuklandı, 41 gazeteci yargılandı. ÖGİ, “Gelin gazetecileri zindandan çıkaralım, gazeteciliği özgürleştirelim ki Türkiye ve hepimiz özgürleşelim” çağrısı yaptı.

171 GAZETECİ CEZAEVİNDE

ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, KHK ile kapatılan Özgür Gün TV Genel Yayın Yönetmeni Ömer Tur ile birlikte, Temmuz ayında basına yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Boltan, “Geçen ay 9 gazeteci tahliye edilmesine rağmen hâlâ 171 gazeteci cezaevlerinde bulunmaktadır. Bir hükümet ve devlet için bundan daha kötü bir karne olamaz. Bundan çok daha kötü olan şu ki: Bu karnesine dört elle sarılmış ve bunu savunuyor. Geleceğini ve iktidarını da bunun üzerine inşa ediyor” dedi.

Boltan, “Gazetecilerin faaliyeti casuslukla eşdeğerde görüldüğüne tanıklık ediyoruz. Dihaber muhabiri gazeteci meslektaşımız Erdoğan Alayumat buna en son örnektir. Alayumat’ın casuslukla suçlanarak tutuklanması en az Can Dündar’ın, Enis Berberoğlu’nun casuslukla suçlanması kadar tehlikelidir ve kabul edilemezdir” ifadelerini kullandı.

41 GAZETECİ YARGILANDI

Cumhuriyet’ten Mahmut Oral’ın haberine göre Boltan,  Temmuz ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri verilerini de şöyle özetledi: “171 gazeteci tutuklu, 25 gazeteci gözaltına alındı (8 gazeteci Özgürlükçü Demokrasi çalışanı); 41 gazeteci yargılandı, 5 gazeteci tutuklandı, 6 gazeteci hakkında dava açıldı, 5 TV’nin lisansı RTÜK tarafından iptal edildi, 3 gazeteciye 9 yıl 10 ay 7 gün hapis cezası verildi, 3 haber sitesi BTK tarafından 16 kez engellendi, dünyanın çeşitli yerlerinde 3 gazeteci saldırılarda öldürüldü. 9 gazeteci tahliye edildi.”

DAHA FAZLA