Muhalefet lideri İspanya'ya kaçıp savaş çağrısı yaptı

Muhalefet lideri İspanya'ya kaçıp savaş çağrısı yaptı

İspanya’ya kaçan muhalefet lideri, ömrünü Venezuela'daki yönetimin sonlanmasına adayacağını söyleyerek "savaş sürecek" dedi.

Dış Haberler

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlamasıyla 2016’dan beri Caracas’ta ev hapsinde tutulan Venezuelalı muhalefet lideri Antonio Ledezma, Kolombiya ve İspanya hükümetlerinin desteğiyle Cuma sabahı Venezuela'dan kaçtı.

Ülkeden çıktıktan sonra Kolombiya'nın başkenti Bogota üzerinden İspanya’ya ulaşarak Başbakan Mariano Rajoy’la da görüşen Ladezma, “Ömrümü dünyayı dolaşmaya ve tüm Venezuelalılara bu rejime karşı umut olmaya adayacağım. Venezuela uçurumun kenarında değil, uçuruma düştü.” sözleriyle Venezuela'daki solcu iktidara karşı mücadele edeceğini duyurdu.

İLK İŞİ İSPANYA BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞMEK OLDU

Venezuela'daki solcu iktidarı devirmek için ABD ile işbirliği yaptığı bilinen Kolombiya hükümetinin desteğiyle ev hapsinde bulunduğu yerden kaçtığı düşünülen Ladezma, alelacele İspanya'ya getirildi. İspanya'da uçaktan indikten kısa bir süre sonra İspanya Başbakanı Rajoy'la görüşen Ladezma, "Sürgün günlerinde Nicolas Maduro ve onun sosyalist hükümetine karşı savaşacağım" dedi. 

Geçtiğimiz Cumartesi günü İspanya'nın başkenti Madrid'e giden Ladezma, burada Kolombiya Eski Başkanı Andres Pastrana ve Venezuela Eski Büyükelçisi Fernando Gerbasi tarafından karşılandı. Ladezma'nın hangi ülkelerle ilişkiye geçeceği ve Rajoy ile görüşmesine dair detaylı bir açıklama ise yapılmadı.

ABD DESTEKLİ PROVOKASYONLARIN LİDERİYDİ

Venezuela'daki hükümet karşıtı ve ABD tarafından desteklendiği bilinen ayaklanma girişimlerinin liderlerinden biri olarak ünlenen Ladezma, Nicolas Maduro'yu devirmek için komplo hazırlamakla suçlanıyor ve bir yıldır ev hapsinde tutuluyordu.

Venezuela'dan kaçışının nedenini, Maduro hükümetiyle görüşmelerin devamı için muhalefete yapılan baskılar olduğunu söyledi. Bir başka muhalefet lideri Leopoldo Lopez ise Venezuela’da ev hapsinde tutulmaya devam ediyor.

Venezuela hükümeti, geçtiğimiz yaz Kurucu Meclis'in oluşturulmasının ardından, Maduro'ya karşı ABD desteğiyle komplo hazırlamakla suçlanan tutuklu muhaliflerin bir kısmını serbest bırakmıştı.