NATO Karadeniz’deki askeri varlığını güçlendirecek

NATO Karadeniz’deki askeri varlığını güçlendirecek

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İttifak’ın Karadeniz’deki askeri varlığını güçlendireceğini ilan etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Karadeniz'deki askeri manevraların artırılacağını söyledi, ancak bu kararın Rusya'ya karşı bir provokasyon anlamı taşımadığını iddia etti.

Stoltenberg, NATO'nun askeri varlığını artırıcı önlemler "makul, savunmaya yönelik ve hiçbir şekilde anlaşmazlıkları tahrik edici ya da gerginliği tırmandırıcı nitelikte olmayacağını” dasözlerine ekledi. 

‘ASKERİ VARLIĞIN GÜÇLENDİRİLMESİ İSTİHBARAT AMAÇLI' 

Adının açıklanmasını istemeyen bir NATO temsilcisi, DW'nin aktardığına göre, Karadeniz'de askeri varlığın güçlendirilmesinin Rusya'nın yerden havaya atılabilen füzeleri konusunda istihbarat toplama amaçlı olduğunu söyledi. Temsilci, NATO birliklerinin Polonya ve Baltık ülkelerinde güçlendirilmesinden sonra İttifak'ın güneydoğu kanadının da daha iyi güvence altına alınmasının hedeflendiğini de belirtti.

Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısının dünkü ilk aşamasında ABD Savunma Bakanı James Mattis, NATO üyesi ülkeler yıl sonuna kadar savunma harcamalarını artırmazsa ABD‘nin NATO'daki angajmanını düşüreceğini söylemişti. Mattis bugünkü açıklamasında ise bu ifadesinin ABD'nin gerektiğinde NATO üyesi ortaklarına askeri destek verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmadığını vurguladı.