Nuriye ve Semih hakkında tutukluluk hallerinin devamına karar verildi

Nuriye ve Semih hakkında tutukluluk hallerinin devamına karar verildi

Başlattıkları açlık grevinde 190 güne ulaşan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın ilk duruşması bugün gerçekleşti. Mahkeme heyeti Nuriye ve Semih hakkında tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilmelerinin ardından "İşimi geri istiyorum" talebiyle Ankara Yüksel Caddesi'nde başlattıkları açlık grevini cezaevinde tutuklu olarak 190 gündür sürdüren eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın ilk duruşması bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

DURUŞMAYA GETİRİLMEDİLER

Gülmen ve Özakça Ankara Adliyesi 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davaya gelmek isteyerek neden açlık grevi yaptıklarını ve taleplerini anlatmak istemişti. Ancak jandarmanın dün akşam mahkemeye başvurusu üzerine alınan karar göre Gülmen ve Özakça'nın katılmak istemelerine rağmen bugünkü duruşmaya getirilmeyecekleri öğrenildi. 

GEREKÇE: PROVOKASYON İHTİMALİ

Ankara Jandarma Komutanlığı’nın mahkemeye gönderdiği yazıda, "personel yetersizliği ve provokasyon ihtimali" neden gösterildi. Jandarmanın yazısında hem iki eğitimcinin "kaçma şüphelerinin olduğu" öne sürüldü hem de sağlık durumlarının mahkemeye getirilmeye uygun olmadığı belirtildi.

ADLİYE ÖNÜNDE POLİS SALDIRISI

Adliye önünde açıklama yapan ve aralarında CHP'li vekillerin de bulunduğu gruba polis tarafından saldırı gerçekleştirildi. Gerçekleşen polis saldırısının ardından ise 18 kişi gözaltına alındı.

İLERİ HABER MUHABİRİ DARP EDİLDİ

Polis ekipleri adliye içerisinde bekleyen yurttaşlara da saldırdı. Yurttaşlar polis tarafından coplar ve kalkanlarla dışarı itildi. Duruşmayı takip etmek üzere adliyede bulunan İleri Haber muhabiri Tuğba Özer de polis tarafından darp edildi. Polis, Özer'i tanıdığını söyleyerek tehdit etti.

SAVCILIK TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada kapıların geç açılması ve içeriye cep telefonu sokumamasına ilişkin konulan yasak duruşmayı izleyenler tarafından tepkiyle karşılandı. Duruşmayı izlemek için gelenler arasında Gülsüm Elvan da bulunuyor. 

Duruşma, adliye önünde ve içinde yaşanan polis saldırılarının ardından gecikmeli olarak başladı. Savcı, Gülmen ve Özakça'nın tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

"DERHAL BERAAT TALEP EDİYORUZ"

Duruşmada savcının mütalaasını vermesinin ardından avukat beyanlarına geçildi. İlk sözü alan avukat Murat Yılmaz, adliye önünde yaşanan polis saldırısını mahkemeye taşıdı.

Nuriye ve Semih'in mahkemeye getirilmemesini eleştiren Yılmaz, "Nuriye ve Semih'in duruşmaya getirilmemesi, duyulan korkunun göstergesidir" dedi. Yılmaz, beyanatında, "Nuriye ve Semih için derhal beraat kararı talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

"HUKUK DİYE HELVADAN PUT YAPMIŞSINIZ ACIKINCA YİYORSUNUZ!"

Avukat Betül Kozağaçlı ise mahkemede yaptığı konuşmada, "Hukuk diye helvadan put yapmışsınız. Acıkınca yiyorsunuz." ifadelerini kullandı. 

Nuriye ve Semih'in durulmaya getirilmemesine tepki gösteren Kozağaçlı, "Bu dosyaya asıl hazırlığı yapan 18 avukat hakkında yakalama kararı çıkartılmıştır. Biz bu dosyayı avukatsız bırakmayacağız. Nuriye ve Semih'i buraya getiremediler çünkü siyasal iktidar onlar hakkında yalanlar söyledi. Bu yalanlar ortaya çıkacağı için bu salona getirmekten korkuyorlar" ifadelerini kullandı. 

Avukat Hakan Canduran ise konuşmasında "İçişleri Bakanı mahkemenizin yerine geçerek hüküm kurmuş ve Nuriye ile Semih'i terörist ilan etmiştir. Sizden ricamız yargılama yetkisini içişleri bakanın elinden alarak bağımsız bir mahkeme olduğunuzu göstermenizdir" ifadelerini kullandı. Duruşmada söz alan Van, Ankara ve Adana barolarının başkanları da davadaki hukuksuzluklara tepki gösterdi. 

TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, savcılığın talebi doğrultusunda Nuriye ve Semih'in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Kararın, "katalog suç, tutukluluğun ölçülü olması ve delil karartma ihtimali" gerekçeleriyle alındığı öğrenildi.

Nuriye ve Semih'in yargılandığı davada bir sonraki duruşma 28 Eylül Cuma günü Sincan Cezaevi Kampüsü'nde gerçekleştirilecek. Duruşmaya Nuriye ve Semih'in de getirileceği belirtiliyor.