Öfke kontrolü eğitimi verilen işçi eşleri: Herifi köle gibi çalıştıran ben değilim ki

Öfke kontrolü eğitimi verilen işçi eşleri: Herifi köle gibi çalıştıran ben değilim ki

ORS tarafından öfke kontrolü eğitimi verilen işçi eşleri ‘Herifi köle gibi çalıştıran ben değilim ki adam bana çemkirince susayım’ diyor.

Ortadoğu Rulman Sanayi (ORS) yönetimi 2015 metal grevinin ardından işçilerine verdiği eğitim saatlerini yoğunlaştırdı. Şubat 2017’den sonra ise sadece işçilere değil, işçilerin ailelerine de eğitim vermeye başlayan ORS yönetimi, erkek işçilerin eşlerine de ‘öfke kontrolü’ eğitimi veriyor.

“KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRAN BEN DEĞİLİM Kİ ÇEMKİRİNCE SUSAYIM”

Evrensel’den Ayhan Aydoğan’ın haberine göre, “Niye tüm eğitimler ORS işçilerine veriliyor da, öfke yönetimi eğitimi bize veriliyormuş”  diye soran işçi eşlerinden biri “Herhangi bir kişisel gelişim kursu veya seminer olduğu zaman işçilere veriliyor. Öfke yönetimi olunca konu bize dönüyor. Neden? Çünkü bizim paşalar öfkelenecek, esip gürleyecek, ama biz insan olmadığımız için öfkelenmeyeceğiz, öfkelenmediğimiz gibi o öfkeyi yumuşatmakla da sorumluyuz. Allah muhafaza, karşılık falan verirsek ailemiz bölünür. Sorumlusu biz oluruz” ifadelerini kullanıyor.

“Eğer çalışma koşullarına öfkeleniyorsa gitsin hesabını patronla görsün” diyen işçi eşi” sözlerini “Örgütlenip greve çıktılar yine çıksınlar biz de destekleyelim. Herifi köle gibi çalıştıran ben değilim ki adam bana çemkirince susayım” şeklinde bitiriyor.

Diğer işçi eşi ise eğitime giderken faydalı olacağını düşündüğünü o yüzden gittiğini ama eğitimde kendini ikinci sınıf bir insan gibi hissedip çıktığını söylüyor. İşçi eşi başından geçen bir olayı şöyle anlatıyor: “2015 grevinde, grevin 10. günü biz de eşlerimize destek için fabrikaya gitmiştik. Orada onlarla birlikte gaz yedik, cop yedik. O günün sonunda bizim işçi komitesinden bir arkadaş yüksek bir taşın başına çıkıp kadınların direndiğini, grev kırıcıların içeride patronun arkasına kaçtığını söyledi. Ben bu tür sorunlarımıza cevap buluruz diye gittim ama yerimizi iyice bir öğrenip daha da pekiştirip çıktım eğitimden.”