ODTÜ öğrencilerinden Gökçek'in yoluna karşı mücadele çağrısı

ODTÜ öğrencilerinden Gökçek'in yoluna karşı mücadele çağrısı

ODTÜ öğrencileri, üniversitenin ormanlık alanını parçalayacak yol projesine karşı açıklama yaptı. Açıklamada, "Gökçek’in rantı, yolu varsa bizim ağacımız, ormanımız, doğamız, dayanışmamız var!" denildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ ormanı, Atatürk Orman Çiftliği arazisi ve Eymir Gölü çevresini yok edecek yol projesine yönelik tepkiler gelemeye devam ediyor. 

ODTÜ öğrencileri, kampüs önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, kampüsün ormanlık alanını parçalayacak yol projesine tepki gösterdi.Yapılan açıklamada, "Hep birlikte Ankaralılar olarak ranta karşı ağacımıza, ormanımıza, doğamıza sahip çıkalım, mücadelemizi dayanışmayla büyütelim. Gökçek’in rantı, yolu varsa bizim ağacımız, ormanımız, doğamız, dayanışmamız var!" ifadeleri kullanıldı. 

"RANT ve TALAN İÇİN VEDA, DOĞASINI SAVUNAN HERKES İÇİN MÜCADELE VAKTİ!"

"ODTÜ Savunulmalıdır" imzasıyla yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"ODTÜ’nün kurulduğundan bu yana emek emek büyütülen, Ankara’nın nefesi olan, bundan tam 3 sene öncesine döndüğümüzde birlikte direndiğimiz, sahip çıktığımız ODTÜ ormanları yeniden rant için gözden çıkarılmaya çalışılıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi,  çeşitli usulsüzlüklerle dayatmaya çalıştığı yol projeleriyle, trafiği azaltma ve Bilkent Şehir Hastanesi’ni kente bağlama bahanesiyle ODTÜ Ormanı’ndan üç yeni yol geçirmeyi hedef alıyor. 

"ODTÜ ORMANINA CİDDİ ZARARLAR VERECEK"

Bilkent Şehir Hastanesi’ne yol geçirme bahanesiyle Gökçek’in planlarında hem kampüsün kuzey tarafında Eskişehir Yolu’na paralel şekilde, Hazırlık Bölümü’nün arkasından Öğretmenler Caddesi’yle A7 Kapısı arasında bir yol uzanıyor hem de İncek’ten Bilkent Şehir Hastanesi’ne doğru kampüsün batı sınırına yaklaşık 250 metre kadar girerek kuzey güney doğrultusunda bir yol uzanıyor.2014 yılında ODTÜ Ormanı katledilerek yapılan yolun yapımı sırasında ODTÜ Koruma İmar Planı’nda kampüsün kuzey tarafından Eskişehir Yolu’na paralel olarak geçecek yolun aç-kapa yapılmadan tünel olarak yapılacağı notu düşülürken geçtiğimiz ay askıya çıkan planda bu notun olmadığı belirtiliyor. Bu projede aç-kapa yapılmadan tünel olarak yapılması şartı ODTÜ Rektörlüğü tarafından ısrarla eklenmeye çalışılıyor. Ancak bu notun kaldırılıp projenin geçmesi ise aç-kapa yapılarak ODTÜ Ormanı’na ciddi zararlar vereceği endişesi yaratıyor. Diğer yolun ise İncek tarafından kampüsün güneyinden kuzeyine doğru ODTÜ arazisine yaklaşık 250 metre girerek 50 metre genişliğinde bir yol inşa edilmesi planlanıyor.

Eyleme katılan Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka da kitleye hitaben bir konuşma yaptı

"YÜZLERCE CANLI TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN YAŞAM ALANI YOK EDİLMİŞ OLACAK"

Ulaşım her geçen gün kaldırılan seferlerle zorlaşırken, parasız olması gerektiği halde, her geçen gün ulaşıma zam yapılırken, pek çok yurttaş toplu taşımanın yetersizliği yüzünden özel araç edinmeye zorlanırken, bu sorunlara çözüm üretmek yerine Gökçek’in rant hırsı yüzünden halka hizmet bahanesiyle yeni yollarla doğamız katlediliyor. Ankaralıların yararına olduğu bahanesi öne sürülen bu proje, Ankaralıların iradesi tanınmadan sadece rant ve sermaye uğruna ortaya atılan ve orman katlinden başka bir şey değikdir. Aslında Ankaralılar olarak bu bahanelere biz çok yakından, tam 3 sene öncesinden tanığız. 3 sene önceki yol yapılırken de, bu yolla birlikte toplu taşımayla ulaşımın daha kolay hale geleceği, trafiğin azalacağı, halka hizmette yeni bir çığır olacağı öne sürülmüştü ancak  yapıldığı günden bu yana yeni yollardan tek bir toplu taşıma aracı dahi geçmiş değil ya da Ankara trafiğine çözüm üretilmiş değil.  

[ih2]

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu projeleri halkın ulaşım sorununa çözüm üretmek yerine hayatı daha da zorlaştırıyor. Bu projelerle, yeşil doğanın her geçen gün rant uğruna katledildiği günümüzde imara kapalı, ormanlık araziden minimum 8.000 ağaç kesilerek,  Ankara’nın nefesinin de bir kısmı kesilmiş olacak. ODTÜ ormanlarında yaşayan yüzlerce çeşit kuş türünün yaşam alanları talan edilmiş olacak, ve yine yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapıldığı ormanın tahribatıyla bitki türlerine de veda etmiş olacağız.  Bu yol çalışmasıyla beraber minimum 8bin ağaç talan edilecek, Ankara’nın nadir yeşil alanlarının yerini gri yollar alacak ve araç trafiğiyle hava kirliliği artacak. Doğanın katledilmesinin yanında, yolun yapılacağı arazinin bir kısmı arkeolojik alana girmektedir. Arkeolojik anlamda değerli bölgelerde yoğun inceleme yapılmaksızın yol inşaatı yapılması geri dönülemez zararlara yol açmaktadır. Hal böyleyken yeni yol projelerinin hali hazırdaki sorunlara bir çözüm değil, biz Ankaralılar için birçok sorun ve tehlike teşkil ettiği kendini gösteriyor.

"GÖKÇEK'İN RANTI VARSA BİZİM DE ORMANIMIZ, DAYANIŞMAMIZ VAR"

[ih3]

Gökçek yaptığı son açıklamayla, 'o yol ya yapılacak, yapılacak' diyerek bu projenin halk yararına değil sadece rant hırsı ve ODTÜ kini uğruna olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Bu mesele Gökçek’in bahsettiği gibi sadece ODTÜ-Gökçek arasında bir çekişmeden ibaret değildir, bütün Ankara’yı ilgilendiren, ağacını, ormanını, doğasını savunan bütün herkesin meselesidir. ODTÜ’lüler olarak çağrımız, ağacına, ormanına, doğasına, mahallesine sahip çıkan herkesedir.  Hep birlikte Ankaralılar olarak ranta karşı ağacımıza, ormanımıza, doğamıza sahip çıkalım, mücadelemizi dayanışmayla büyütelim. Gökçek’in rantı, yolu varsa bizim ağacımız, ormanımız, doğamız, dayanışmamız var!"

DAHA FAZLA