NUSE Davası’nda 6'ncı duruşma: Gülmen'e tahliye

NUSE Davası’nda 6'ncı duruşma: Gülmen'e tahliye

KHK ile atıldıkları işlerine geri dönebilmek için 268 gündür açlık grevinde olan eğitimciler Gülmen ve Özakça’nın yargılandığı davanın 6'ncı duruşması Ankara'da görüldü.

Kararı İleri’ye değerlendiren Gülmen’in avukatlarından Murat Yılmaz şunları söyledi:

‘İŞKENCENİN SON BULMASI SEVİNDİRİCİ’

“Bugün 6. Duruşmaydı Semih ve Acun Karadağ’ın beraatine karar verildi. Nuriye Gülmen hakkında da 6 yıl 3 ay hapis cezası verilerek tahliye kararı verildi. Aslında hukuksuz bir karar olmasına rağmen Nuriye’nin bugün tahliye edilmesi sevindirici bir durum çünkü Nuriye Gülmen Numune Hastanesi mahkum koğuşunda kalıyordu ve oradaki şartlar çok kötüydü. Bu nedenle o işkencenin en azından son bulması sevindiricidir.

‘İKİ İTİRAFÇININ YALAN BEYANLARI MAHKUMİYETE NEDEN OLDU’

Semih Acun ya da Nuriye’nin birbirinden farkı yok dosya kapsamına baktığınız zaman. Sadece son dönemde çıkarılan iki itirafçının yalan beyanları nedeniyle bu şekilde mahkum ettirildi. Nuriye Gülmen bir iki saate kadar hastaneden serbest bırakılacak.

‘İŞİNE DÖNMESİNE ENGEL DEĞİL'

Bu kesin bir karar değil. Önce bölge idare mahkemesine istinaf yapacağız. Orada talebimiz reddedilirse Yargıtay’a gideceğiz. Kesin bir karar olmadığı için Nuriye Gülmen’in 6 yıl 3 ay hapis cezası alması işine dönmesine engel bir durum değil. OHAL Komisyonunun buna bakmaması lazım.”

CANLI BLOG

Güncelleme 20.48

Acun Karadağ ve Semih Özakça hakkında beraat kararı verildi.

Güncelleme 20.43

Nuriye Gülmen hakkında bir kez örgüt üyeliğinden 5 yıl hapis cezasına, artırımla 7.5 yıla çıkmasına, indirimle 6 yıl 3 ay cezasına karar verilirken; tahliyesine de karar verildi.

Güncelleme 18.51

Semih Özakça: "Burada bir şeyleri hızla karara bağlama çabası var. Bu acele neden? Ben çok mahkemelere çıkan biri değilim ama burada bir hata var... Savcılık benim için diyor ki üye olmamakla birlikte yardım etmek. Kanıtı nerede? Şu: Birisi var, cani cehenneme birisi, bir şey söylemiş. Kanit bu."

Güncellem 18. 49

Acun Karadag'ın sözlerini bitirmesinden sonra Semih Özakça söz alarak kendini ifade etti ve salondaki duygulandıran konuşmasına başladı.

Güncelleme 18.42 

Acun Karadag: "Halk Nuriye ve Semih'in açlık grevi yapmasına sebep olanları kınadı. Hindistan'da borçlu olanın kapısında açlık grevi yapan olunca kapısındakinin açlığına sepep olan borçluyu kınadıkları gibi halkımız da iktidarı kınadı."

Güncelleme 18.34 

Acun Karadag: "Ben açlık grevi yapmadıysam kalp pilim yüzündendir. Biz başkasına zarar veren eylemleri hiçbir zaman doğru bulmadık. Nuriye ile Semih açlık greviyle kime zarar verdiler? Ne yaptılar?"

Güncelleme 18.32 

Acun Karadağ: " Hiç mi içimizde onur kırıntısı yok ki haksız yere işten atılıp direnmek için bir örgütten talimat bekleyeceğiz? Biz görevlerimize tepeden inme mi geldik? Hayır. Biz kazıya kazıya bulunduğumuz yere geldik.

Güncelleme 18.30

Tanık ifadelerinden sonra Acun Karadağ öğretmen soz aldı : "20 yıllık öğretmenim. 6 celsedir öğrettiğim ve öğrendiğim her şeyin ters yüz edilmesini ibretle takip ediyorum.

Güncelleme 18.23 

Direnişçi Mahmut Konuk açlık grevi önerisini ilk başta "ağaç kökü yesinler" açıklamalarına çok sinirlenen Veli Saçılık'tan duyduğunu ve onun onerisi ile ihraç kamu emekcileri olarak hep birlikte tartıştıklarını ifade etti.

