Neçirvan Barzani'den Erdoğan'a yanıt: Vana Türkiye'de ama anlaşmamız var

Neçirvan Barzani'den Erdoğan'a yanıt: Vana Türkiye'de ama anlaşmamız var

IKBY Başkabakanı Neçirvan Barzani, Erdoğan'ın "Bakalım petrolü nereye akıtacaklar, vana bizde" açıklamasına, "Petrol boru vanası Türkiye'nin elindedir. Ama Türkiye ile imzalanan bir anlaşmamız var" şeklinde yanıt verdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, bağımsızlık referandumuna ilişkin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına yanıt verdi. 

Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen  İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği 1. Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bakalım petrolünü nereye akıtacak ya da satacak. Vana bizde. Kapattığımız anda o iş de bitti" demişti. 

"VANA TÜRKİYE'DE AMA ANLAŞMAMIZ VAR"

Barzani, Erdoğan'a yanıt olarak, "Petrol boru vanası Türkiye'nin elindedir. Ama Türkiye ile imzalanan bir anlaşmamız var. Tam tersine biz doğalgaz borusu döşeme çalışması içindeyiz" şeklinde konuştu. 

"SAVAŞA GİDECEK BİR BAĞIMSIZLIK İSTEMİYORUZ"

Açıklamasında Türkiye'ye mesaj veren Barzani, "Yapılan referandumun Türkiye'nin milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmasını istemiyoruz. Türkiye ile olan ilişmiz eskiye dayalıdır ve devam edecektir. Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz.  Sınırlar olduğu gibi kalacaktır. Türkiye ile diyaloğu geliştirmek istiyoruz. Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz. Bağdat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz. Türkiye bizim dışarıya açılan kapımızdır. Bölge için istikrar faktörü olacağız. Habur sınır kapısının  kapatılması kimsenin çıkarına değil, her iki tarafta yaşayan halk zarar eder." ifadelerini kullandı. 

"BU TARAFA GEÇERLERSE KARŞI KOYARIZ"

TSK'nın Irak ordusuyla birlikte Habur Sınır Kapısı yakınlarında düzenlediği tatbikata değinen Barzani, "Tatbikatın sınırlarımızın içine getirileceğine inanmıyorum. Ancak bu tarafa geçmeyi düşünürse kesinlikle buna karşı tavrımız olacaktır. Ancak böyle birşey olacağını beklemiyor ve zannetmiyorum" dedi.