MUÇEP: Muğla'daki doğal yaşam alanlarını tehdit eden proje kabul edilemez

MUÇEP: Muğla'daki doğal yaşam alanlarını tehdit eden proje kabul edilemez

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP); üçüncü genişletilmiş toplantısını 5 Şubat’ta Milas’ta gerçekleştirdi.

Muğla'daki SİT alanlarının %76'sının derecelerinin değiştirilerek imara açılmasını mümkün kılan düzenlemeyi durdurmak için kurulan MUÇEP (Muğla Çevre Platformu), genişletilmiş toplantısını Milas'ta gerçekleştirdi.

5 Şubat’ta Milas’ta gerçekleştirilen toplantının ardından Muğla Çevre Platformu (MUÇEP); toplantının sonuç bildirgesini açıkladı.

PROJE MEVCUT HALİYLE KABUL EDİLEMEZ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu” adı altında hazırlanan ve yerel yönetimin dışında, hiçbir sivil toplum örgütü ve yöre halkı ile paylaşılmayan çalışmanın, mevcut haliyle kabul edilemez olduğunun vurgulandığı sonuç bildirgesinde, "Muğla’yı ve Türkiye genelinde tarım alanlarını, köyleri, koyları, sulak alanları, ormanları, özetle tüm doğal yaşam alanlarını tehdit eden bu projenin yanı sıra, ardı ardına başka kararlar da yayınlanmaktadır" denildi.

MUÇEP GELİŞMELERİN TAKİPÇİSİ OLACAK

Hızla gelişen bu sürecin endişelerini daha da artırdığını ve ilgili kararları yakın takip etme ilkesi benimsediklerini belirten MUÇEP, "Bu endişemizi haklı çıkaran somut bir örnek de, Gökova’nın en güzel koylarından biri olan Okluk Koyu’nda mütevazi Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun yıkılarak, yeni bir yapılaşmanın başlamasıdır. Yapılacak konut mudur, konutlar mıdır, tesisler midir, oteller midir, yollar mı yapılmaktadır? Öylesine endişe vericidir ki, karadan veya denizden inşaat çalışmalarını izlemek mümkün değildir, nöbetçiler kimsenin geçmesine izin vermemektedir. Yani şeffaflık yoktur. MUÇEP olarak, bu gelişmenin takipçisi olunacaktır" açıklamasında bulundu.

Mevcut gelişmeler hakkında bilgi edinmek amacıyla, Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Belediyesi ile görüşeceklerini açıklayan MUÇEP, yerel yöneticiler, kamu yöneticileri, ayırım yapmaksızın siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri ile de platformun görüşleri doğrultusunda irtibata geçeceklerini belirtti.

HENÜZ VAKİT VARKEN...

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP); Milas genişletilmiş toplantısının sonuç bildirgesi, şöyşe sonlandırıldı:

"Muğla’da eşsiz ormanların, bakir koyların denizlerin betonlaştırılmasına neden olacak bu 'Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nu hazırlayan profesörlere açık çağrıda bulunarak 'Henüz vakit varken Türkiye’nin göreceği en büyük doğa tahribatı hazırlığından imzanızı çekin!' diyerek, internet ortamında bir imza kampanyası başlatılacaktır. Getirilen doğal sit derecelendirme değişikliği ile bakan düzeyinde imza konulmuş uluslararası sözleşmelerin, Bakanlar Kurulu kararı ile onanmış 'Özel Çevre Koruma Bölgeleri' düzenlemelerinin fiilen aşılmaya çalışılmasına göz yummak, yarınlarımıza, çocuklarımıza ve tüm canlılara ihanet olacaktır.

MUÇEP, oluşturduğu komisyonlar aracılığı ile süreci takip etmeye devam etmekle kalmayarak; süreci toplumun, doğanın yararına yönlendirme anlamında her türlü çözümü üretmeye de devam edecektir."

DAHA FAZLA