Mucize gibi bir dönüşümün hikâyesi

Mucize gibi bir dönüşümün hikâyesi

Minicik, ürkek bir tohumun toprak altındaki macerasını yazmış Nalan Özdemir Erem, Sahar Bardaie de resimlemiş. Şiirsel bir dil ile alabildiğine sade bir anlatımı olan kitabın çizimleri de grafiksel ve basit. “Tohumun Rüyası”nın güzelliği de buradan geliyor zaten. Kendi içinde bir hayli karmaşık olan büyüme macerasının en sade dille anlatılması kitabı herkes için okunabilir, okunası, okunması gereken hale getirmiş. Güneşten aya, topraktan yağmura doğanın neredeyse bütün unsurlarını tohumun bu zarif macerasına eşlik ederken okuyabilirsiniz.

Dünyadaki ağaçlar, bitkiler, çiçekler, böcekler vs. neden vardır? Bazı kişiler, insanlar için yaratıldıklarını, yeryüzündeki her şeyin insan denilen yaratığa hizmet etmek için meydana geldiğini ve var olmaya devam ettiğini söyleyecektir. Ben böyle düşünenlerden değilim. Bir şeylerin var olmasını her zaman ille de bir amaca dayandırmanın gerekli olmadığını düşündüğüm gibi bitkilerin, hayvanların, vesairenin özellikle ve sadece insanlar için var olduğu fikri de benim için inandırıcı değildir.

Yazıktır ki, sadece kendisi için yaratıldığını düşündüğünden, birçok insan karşısındaki ağaca, hayvana özenli yaklaşmaz. Değerini bencilce bir şekilde kendi varlığından aşağıda tuttuğu ve kendi anlık istekleri, hevesleri uğruna kolayca harcanabileceğini düşündüğü için korumayı bırakın rahatça zarar verebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Hâlbuki canlı veya cansız dünyadaki her şey, en az insan kadar ilginç, merak uyandırıcı ve tabi ki değerli.

Anne karnındaki bir bebeğin büyüyüşü nasıl mucizeviyse, bir tohumun toprak altındaki uykusundan uyanıp gökyüzüne doğru uzanması ve gelişip bir ağaç, bir sebze, bir bitki olması da aynı ölçüde inanılmaz bir olay bence. İster anne karnı, ister toprak altı olsun her seferinde hayret uyandırıcı bir dönüşüm söz konusu yani.

Sarıgaga Yayınları’ndan çıkmış olan Tohumun Rüyası isimli kitap işte bu muhteşem dönüşümü anlatıyor çocuklara. Minicik, ürkek bir tohumun toprak altındaki macerasını yazmış Nalan Özdemir Erem, Sahar Bardaie de resimlemiş. Şiirsel bir dil ile alabildiğine sade bir anlatımı olan kitabın çizimleri de grafiksel ve basit. Tohumun Rüyası’nın güzelliği de buradan geliyor zaten. Kendi içinde bir hayli karmaşık olan büyüme macerasının en sade dille anlatılması kitabı herkes için okunabilir, okunası, okunması gereken hale getirmiş.  Güneşten aya, topraktan yağmura doğanın neredeyse bütün unsurlarını tohumun bu zarif macerasına eşlik ederken okuyabilirsiniz.

Okuduğum bütün çocuk kitapları ile yeni bir şey öğreniyorum ve bu çok hoşuma gidiyor. Tohumun Rüyası sayesinde öğrendiğim IBBY, (International Board on Books For Young People- Uluslararası Gençlik Kitapları Derneği); 33 Avrupa ülkesinden çocuk kitapları seçkisi sunuyormuş. Yazımda sözünü ettiğim bu güzel kitap da 2013 - 2014 Avrupa dillerinde yayımlanmış en iyi kitaplar seçkisinde yer almış.

Doğanın bütün elemanlarına saygı duymayı, sevmeyi, değer vermeyi öğretmek için harika bir başlangıç kitabı olabilecek olan Tohumun Rüyası’nı sadece çocuklara değil, herkese tavsiye ederim.


KÜNYE: Tohumun Rüyası, Nalan Özdemir Erem, resimleyen: Sahar Bardaie, Sarıgaga Yayınları, 2015, 36 sayfa.

DAHA FAZLA