Müzeden Trump’a: ‘Van Gogh yok, altın klozet verelim’

Müzeden Trump’a: ‘Van Gogh yok, altın klozet verelim’

Guggenheim Müzesi, kendilerinden Van Gogh tablosu kiralamak isteyen Trump çiftine manidar bir öneriyle geldi.

Beyaz Saray'ın ünlü Guggenheim Müzesi'ne başvurarak, Başkan Donald Trump ve eşi Melanie Trump'ın rezidans bölümüne asılmak üzere bir Van Gogh tablosunu kiralama talebi reddedilerek, yerine ilginç bir öneri sunuldu.

BBC’nin Washington Post gazetesinden aktardığı habere göre Eylül 2017'de Beyaz Saray ünlü Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un 'Karlı Manzara' tablosunu kiralamak üzere Guggenheim Müzesi ile temasa geçti.

ALTIN KLOZETİN ADI: ‘AMERİKA’

Müzenin küratörü Nancy Spector, Beyaz Saray'ın talebini geri çevirirken yerine müze envanterindeki başka bir eseri önerdi: 18 karat altından yapılmış ve çalışır halde olan klozet.

Sanatçı Maurizio Cattelan'ın eseri olan 'Amerika' adlı altın klozet, bir yıl boyunca Guggenheim Müzesi'nin bir tuvaletinde sergilenmiş ve ziyaretçilerin kullanımına açılmıştı. Eserin ABD'deki israfı ve yozlaşmayı tasvir ettiği belirtiliyordu.

‘ÇOK NADİDE BİR ESER’

Küratör Spector, Beyaz Saray'a gönderdiği yanıtta "Eğer Başkan ve First Lady ilgilenirlerse eseri Beyaz Saray'a ödünç verebiliriz. Sanatçı eserini uzun süreli olarak ödünç vermeyi kabul ediyor. Oldukça değerli ve nadide bir eser. Eserin kurulumu ve kullanımı konusundaki tüm kılavuzları gönderebiliriz" ifadelerini kullandı.

Washington Post gazetesi Guggenheim Müzesi'nin sözcüsü Sarah Eaton'un da yazışmaları doğruladığını aktardı.

İLERİ HATIRLATIYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da Kongre üyeleriyle yaptığı göçmenlik görüşmeleri sırasında Haiti ve Afrika ülkeleri için “bok çukuru ülkeler” ifadesini kullanmış, Trump’ın sözleri kendi partisi cumhuriyetçiler de dahil olmak üzere bir çok kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştı.