Mülkiyeli öğrencilerden 'şeker kırma' protestosu: 'Padişahım çok yaşa!'

Mülkiyeli öğrencilerden 'şeker kırma' protestosu: 'Padişahım çok yaşa!'

Mülkiyeli öğrenciler ihraç edilen hocaları için Mülkiye'nin bilinen ilk öğrenci eylemi olan şekerli bir protesto geçekleştirdi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Mülkiye) öğrenciler, hukuka aykırı bir şekilde görevlerine son verilen akademisyenlere destek olmak, iktidarın baskıcı tutumunu protesto etmek için saat 10:30’da Orta Kantin’de buluştu.

İhraç edilen hocalarının yanında olduklarını söyleyen öğrenciler, ellerindeki şekerleri yere atarak ezdiler. Mülkiyeli öğrenciler, Abdülhamit’in İstibdatı’ndan sonra ilk kez şeker kırarak padişaha tepki göstermişlerdi.

MÜLKİYE'NİN İLK PROTESTOSU

1897’deki Osmanlı-Yunan Harbi zamanında Okul Müdürü Recai Bey, bir şeker bayramında öğrencilere şeker dağıtırken, Mülkiye ilk öğrenci protestosuna tanık oldu. Müdür şekerleri dağıttıktan sonra “Padişahım çok yaşa!” dedirtmek istedi. Oysa kimse bu tezahürata katılmıyordu.

Recai Bey şansını biraz fazla zorlayınca, öğrencilerden biri “Bunun için mi bağıracağız?” deyip şekeri yere attı ve ayaklarıyla ezdi. Az sonra diğer öğrenciler de yere attıkları şekerlerin üzerinde coşkuyla zıplıyordu.

DAHA FAZLA