Neo-Nazi Yer altı Örgütü NSU üyesi hakkında ömür boyu hapis cezası istendi

Neo-Nazi Yer altı Örgütü NSU üyesi hakkında ömür boyu hapis cezası istendi

4 yıldır devam etmekte olan NSU Davası’nda Federal Savcı aşırı sağcı terörist Beate Zschäpehakkında ömür boyu hapis cezası istedi.

Mayıs 2013’de başlamış olan NSU Davası’nda Federal Savcı son sözünü söyledi ve Beate Zschäpe hakkında NSU’nun işlemiş olduğu tüm 10 cinayete istinaden ömür boyu hapis
cezası talebinde bulundu. Cezaya ayrıca suçu ağırlaştırıcı nedenler de eklendi. 

Ceza kapsamına 10 cinayete yardım ve iştirak etmek, 2 bombalı saldırı ve 15 banka soygunu alındı. Federal Savcı Herbert Diemer, her tekil cinayette suçun tespitinin ve tekrarının söz konusu olduğunu söyleyerek, suçun özel bir ağırlaştırılmış durumunun olduğunun bilhassa altını çizdi ve şöyle ekledi; “ Sanık söz konusu olaylardaki davranış biçiminden dolayı tümden ağır cezai olarak sorumludur.”

Diemer ayrıca, Zschäpe’nin soğukkanlı planlar yapan bir insan olarak hiçbir şekilde insan hayatına değer vermediğini ve gerek ekonomik gerekse de ideolojik hedefi için insan hayatını kesinlikle dikkate almayacağını vurguladı. Bugün 42 yaşında olan Zschäpe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile aşırı sağcı, fanatik Nazi ideolojisini savunarak, birçok göçmeni öldürmüş ve bu çevrelerde korku ve dehşet atmosferi yaratmışlardı. Yine Federal Savcı’ya göre Zschäpe bu suçların tümüne kendi isteği ile pişmanlık duymaksızın iştirak etmiştir. Savcı ayrıca Zschäpe’nin bu suçlar ile yetinmeyerek, NSU üçlüsünü oluşturan diğer üyeler Mundlos ve Böhnhardt’ın 2011 yılında bir karavanın içinde intihar etmiş olarak polis tarafından bulunmuş olmalarından sonra da üçlünün Zwickau’da kaçak olarak yaşadıkları evi yakarak suç işlemeye devam ettiğini belirterek, Zschäpe’nin bilinçli olarak delilleri yok ettiğini söyledi. Bu sayede savcıya göre Zschäpe’nin yalnız başına suç işleme potansiyelinin de olduğu belgelenmiş oldu. Federal Savcı’nın davaya ilişkin son sözü ise dava başlangıcından tam 4 yıl sonra ifade edilmiş oldu.

Bilindiği üzere Zschäpe söz konusu aşırı sağcı terör örgütünün hayatta kalan ve bilinen tek üyesi. Mundlos ve Böhnhardt ise 2011’de yapmak istedikleri banka soygununun başarısız olmasından sonra intihar etmişlerdi. Zschäpe ise 2011’de üçlünün kaldıkları evi yakmıştı. Bugün söz konusu terör grubuna üye olduğunu ret eden Zschäpe, grubun işlemiş olduğu cinayetler hakkında daima sonradan bilgisinin olduğunu iddia etmekte. Zschäpe dışında 4 kişi de bu aşırı sağcı terör grubuna yardım etmekten suçlanmaktalar. Federal Savcılığın belirttiğine göre bu sanıklar hakkında da davanın sonuna yaklaşılmak üzere, ancak cezanın karara bağlanmasının aylar sürecek.

Aşırı sağcı Nazi yer altı örgütü olan NSU, 1994 ve 2007 arasında 8’i Türk, 1’i Yunan ve 1’i Alman polisi olmak üzere 10 kişiyi öldürmüş, 15 banka soygunu gerçekleştirmiş, iki bombalı saldırı düzenlemişti. Mayıs 2013’de başlamış olan dava halen devam etmekte. Bu süreç içinde ortaya dökülen bilgiler nedeni ile Alman Yargısı’na, Hukuku’na ve polisine olan güvende yabancılar nezdinde dramatik bir düşüş yaşanmaya başladı.

(Der Spiegel)