ODTÜ Rektörü Kök'ten yol savunması: Genelde seyrek ağaçlık bir alan

ODTÜ Rektörü Kök'ten yol savunması: Genelde seyrek ağaçlık bir alan

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları anlaşma kapsamında binlerce ağacın kesilmesiyle inşa edilmesine başlanan yolu, bölgenin "genelde seyrek ağaçlık dokuya" sahip olduğunu belirterek savundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geçtiğimiz cumartesi akşamı "gece baskını" ile ODTÜ ormanına girerek yol inşaatına başlamıştı. Bir gecede yapılan çalışmada binlerce ağaç sökülerek 4,8 kilometrelik yol açılmıştı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2'nci sırada seçilmesine rağmen rektör olarak atadığı ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ise, belediye ve valilik ile yaptığı protokol anlaşmasıyla yol inşaatına izin verdiği için tepki çekmişti. 

Rektör Kök, pazartesi günü (bugün) öğrencilere gönderdiği elektronik posta ile kendisine yönelik tepkilere yanıt verdi. Kök açıklamasında, yol projesine karşı yaptıkları tüm itirazların reddedildiğini belirterek, sürecin "üniversitenin tüm paydaşları ile paylaşıldığını" öne sürdü. 

"YOLUN GEÇTİĞİ BÖLGE GENELDE SEYREK AĞAÇLIK DOKUYA SAHİP"

[ih2]

ODTÜ ormanını ikiye bölen ve binlerce ağacın kesilmesine neden olan yol projesinin geçtiği alanın "genelde seyrek ağaçlık dokuya" sahip olduğunu öne süren Kök, "Yolun üniversitemiz sınırları içine isabet eden 4.8 km’lik alanının yaklaşık 3 km’lik bölümünde yaşları 15 ve altında genelde seyrek ağaçlık dokulu bir alan bulunmakta olup, kalan 1.8 km’lik kısım ağaçsız alandır" ifadelerini kullandı. 

AKP İLE AYNI DİLDEN: İKİ KATI AĞAÇ DİKİLECEK

AKP ile aynı propaganda mantığını kullanan Kök, oldukça geniş bir alana yayılan yol projesinin ormanlık alana vermekte olduğu zararları es geçerek, "Protokolde, alandan çıkarılan ağaç miktarının tespit edilmesini izleyerek, bu miktarın iki katından az olmamak üzere arazimiz içinde üniversitemizin belirleyeceği bir alanda ağaç dikileceği de teminat altına alınmıştır. Öte yandan, söz konusu protokol, arazimizden yol yapımı için kullanılan alan miktarında bir arazinin sınırımıza komşu veya yakın bir bölgeden Üniversitemize tahsisini de garanti altına almaktadır" ifadelerini kullandı. 

[ih3]

Kök, yol projesi kapsamında inşa edilecek tünelin yasal düzenlemelerde belirtildiği haliyle yüzeye zarar vermeden yapılacak olmasının "kazanım" olduğunu savunarak, "Protokolün bir diğer önemli kazanımı da Eskişehir Yoluna paralel olarak arazimiz sınırları içinde yeraltından geçmesi öngörülen tünel yolun yapımında yüzeyde işlem ve inşaat yapılmayacağının hükme bağlanmasıdır" dedi. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol anlaşmasını savunan Kök, "Müzakerelerde, tünel yol yapımının başlayacağı sırada üniversitemiz arazisini ikiye ayırmadan, yani yüzeyde işlem ve inşaat yapılmadan gerçekleşmesinin protokol ile garanti altına alınması üniversitemiz için yaşamsal önemdedir" dedi. 

DAHA FAZLA