Müfettiş raporu: Aladağ’daki yurdun açık kalması için yetkililer sahte rapor düzenlemiş

Müfettiş raporu: Aladağ’daki yurdun açık kalması için yetkililer sahte rapor düzenlemiş

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Süleymancılar’a ait yurttaki yangın tedbirlerine ilişkin sahte rapor düzenlendiği öğrenildi.

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli ve Aladağ Kaymakamlığı personeli Cihan Ünal’ın Aladağ’daki Süleymancılar tarikatına ilişkin sahte rapor düzenlediği ortaya çıktı.

Diken’den Rıfat Doğan’ın haberine göre,  Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri yurdu tam olarak denetlemedikleri ve görevlerini ihmal ettikleri gerekçesiyle İlçe Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli ve Aladağ Kaymakamlığı personeli Cihan Ünal hakkında ön inceleme ve soruşturma raporu hazırladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine cevap veren Milli Eğitim Bakanlığı, yurtta 26 Ekim 2015’te da 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 olmak üzere toplam üç kez denetim yapıldığını belirterek eksik bulunmadığını ve yangın için gerekli tüm önlemlerin alındığının görüldüğünü ifade etmişti.

Raporda MEB’in bu ifadelerini çürüten çok sayıda denetim eksikliğine yer verildi.

Raporda yurdun 26 Ekim 2015, 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 tarihlerinde ilçe denetim ekibi tarafından üç kez denetlendiği belirtilerek “26 Ekim 2015 tarihinde yapılan denetimde: Yangın söndürme tatbikatı yapılmadığı, binanın depreme dayanıklılık raporunun bulunmadığı, bölümlerin yerleşim planına uygun kullanılmadığı, yeterli sayıda hizmetli bulundurulmadığı, personel arası iş bölümünün yapılmadığı, internet odası oluşturulmadığı, öğrenci hizmetine sunulmuş ankesörlü telefon bulunmadığı,, depolardaki suların periyodik tahlillerinin yapılmadığı” yönünde tespitler yer aldı.

YURT KAPATILMALIYDI

Raporda yurdun kapatılmış olması gerektiği ifade edilerek,

“Israrla gidermediği sabit olan Özel Aladağ Ortaöğrenim Kız öğrenci Yurdu’na kapatma yaptırım uygulaması gerektiği açıktır. Yükümlü Aladağ ilçe Mlli Müdürü Mehmet Aktaş ve Şube Müdürü Davut Gökçeli bu yönde etkin bir izleme yapmamış eksikliklerin gidermemekte ısrarlı davranan adı geçen yurda yaptırım uygulanması için il milli eğitim müdürlüğüne herhangi bir bilgi iletmemiştir” dendi.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ MEB’İ VE VALİLİĞİ İŞARET ETTİ

Hakkında soruşturma talep edilen İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş ise verdiği ifadede il milli eğitim, valilik, bakanlığı işaret ederek, “Gelişim planları istenmiş, bu gelişim planları il milli eğitim müdürlüğüne ulaştırılmıştı. Ulaştırdığımız gelişim raporlarında giderileceği belirtilen eksikliklerin giderilmesinin 20 günlük süre içinde giderilmediği açıktır. Bu nedenle il milli eğitim müdürlüğünün kendiliğinden harekete geçerek, özel öğrenci yurtları yönetmeliğinin 45. maddesindeki yaptırımları uygulaması gerekirdi. Keza özel öğrenci yurtlarının açılması kapatılması işlemleri il milli eğitim, valilik, bakanlıkça yapılmaktadır.” dedi.

SAHTE RAPOR DÜZENLEDİLER

Raporun sonuç bölümünde “Gökçeli ile Ünal’ın yurtta yangın tatbikatı yapılmadığı halde yangına karşı gerekli tedbirlerin alındığı şeklinde rapor düzenledikleri iddiasının değerlendirildiği şekliyle doğru olduğu bu eylemin 5237 sayılı yasanın 204/2. Maddesinde görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenleyen kamu görevlisi… cezalandırılır” şeklinde tanımlı suç olduğu” ifadelerine yer verildi.