‘Nazileri yaran yumruğa’ ödül

‘Nazileri yaran yumruğa’ ödül

Nazilere karşı durduğu fotoğraf ile sembol haline gelen Tess Asplund'a, Stockholm Belediyesi tarafından 'Katarina Taikon Ödülü' verildi.

Tess Asplund’un geçtiğimiz 1 Mayıs’ta Nazi Kuzey Direniş Hareketinin Borlänge ilinde düzenlediği provokatif  gösteride 300 ırkçının karşısına tek başına dikilerek yumruğunu kaldırması, dünya medyasının gündemine girmişti.

Evrensel’den Murat Kuseyri’nin haberine göre, Stockholm Belediyesi, 2017 yılını Katarina Taikon Ödülü’nü ırkçılık karşıtı aktivist Tess Asplund, Roman İnsan Hakları Savunucusu Fred Taikon ve sığınmacı çocukların haklarını savunan ‘Dayanamıyoruz Hareketi’ adlı örgütlenme arasında paylaştırmayı kararlaştırdı.

Juri, Asplund’un “Örgütlü Nazizmin normalleştirilmesine karşı verdiği mücadelede gösterdiği cesaretten”, ‘Dayanamıyoruz Hareketi’nin de “Giderek daha yüksek duvarların damgasını vurduğu bir toplumsal atmosferde insan haklarının savunulmasında ışıldayan bir fener olduğu işlevini üstlendiğinden” dolayı ödüle layık görüldüğünü belirtti. 

Romanların yayın organı ‘E Romani Glinda’ Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Fred Taikon ise, Romanları fişleyen İsveç polisinin mahkum edilmesiyle sonuçlanan mücadeledeki direngen ve kararlı tutumundan dolayı ödüle layık görüldü.

Katarina Taikon Ödülü

Stockholm Belediyesi, 2014 yılında, insan hakları için mücadele eden kişi veya kurumlara, tanınmış Roman Kadın Yazar Katarina Taikon’un anısına ödül vermeyi kararlaştırdı. 1995 yılında yaşamını yitiren Taikon, kararlı bir insan hakları savunucu olarak Roman ve diğer azınlık halklar için yapılan eylem ve etkinliklerin örgütlenmesine önderlik etmişti. Toplam 100 bin kron tutarındaki ödül, yazarın ilk kitabı “Çingene Kadını’nın yayımladığı gün belediye binasında düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

DAHA FAZLA