Numan Kurtulmuş: Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkilerini, tek adamlığa son vermek için birleştiriyoruz

Numan Kurtulmuş: Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkilerini, tek adamlığa son vermek için birleştiriyoruz

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Çok şükür, devran döndü. Şimdi biz cumhurbaşkanının yetkileriyle başbakanın yetkilerini tek adamlığa son vermek için birleştiriyoruz. Tek adamlığa son veriyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, katıldığı AKP Beşiktaş örgütünün kahvaltı programında referandum süreci ve hedefledikleri 'başkanlık sistemi' ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Anayasa değişikliğiyle, Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkilerini birleştirerek 'tek adamlığa' son vereceklerini iddia etti.

Numan Kurtulmuş'un konuşmasının ilgili bölümü:

Yönetimde çift başlılığı ortadan kaldırmak için bir anayasa değişikliğine ihtiyacımız vardı. Yürütmenin bütün yetkilerini bir araya getiriyoruz. Efendim, tek adamcılık, diktatörlük, bunları söylüyorlar mı? Söylüyorlar. Lütfen, cebinizde bir anayasa kitapçığı olsun. Tek adam diyene o maddeyi bir okutun. 104’üncü madde, yani şu andaki Cumhurbaşkanı’nın yetkileri maddesi tek adamı tanımlamaktadır. Kim yaptı bu anayasayı? Siviller yapmadı. Siyaset yapmadı. Bu anayasayı askerler, darbeciler yaptı. Eğer o generaller, bilselerdi ki Turgut Özal bir gün bu ülkede Cumhurbaşkanı olacak, bilselerdi ki Tayyip Erdoğan bir gün Cumhurbaşkanı olacak, inanın, 104’üncü maddeyi öyle yazmazlardı. Tek adam diye yazdılar, biz yönetiriz diye yazdılar. Çok şükür, devran döndü. Şimdi biz cumhurbaşkanının yetkileriyle başbakanın yetkilerini tek adamlığa son vermek için birleştiriyoruz. Tek adamlığa son veriyoruz. Ahmet Necdet Sezer halkın oyuyla mı geldi? Gelmedi ama Türkiye ekonomisi üzerinde çok ağır tahribatlar oluşturan krizlerin başlangıcını ortaya koydu. (İHA)