NYT, ABD’de göstericilere saldıran Erdoğan'ın korumalarını mercek altına aldı

NYT, ABD’de göstericilere saldıran Erdoğan'ın korumalarını mercek altına aldı

New York Times, Washington'da geçen hafta göstericilere saldıran Recep Tayyip Erdoğan’ın silahlı korumalarının da dahil olduğu 24 kişinin davranışlarını video ve fotoğraflar üzerinden inceledi.

New York Times, Washington'da geçen hafta göstericilere saldıran Recep Tayyip Erdoğan’ın silahlı korumalarının da dahil olduğu 24 kişinin davranışlarını video ve fotoğraflar üzerinden inceledi. 

Erdoğan, Trump'la yaptığı görüşme sonrası Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın konuta gelmiş, burada Erdoğan'ı protestocular karşılamıştı.  Erdoğan’ın korumaları, Türk Büyükelçiliği konutu önünde protesto gösterisi düzenleyenlere saldırmıştı. ABD’li polisler de protestoculara saldıran korumaları durdurmaya çalışmıştı.

NYT'nin incelemesi şöyle:

Beyaz Saray’ın yalnızca bir mil uzağında insanları yere düşürüp tekmelediler ve bir kadının boğazını sıktılar. Saldıranlar sayısı göstericilerin neredeyse iki katıydı. 

Dışişleri Bakanlığı olayları kınadı ve bu kişilerin yargılanması için çağrıda bulundu. Fakat hiçbiri hakkında soruşturma açılmadı. İşte olayın görüntülerindeki ana aktörler, kimlikleri ve çatışmada oynadıkları roller.

Göstericilere saldıran 10 kişi resmi güvenlik güvenlisi gibi görünüyorlar. Koyu renk takım elbiseler giymişlerdi ve kulak içi dinleme cihazı takıyorlardı. Yakalarında Türkiye rozeti ve boyunlarında kimlik kartı taşıyorlardı. En az dördü silahlıydı. Bu adamlardan ikisi göstericilere saldırarak olayların başlamasına neden oldu.

Bu iki adamın arbede esnasında yaptıkları hareketleri takip etmek için 5 kamera açısı kullandık. Bu adamlardan birisinin yaka kartında Türk ve Amerikan bayraklarının yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanlığının logosu görünüyor. ABD ziyaretine gelen heyetin bir üyesi olduğu tahmin ediliyor. 

Aşağıdaki görüntülerde boynunda megafonla yerde yatan Sayed Reza Yasa iki adam tarafından yerdeyken yüzünden ve sırtından tekmeleniyor. 

Bir diğer noktada dört adam aynı protestocuya saldırıyor. 

Başka bir koruma 26 yaşındaki Ceren Borazan’ın boğazını sıkarak yere fırlatmıştı. Ceren Borazan New York Times’a saldırganın kendisine sen öldün diye bağırdığını ve artık bir Amerikalı ve bir Kürt olarak kendisini burada güvende hissetmediğini söyledi. 

Bu kişilerin kimlikleri belirlenemedi. Fakat Türkiye’nin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı yaptığı görüntülü haberde bu kişilerin cumhurbaşkanının korumaları ve Türk polisi olduğunu belirtti. 

Washington'daki Türk Büyükelçiliğindeki bir temsilci şiddete karışan kişiler hakkında yorum yapmayı reddetti. Geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamaya göre Türk elçiliği, protestocuların cumhurbaşkanını selamlamak için toplanan Türk-Amerikan vatandaşlarının kışkırtarak şiddete neden olduklarını ve Türk-Amerikan vatandaşlarının ise kendilerini savunduklarını söyledi.

Protestoculara saldıran altı kişi, Türk korumalarının giydiği yaz üniformasına benzer kıyafetler giydi - haki pantolon, siyah tişörtler ve yeşil veya kahverengi gömlekler. Görüntülerdeki 3 kişi:

Bu üç kişi protestoculara saldırdı. Birisi iki kadını yere düşürdü ve başka birisi protestoculardan Lucy Usoyan'ı yere yatırarak defalarca yumrukladı. Üçüncü kişi ise Sayed Reza Yasa'yı yere iterek tekmeledi. 

Kavganın hemen ardından çekilen bu görüntülerde ayakta duran dört kişiden birisinin Washington polisiyle tartışmasını görüyorsunuz. 

Bu grubun üç üyesi arbede esnasında en az üç protestocuya saldırdı.

