NYT: ABD askerleri Menbiç'de hata yaptı

NYT: ABD askerleri Menbiç'de hata yaptı

NYT, önceki gün Menbic'de iki Amerikan askeri dahil 19 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyı masaya yatırdı. Gazete, kentte devriye gezen ABD askerlerinin hep aynı restoranda yemek yemesinin IŞİD'e fırsat yarattığını yazdı.

Suriye’nin Menbiç kentinde önceki gün ikisi ABD askeri 19 kişinin hayatını kaybettiği saldırınyla ilgili bir yorum yazısı yayımlayan New York Times (NYT) gazetesi, devriye gezen ABD askerlerinin hep aynı restoranda yemek yemesinin IŞİD'e fırsat yarattığını yazdı.

'HAFTADA BİRKAÇ DEFA GİDİYORLARDI'

ABD askerlerinin güvenlik yanılsamasına kapıldığı yorumu yapılan haberde, Amerikan askerlerinin saldırıda hedef alınan ‘Prenslerin Sarayı’ isimli restorana çok sık gittiği belirtiliyor. Buna göre askerler Menbiç içinde devriye gezdiklerinde, haftada birkaç defa bu restorana gelerek ızgara tavuk, patates kızartması veya dürüm döner yiyordu.

Haberde askerlerin kalabalık bir sokakta bulunan iki katlı restorandan bazen dürüm alıp çıktığı, bazen zırhlı araçları park edip oturarak yemek yediğine dikkat çekiliyor. ABD askerleri ile kenti yöneten Menbiç Askeri Konseyi üyeleri de sık sık bu restoranda biraraya geliyordu. Temmuz ayında Menbiç'i ziyaret eden ABD’li senatörler Lindsey Graham ve Jeanne Shaheen de burada ağırlanmıştı. 

‘IŞİD BİR FIRSAT GÖRDÜ’

Görgü tanıklarından, restoranın yakınında sebze satan Jassim al-Khalaf durumu, “Ne zaman devriyeye çıksalar tavuk veya dürüm yemek için buraya uğrarlardı. İnsanlar buna alışkın, onları görmek değişik bir durum değildi” sözleriyle anlattı. 

“Bu durumu IŞİD de fark etmişti” diyen New York Times, kentin ‘Amerikan destekli bir istikrar adacığı olarak ünlendiğini’ ancak Amerikan ordusunun ‘tek bir noktada düzenli yemek yemek gibi öngörülebilir rutinlerin ölüm-kalım meselesi haline geleceği bir ihtilaf bölgesinde yanlış bir güvenlik algısına kapılmış olabileceğini’ yazdı. Haberde, “Amerikalılar düşmanların saldırı planlamasını zorlaştırmak için bir savaş alanında rutin davranışlarını çeşitlendirmenin önemi üzerine kafa yormuş olsa bile, bu durum yemek yeme alışkanlıklarına yansımamıştı” denildi.

'GÜVENLİK YANILSAMASI HER ZAMAN SORUN OLDU'

Gazeteye konuşan bir dizi özel operasyon personeli ve yetkili de, IŞİD’in yanlış güvenlik algısının yarattığı savunmasızlıktan faydalandığını söyledi. İsim vermeden konuşan bir özel operasyon yetkilisi “IŞİD bir fırsat gördü; güçleri daha iyi korumalıydılar” derken, bölgede görev yapan bir yetkili de “Güvenlik yanılsaması Suriye’nin kuzeydoğusunda her zaman bir sorun olageldi” diye konuştu.

MENBİÇ NEDEN ÖNEMLİ?

Fırat’ın batısında bulunan Menbiç,  Ağustos 2016’da QSD tarafından IŞİD’den temizlenmişti. Bölgeyi uzun süredir Menbiç Askeri Konseyi kontrol ederken, kent merkezinde ABD ve Fransız askerleri de bulunuyor. QSD'nin Menbiç'ten çıkarılmasını isteyen Türkiye ise ABD'yle bir yol haritası üzerinde uzlaşmıştı. Bu çerçevede ABD askerleri Türkiye'yle Kürtler arasında bir çatışmayı önlemek için kent merkezinde Menbiç Askeri Konseyi'yle devriye geziyor. Menbiç kırsalında ise TSK'yla devriyeler gerçekleştiriyorlardı.