Muhtarlara atış talimi Meclis’e taşındı

Muhtarlara atış talimi Meclis’e taşındı

Muhtarlara tabancalarla atış talimi yaptırılması Meclis gündemine taşındı

İleri Haber

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü '10 Nisan Polis Haftası' etkinlikleri kapsamında muhtarlara atış eğitimi verdi. Eğitimin arından ise muhtarlar kalaşnikof ve tabancalarla atış talimi gerçekleştirdi.

HDP Van Millet Vekili Lezgin Botan İçişleri Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin soru önergesi verdi.

Botan önergesinde, “Son yıllarda bireysel silahlanmanın hızla artış gösterdiği istatiksel verilere yansırken ülke içinde paramiliter gruplara silah eğitimi verildiğine yönelik tartışmalar da sürmektedir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kaybolan silahlar meselesi de açığa kavuşturulmamışken son düzenlemelerle sivillerin yıllık 200 mermi hakkı 1000 mermiye çıkarılmıştır. Yine 696 sayılı KHK ile de hali hazırdaki muhtar veya belediye başkanlarının yanı sıra bir dönem muhtarlık veya belediye başkanlığı yapmış olanlara da silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilmesi düzenlenmiştir. 

Bütün bu düzenlemeler kamuoyunda “İç savaşa mı hazırlık yapılıyor?” endişesine neden olurken Bursa’da ‘Polis Haftası’ kapsamında İl Emniyet Müdürlüğünde muhtarlara atış eğitimi verilmesine ilişkin görüntüler basına yansımıştır.” İfadelerini kullanarak şu soruları yöneltti:

-Bursa İl Emniyet Müdürlüğünde muhtarlara atış talimi yaptırılmasının amacı nedir? Bu görüntüler Bakanlığınızca da onaylanmakta mıdır? 

-Bursa İl Emniyet Müdürlüğünde muhtarlara atış taliminin teşkilat kanununda dayanağı var mıdır? Varsa nedir?

-Kamuoyunda rahatsızlık uyandıran atış talimiyle ilgili herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa başlatılması düşünülmekte midir?

-Son yıllarda sivillere ilişkin silahlı görüntülerin yaygınlaşmasının nedeni nedir? Bireysel silahlanmayı özendirici davranışların önüne geçmek amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?

Toplumda gittikçe yaygınlaşan iç savaş endişelerini gidermek için alınan tedbirler nelerdir?