'Ne çok gazeteniz var, istediğinizi yazıdırıyorsunuz ama yine de karikatürlerimizden korkuyorsunuz'

'Ne çok gazeteniz var, istediğinizi yazıdırıyorsunuz ama yine de karikatürlerimizden korkuyorsunuz'

Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonda 84 gün önce tutuklanan gazetenin karikatüristi Musa Kart, Silivri Cezaevi’nden bir mektup kaleme aldı.

Cumhuriyet’in yazar ve yöneticisi 13 kişi, ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ gerekçesiyle gözaltına alınmış, gazetenin yayın yönetmeni Murat Sabuncu dahil 10 kişi tutuklanmıştı. Son olarak gazetenin muhabiri Ahmet Şık, ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Şık dışında gazetenin tutuklu 10 ismi, 84 gündür iddianame hazırlanmasını bekliyor.

Kart’ın “Ne çok gazeteniz, ne çok televizyonunuz var. İstediğinizi yazdırıyor, istediğinizi söyletiyorsunuz. Ama yine de korkuyorsunuz. Yazılarımızdan korkuyorsunuz, karikatürlerimizden korkuyorsunuz” ifadelerini kullandığı mektubu Cumhuriyet’teki köşesinden yayınlandı.

‘Yazılarımızdan, karikatürlerimizden korkuyorsunuz’

Kart’ın mektubu şöyle:

“Silivri’den ağır demir kapılı koğuşumuzun penceresinden ‘görülen lüzum üzerine’ paylaşmak istedim: ‘İçimden gelmediği için‘ değil, açık görüşlerde kaleme dokunmamız yasak edildiği için çizemiyorum, önüme uzatılan küçük defterlere. Ayrıca dışarıya çıkarılacak karikatürleri ise kapıda ‘disiplin cezası’ beklemekte.

Buradan bir de çağrım olacak:

Ne çok gazeteniz, ne çok televizyonunuz var. İstediğinizi yazdırıyor, istediğinizi söyletiyorsunuz. Ama yine de korkuyorsunuz. Yazılarımızdan korkuyorsunuz, karikatürlerimizden korkuyorsunuz.

Haydi artık, yenin şu korkunuzu da geri verin kâğıtlarımızı, kalemlerimizi, boyalarımızı, fırçalarımızı.

Haydi artık!”

DAHA FAZLA