ODTÜ'lü fizikçi IŞİD'e gerçekten katıldı mı?

ODTÜ Fizik mezunu, Finlandiya'da astrofizik üzerine yüksek lisans yapan Raşid Tuğral'ın Facebook hesabından IŞİD'e katıldığını yazması, İleri'nin haberinin ardından internette hızla yayıldı. Tuğral'ın Finlandiya'daki öğrenimini bırakıp IŞİD'e gerçekten katılıp katılmadığı tartışılıyor. İleri Haber, akıllardaki soru işaretlerini yanıtlıyor.

A. Meriç Şenyüz – İleri Haber

IŞİD'e katıldığını iddia eden ODTÜ'lü fizikçi Raşid Tuğral'ın Facebook sayfasında yazdıkları büyük ilgi çekti. İlk olarak İleri Haber'in haberleştirdiği olay internette hızla yayıldı. Ancak Tuğral'ın gerçekten IŞİD'e katılıp katılmadığına dair soru işaretleri de oluştu. Tuğral'ın Facebook'taki mektubunda, Suriye'de bulunduğu günlerde Twitter hesabından ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu'nun etkinliklerini paylaşması, Facebook hesabındaki mektubun İstanbul'dan yollandığının görünmesi bu soru işaretlerinden bazıları... Bu soruların peşine düştük ve Tuğral'ın IŞİD'e gerçekten katılıp katılmadığını öğrenmeye çalıştık. 

TWITTER'DAKİ ASTRONOMİ TOPLULUĞU MESAJLARI

Tuğral'ın gerçekten IŞİD'e katılıp katılmadığı konusunda soru işareti yaratan ilk başlık, Twitter hesabından yapılan “Bulutlu bir Ankara gününde topluluk odamızda tutulmayı dertli bir şekilde izlemekteyiz. Odamıza bekleriz...” türünden paylaşımları... 22 Mart'ta yapılan bu paylaşım ilk bakışta Tuğral'ın o tarihlerde Suriye'de olamayacağı izlenimi yaratıyor. Ancak bu paylaşımların zamanına dikkat edildiğinde, bunların ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu'nun (ODTÜ - AAT) Facebook sayfasına (https://www.facebook.com/ODTU.AAT/timeline) düştüğü anda Tuğral'ın Twitter hesabından da yayınlanan mesajlar olduğu görülüyor. Muhtemelen, Tuğral ODTÜ-AAT'de aktif görev üstlendiği dönemde, topluluğun sayfasındaki gönderimleri kendi kişisel Twitter hesabında da yayınlanacak şekilde bağlamış ve oraya atılan mesajlar otomatik olarak kendi hesabına da düşüyor. Mesajların aynı dakikada iki hesapta da yayınlanması bunu doğruluyor.

ODTÜ AAT BAŞKANI: 22 MART'TAKİ ETKİNLİKTE YOKTU

Dolayısıyla Tuğral'ın Twitter hesabından atılan “20 Mart Cuma günü fizik çimlerinde yaklaşık 300 ODTÜ'lüyle beraber parçalı güneş tutulmasını izledik” gibi mesajları kendisinin bu tarihlerde Suriye'de değil Ankara'da olduğunun bir kanıtı değil. Emin olmak için ODTÜ-AAT'nin başkanı Onurcan Özgür'e ulaştık. Özgür, “Tuğral, benden önce bizim topluluktaymış ben bu yıl geldim ODTÜ'ye ve topluluğun içinde olduğum dönemde kendisinin hiçbir etkinliğimize katıldığını da görmedim. Bunlara gelmiş olsa bilirdik, biz kendisinin Finlandiya'da olduğunu biliyorduk. Finlandiya'da olduğu dönemde sosyal medyadaki topluluğumuzun etkinliklerini paylaşıyordu, bu etkinlikleri Facebook'ta 'katılıyor' şeklinde işaretliyordu” diye konuştu. 22 Mart'taki etkinliğe katılıp katılmadığını sorduğumuzda da Özgür, “Hayır, kesinlikle o etkinlikte yoktu burada olsa bilirdik” yanıtını verdi.

“IŞİD'İ İSLAMI EN DOĞRU UYGULAYAN OLARAK GÖSTERİYORDU”

Raşid Tuğral'ı tanıyanlar da aldığı kararın radikalliğinin kendilerini şaşırttığını ama Tuğral'ın Facebook'taki mektubunda, anlattıklarının üslubunun tanıdıkları kişiyle uyumlu olduğunu belirtiyor. Ekşi Sözlük'te konuyla yorum yapan bir arkadaşı, “Son 1.5 yıldır IŞİD'e sempati duyduğunu biliyordum, bazen Finlandiya'dan yazışıyorduk. IŞİD'le ilgili Facebook paylaşımlarından ötürü Finlandiya polisi tarafından evine gelip 'nazikçe' uyarılmış, Raşid de endişelenmişti biraz” diye yazdı. Anafor nickli Ekşi Sözlük yazarı sorumuz üzerine, “Son zamanlarda IŞİD'i 'İslamı en doğru uygulayan' olarak gösteriyordu” dedi.

İSTANBUL İBARESİ KANIT DEĞİL

Tuğral'ın Facebook'taki mektubunda iletinin gönderildiği yer olarak 'İstanbul' görünmesi de, Tuğral'ın anlattıklarının doğru olmadığına kanıt değil. Tuğral, mektubu İstanbul'daki bir arkadaşına e-posta yoluyla göndererek kendi sayfasına girmesini istemiş olabilir ya da VPN kullanılarak iletinin girildiği konum değiştirilebilir. 

TWITTER'DAN MESAJ ATTI

Raşid Tuğral'ın Facebook'taki mektubunun gündeme gelmesinin ardından Facebook'un söz konusu iletiyi şikayet üzerine yayından kaldırdığı görülüyor. Tuğral, bunun üzerine dün akşam (27 Mart Cuma 19:59) Twitter hesabından (@Nukleer_Kedi) şunları yazdı: “Facebook önceki gönderimimi ne diye kaldırdı anlamadım. Bu arada ekşiden çok fazla kişi gelmiş profilime. Mesajlara da hala bakamadım, kusura bakmayın ama en yakın zamanda ilgileneceğim. İnternet imkanım çok az şu anlık.”

INTERNETE ERİŞİMİNİN OLDUĞUNU YAZMIŞTI

Tuğral, IŞİD saflarından yazdığını öne sürdüğü mektubunda Suriye'den internete nasıl bağlanabildiğini şöyle anlatmıştı: “internet burada kota ile. Mesela 50mb alıyorsun bitene kadar kullanıyorsun ve wifi ile sağlanıyor. ancak wifin mesafesi bir km’yi bulabiliyor. telefondan 3g yerine wifi kullanarak whatsapp gibi fazla internet gerektirmeyen uygulamaları kullanarak haberleşmek mümkün. facebook’a falan ancak yakından girebilirsiniz.”

İleri Haber konuyla ilgili gelişmeleri haberleştirmeyi sürdürecek.

İlgili Haber

IŞİD'e katılan ODTÜ'lüden dehşet anıları