Güncelleme 18.20

Avukat Mehmet Lütfü Tiryaki: "Semih öğretmenlik yaparken en ufak bir suçlama yok! Görevi ile ilgili tek bir mahkemede suçlama yok! Ama açığa alınıyor, sonra KHK ile görevden atılıyor! Açlık grevi öyle başlıyor.

Güncelleme 18.15 

Veli Saçılık bakanın "ağaç kökü yesinler" açıklamasının kendisinin onuruna dokunduğunun ve böylece kendisini direnişte bulunduğunu, direnmeyi ifade etti.

Güncelleme 18.07

Veli Saçılık aclik grevi fikrini kendisinin bakanın bu açıklamasından sonra öğrenildiğini, ilk açlık grevi önerisinin kendisinden geldiğini ve Nuriye Semih Acun ile açlık grevini birlikte tartıştıklarını ifade etti.

Güncelleme 18.05

Veli Saçılık kendisinin ilk ortaya attığı açlık grevi fikrinin süresiz dönüşümlü açlık grevi yapma fikri olduğunu soyledi. Nuriye'nin açlık grevi fikrini biraz daha düşünelim diyerek birlikte dusunduklerini düşündüklerini anlattı.

Güncelleme 17.53 

Av. Derviş Emre Aydın söz aldı. Nuriye'nin duruşmaya getirilmemesi yönündeki idari kararların arkasındaki usulsüzlükleri dile getirdi

Güncelleme 17.35 Avukat Murat Yılmaz savunma yapıyor: 

Murat Yılmaz savunmasını "Sözlerimi Seyit Rıza’nın sözleri ile sonlandırmak istiyorum... Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun" diyerek sonlandırdı.

Güncelleme 14.55

Gülmen sözlerine şöyle devam ediyor:

“Hakkımızda kitapçıklar yayınlandı. TV’lerde terörist denildi! Buna mahkeme hiç bir şey yapmadı! Bu meslek onuruna aykırı! Birileri bağıra bağıra terörist diyecek ve siz ya dur ben hüküm vermedim deneyeceksiniz öyle mi? Bu sizin kararınız değil. Mahkemece benim sözümün hükmü yok.”


Güncelleme 14.35

SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Nuriye Gülmen’in ifadeleri şöyle:

“Ben SEGBİS ile ifade vermek istemiyorum. Sizde beni seçemiyorsunuz (mahkeme heyetine). Duruşma boyunca sesler kesik kesik geldi. Mahkeme başkanının üyelerinin gözlerinin içine bakmak öyle konuşmak istiyorum.  Bunun koşulları sağlanmadı. Nuriye ölümü göze alarak oraya gitsin diyorlar. Ölüm riskini göze almazsan gidemezsin diyorlar! Bunun sorumluluğu bende değil! Burası hastane ben hasta değilim! Ben açlık grevi yapıyorum. Vücudumdaki yıkımın farkındayım. 268 gündür buna şahit oluyorum. Ölüm riski bana aittir dilekçesi yazmamı istiyorlar. Dayatma yapıyorlar. Buna rağmen orada olmak istedim dilekçeyi verdim. Ben SEGBİS’teyim kendi kendime konuşuyor hissinden savunma yapamıyorum. Avukatlarımla görüşemiyorum. 3 gün sonraya duruşma günü veriyorsunuz ama benden savunma istiyorsunuz. Uyuyamıyorum. Burada kalmak, şu koşullarda kalmak canımdan gidiyor. Işıkları poşetlerle kardeşim kapatmaya çalışıyor. Şampuan etiketlerini yapıştırıcı gibi kullanmaya çalışıyoruz ama tutmuyor. Ben bu heyetin gözünde hükmü yemişim. Neresinden tutarsanız elinizde kalan iddialar var.

- KESK’in yasal kurucusunu anmak suç mu? Her yıl Elvan Yalçın anılır.

- Burada havalandırma yok. Güneş göremiyorum”


Güncelleme 12.10

Mahkemede dinlenen Yüksel Direnişçisi Veli Saçılık duruşmada şunları söyledi:

“Hükümet bizi işimizden ederek aç kalmaya mahkum ettiği için biz de ilerleyen süreçte açlık grevi yapmayı hep düşündük. Eylemimize saldırılar sertleştikçe bu düşüncemiz ilerledi. Yüksel’de direnmeye devam ediyoruz. Nuriye ve Semih de devam ediyor. Biz her gün gözaltına alınıyor, saldırıyor uğruyor, dövülüyoruz. Ama işimizi geri alacağız.”

SAVCI TAHLİYE İSTEDİ

Saçılık’ın dinlenmesinin ardından Savcı, Nuriye Gülmen’in delilleri karartma şüphesinin kalmaması ve kaçma şüphesinin olmaması gerekçesi ile adli kontrol talebi ile tahliyesini istedi.