 

Erdoğan’ın sivil destekçileri

Saldırganların bazıları kendilerini Tayyip Erdoğan’ı karşılamak için gelen destekçileri olarak tanımladılar. Normal giyinmişlerdi ve silahlı görünmüyorlardı. Türk güvenlik güçleriyle bağlarının olup olmadığı bilinmiyor. 

Ancak olaylarda merkezi bir rol oynadılar. Bu kişilerden ikisi Alp Kenan Dereci ve Sinan Narin, sokakta karşılarına çıkan protestocuları iterek yumrukladılar.

Bu videoda sarı  tişörtünü giyen Dereci, arbedeye katılarak bir protestocuyu arkasından yumrukluyor. Daha sonra, bir gösterici elinde megafonla Dereci’ye vurarak durduruyor. 

Virginia'da bir mülkü olan Narin, protestocuların tişörtünü yırttığını ve kendisine şişeler attığını söyledi. Narin, Facebook'una da Türkçe olarak "Kavga benimle başladı" yazdı. Facebook'a, daha sonra çekilen tişörtünün yırtıldığı ve suratının kanlı olduğu bir video koydu.

Kavganın büyümesinden sonra Narin, güvenlik gorevlilerini takip ederek protestoculardan birini, Lucy Usoyan'ı yerdeyken tekmeledi. Ardından Washington polislerinden bir tanesi onu sokağa kadar geri götürdü.

Gazetecilere yaptığı açıklamada yerdeki bir kadını tekmelediğini kabul eden Narin, "Dikkat etmiyordum. Onun erkek olduğunu sanmıştım. Bir kadının asla tekmelemem" dedi. Kendisini savunmaya çalıştığını iddia eden Narin protestocuları 'terörist' olarak nitelendirdi ve kendisini yumruklayarak ve tükürerek kavgayı onların başlattığını, kendisinin ortalığı sakinleştirmeye çalıştığını savundu. 

TRT'deki habere göre bir diğer kişi olan Alp Kenan Dereci ise Washington'a Toronto'dan kuzeni Ahmet C. Dereci'yle birlikte geldi. Adının Ahmet olduğu belirtilen mor tişörtlü kişinin, ikinci saldırı gerekleştiğinde protestocuları yumrukladığı ve tekmelediği görüldü.

Eyüp Yıldırım isimli ücüncü kişinin ise videoda polise, Alp Kenan Dereci'nin kuzeni olduğunu söylemesi yer aldı. "Ben bir Amerikan vatandaşı ve vergi mükellefiyim" diyen Yıldırım, yerde yatan Usoyan'ı defalarca tekmeledi. New Jersey kayıtlarına göre, Yıldırım 50 yaşında ve ABD'de üç şirketi bulunuyor.

Yıldırım ve Dereci kuzenler yorum taleplerine yanıt vermedi.

Yerde tekmelenen Usoyan ise sarsıntı geçirdiğini ve doktorun kendisine 6 hafta çalışamaz raporu verdiğini belirterek, "Hayatta olduğum için mutluyum" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan heyeti

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, kargaşayı Türkiye Büyükelçiliği rezidansına yakın bir yerde duran siyah Mercedes arabanın içerisinden izledi. Onun yaşanan çatışmada bir rolü olup olmadığı belli değil. Ancak video, maiyetindekilerin en azından birinin kavgaya koştuğunu ve protestocuları yumrukladığını, tekmelediğini gösteriyor.

Arabasından oturan Erdoğan'ın arka kapıya eğilen güvenlik şefi Muhsin Köse'yle konuştuğu görülüyor. Erdoğan'la konuşmasının ardından Köse'nin kulaklıktan bir şeyler söylemesiyle birlikteyse korumalardan üç tanesi protesto alanına doğru aceleyle hareket ediyor. 

Kargaşa birkaç dakika sonra başlarken, bu adamlardan birinin videoda insanları yumrukladığı ve tekmelediği görülüyor. 

Köse'nin meslektaşlarından iki tanesi kargaşanın bitmesinin ardından bahçede bir araya gelerek arabaya dönüyor ve sonrasında Erdoğan arabasından ayrılarak binaya giriyor. Önceki karmaşayla Erdoğan'ın varışı arasında birkaç dakika geçerken, polis grupları ayırıyor ve Türk güvenlik görevlileri polis çizgisinin arkasında kalıyor.

Protestoculardan Ceren Borazan ise Köse'nin kulaklıktan konuşmasının ardından on korumanın sokağın öbür tarafına geçtiğini ifade ediyor.