Obama'dan giderayak Trump'ı zorlayacak kararlar

Obama'dan giderayak Trump'ı zorlayacak kararlar

ABD'de yeni başkan Donald Trump'a görevi devretmeye hazırlanan Barack Obama, başkanlığının son günlerinde dikkat çeken kararlara imza attı.

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, 20 Ocak Cuma günü (yarın) gerçekleştirilecek yemin töreniyle göreve başlayacak. 

Trump'a koltuğunu devretmeye hazırlanan Barack Obama ise son günlerinde dikkat çeken kararlara imza attı. BBC Türkçe'nin derlediği habere göre, uzmanlar, Obama'nın 'son dakika' kararlarının, mesafe katedilen bazı konularda Trump yönetiminin geri adım atmasını zorlaştırmak amacını taşıdğını söylüyor. 

Obama'nın başkanlığının son günlerinde aldığı bazı önemli kararlar şu şekilde:

RUSYA'YA YAPTIRIM, DİPLOMATLARA SINIR DIŞI

Obama, Rusya'nın siber saldırı düzenleyerek ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilediği yönündeki iddiaların ardından 4 Rus vatandaşına ve 5 şirkete yaptırım uygulamaya karar verdi. ABD yönetimi ayrıca 35 Rus diplomatı da sınır dışı etti.

Bu açıklamadan 10 gün sonra da Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi üzerine uygulamaya başlanan yaptırımlar, bir yıl daha uzatıldı.

İSTİHBARAT TOPLAMADA YENİ KURALLAR

Obama yönetimi, ülkede faaliyet gösteren 16 istihbarat kurumunun Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından toplanan elektronik takip ve izleme verilerinin ham haline doğrudan ulaşmasına izin verdi.

Bazılarına göre, bu düzenleme özel hayatın daha fazla ihlal edileceği anlamına geliyor.

[ih2]

WİKİLEAKS'E BELGE SIZDIRAN MANNİNG'E CEZA İNDİRİMİ

Başkan Obama, Wikileaks'e yüz binlerce belge sızdırmak suçundan 35 yıl hapse çarptırılan Chelsea Manning'in cezasında indirime gitti. Manning, Mayıs ayında tahliye olacak.

Obama, Beyaz Saray'daki son basın toplantısında da bu kararını savundu ve Manning davasının mevcut haliyle adaletin zaten tecelli etmiş olduğunu söyledi. 

[ih3]

POLONYA'YA BİNLERCE ASKER

Trump döneminde ABD-Rusya ilişkilerinin nasıl şekilleneceği belirsizliğini korurken, Obama, son günlerde Polonya'ya 35 bin askerden oluşan zırhlı birlik konuşlandırdı.

NATO'nun doğu cephesinde daha önce çok sayıda tatbikat yapılmış olsa da, bu, bir üye devletin ilk kez sürekli olarak burada asker konuşlandırması anlamına geliyor. Rusya, askerlerin varlığını kendisine yönelik bir 'tehdit' olarak tanımlıyor. 

PARİS FONUNA PARA YARDIMI

Obama, iklim değişikliğiyle ilgili imzalanan Paris Sözleşmesi kapsamında oluşturulan Yeşil İklim Fonu'na ABD'nin taahhüt ettiği 3 milyar dolarlık katkının ikinci taksiti olan 500 milyon dolarlık ödemeye onay verdi.

Böylece, ABD toplam taahhüdünün üçte birini yerine getirmiş oldu. Trump, yönetiminin kalan 2 milyar dolarlık ödemeleri dondurması bekleniyor.

KUTUPLARDA PETROL ARAMA YASAĞI

Çevre konusunda Obama yönetiminden farklı hareket edeceğini söyleyen Trump'ı zorlayacak bir başka karar ise kutuplarda petrol aranmasına ilişkin oldu. Obama, 1953 tarihli az bilinen bir yasayı kullanarak, Arktik'te ve Atlantik Okyanusu'nun bazı bölümlerinde petrol arama çalışmalarını tamamen yasaklayan bir karar çıkardı.