Ankara’da, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine geri dönebilmek için açlık grevi yaparken tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve ev hapsindeki Semih Özakça ile Acun Karadağ’ın tutuksuz yargılandığı davanın 6'ncı duruşması bugün Ankara'da görülmeye başlandı.

Numune Hastanesi’nin tutuklu koğuşunda zorla tutulan akademisyen Nuriye Gülmen’in, Pazartesi günü görülen duruşmasında savcının tahliye talebine rağmen mahkeme, “tutukluluk halinin devamına” karar vererek, duruşmayı ertelemişti.

Gülmen bugün yine mahkeme salonuna getirilmezken, davada yargılanan eğitimcilere destek olmak için İstanbul'dan yola çıkan aracın da Ankara girişinde durdurularak bağlandığı öğrenildi.

GÜLMEN SEGBİS İLE BAĞLANDI

Mahkeme heyetinin salona gelmesinin ardından başlayan duruşmaya, 34 kiloya düştüğü açıklanan açlık grevindeki tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen, Numune Hastanesi'nden SEGBİS yolu ile bağlandı.

TANIKLAR DİNLENDİ

Mahkemede konuşan tanık Yaprak Yılmaz, Nuriye Gülmen'i tanıdığını, eyleme polisin müdahale ettiğini ve eylemde kimsenin bomba atmadığını kaydetti. Yılmaz, gizli tanığı tanıdığını belirterek, "Yalancı biriydi, her şeyi abartırdı. Ben yalanları sebebiyle arkadaşlığımı kestim" ifadelerini kullandı.

Tanık Ömer Lütfi Zeren ise şunları söyledi: “Nuriye ve Semih hoca ile Gezi Direnişi sırasında tanıştım. Ben de akademi camiasından biriyim. Nuriye hocanın çevirdiği Milenaya Mektuplar kitabını görmüştüm ve Eskişehir'de yaşadığını öğrendiğimde dikkatimi çekmişti. Berkin Elvan eylemine katıldım. Nuriye Gülmen'i orada gördüm. Öncesinde buluşmadım. O gösteriye çok kalabalık bir katılım olmuştu. Nuriye hocayı kitlenin ortalarında gördüm. O gösteride bir patlama olduğunu hatırlamıyorum. Gizli tanık Berk'in söyledikleri gerçeği yansıtmıyor.

VELİ SAÇILIK: KİMSENİN TALİMATIYLA EYLEM YAPMADILAR

Mahkemede ‘tanık’ olarak dinlenen Veli Saçılık da şunları dile getirdi: “Ben ihraç edildiğimde Nuriye hoca Yüksel caddesindeki eylemine başlamıştı. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevi yapma kararını kendi iradeleriyle aldı. Kimsenin talimatıyla eylem yapmadılar.”

ACUN KARADAĞ: VİCDANEN RAHATSIZ OLDUĞUNUZ BELLİ

Cumhuriyet'in geçtiği bilgiye göre duruşmada konuşan öğretmen Acun Karadağ da şunları söyledi:

“6 duruşmadır buradayız. Onur kırıntısı olsa Nuriye’yi tahliye ederdiniz. Vicdanen rahatsız olduğunuz belli ama iktidar tarafından şakağınıza bir silah dayanmış. Bu silahın kendinizde patlayacağınızı düşünüyorsunuz ve korkuyorsunuz. Lütfen Nuriye’yi tahliye edin.”

SEMİH ÖZAKÇA: TÜM YOKSUL ÇOCUKLAR İÇİN DİRENİYORUM

Açlık grevindeki öğretmen Semih Özakça ise savunmasında şunları kaydetti:

“Bizden suçsuz olduğumuzu örgütle bir bağlantımızın olmadığını ispat etmemiz isteniyor. Olumsuzluğun ispatı olur mu? Olmaz. Sizin benim suçlu olduğumu, örgütle bağlantım varsa bunu ispatlamanız lazım ama tek bir delil sunamıyorsunuz.

Ben talimatı vicdan örgütünden aldım. Vicdanım evde oturmaya el vermedi. Bu haksızlığa karşı çıkmak istedim. Ben talimatı öğrencilerimden aldım. Onlar gözyaşı dökerken, onlara söz verdim geri geleceğim diye. Bu eylemim, talebim terör örgütlerine nasıl yardım edebilir? Nasıl onların işine yarar? Onlara yardım etmez, onların işine yaramaz. İşime dönersem bu durum öğrencilerime yarar. İhraç edilmiş bekleyen binlerce emekçiye umut olur ona yarar. Ben açlık grevinde işime dönebilme umudumu gördüm. Diğer tarafta beklemekte bir umut göremedim. Dava dediler mahkemeler bakmadı. Komisyon dediler ortada tek bir karar dahi yok. 

- Tüm yoksul çocuklar için direniyorum.”