NATO ilk kez Trump'ın katılımıyla toplanıyor

NATO ilk kez Trump'ın katılımıyla toplanıyor

NATO ilk kez ABD Başkanı Trump'ın katılımıyla toplanıyor.

Bugün, NATO liderleri Brüksel'deki NATO Zirvesi’nde buluşuyor. Trump’ın ilk defa toplu halde müttefikleri ile biraraya geleceği zirvenin öncekilerden farklılaştığını söylemek mümkün.

Trump’ın zirvede yapacağı konuşmasında, NATO'daki müttefiklerine "eleştirel bir birlik mesajı" vereceği düşünülürken, bunun ipuçlarını da Papa Francis ile görüşmesinde söylediği "ortaklarımızla karşılıklı ilgi konusu olan bir dizi meseleyi görüşeceğiz" diyerek vermiş oldu. 

9 Mayıs’ta açıklanan Pentagon raporunda belirtildiği gibi, "Batı liderliğindeki uluslararası düzeni baltalamak isteyen, dirilen bir Rusya’ya karşı Avrupa coğrafyasının korunmasını isteniyorsa, Avrupa’nın yük paylaşımı konusunda çok daha cömert olması gerektiğini" düşünen Trump yönetiminin NATO'daki müttefiklerini yük paylaşımı konusunda epey sıkıştıracağı da zirvede beklenenler arasında. 

NATO Zirvesi'nden gündeme gelmesi beklenen çok daha önemli bir konunun, Asya/Pasifik’te gelişmeler olduğu düşünülüyor.

Trump’ın, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya olmak üzere 5 büyük NATO ülkesinden "nükleer güçleri olan saldırgan Çin"e ilişkin olarak tam destek verilmesini isteyeceği, Almanya’nın bu konuda çok istekli olmadığı konuşuluyor.

Diğer yandan Belçika'nın başkenti Brüksel'de binlerce kişi, NATO Zirvesi'ni ve ABD Başkanı Donald Trump'ın gelişini protesto etti.