Mücadelede 50 onurlu yıl: Metin Çulhaoğlu’na armağan buluşması

Mücadelede 50 onurlu yıl: Metin Çulhaoğlu’na armağan buluşması

Türkiye’nin önde gelen marksistlerinden Metin Çulhaoğlu’na sosyalizm mücadelesindeki 50. yılı vesilesiyle hazırlanan kitap İstanbul'da yapılan törenle armağan edildi. 22 aydın ve yazarın makalelerinin yer aldığı ‘Sosyalizmin Yön Arayışı’ kitabı için Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde bir buluşma düzenlendi.

Ülkemizin önde gelen marksist düşünür, yazar ve siyasetçilerinden Metin Çulhaoğlu için devrim ve sosyalizm mücadelesindeki 50. yılı vesilesiyle hazırlanan kitap, Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen etkinlikle kendisine armağan edildi.

İleri Kitaplığı tarafından basılan, 22 aydın, bilim insanı ve yazarın katkıda bulunduğu “Sosyalizmin Yön Arayışı” kitabı, Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi ve İleri Haber yazarı Çulhaoğlu’nun mücadele arkadaşları ve yoldaşlarının derleme yazılarından oluşuyor.

İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde yapılan törende, yazarın mücadele arkadaşları ve yoldaşları söz aldı. 

ÇULHAOĞLU'NU YALNIZ BIRAKMADILAR

Buluşmaya, HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, HAZİRAN Sekreterya Üyeleri Canan Kaftancıoğlu  ve Levent Turhan Gümüş, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı, İstanbul Kent Savunması’ndan Deniz Özgür, yazar Haluk Yurtsever, yazar-edebiyatçı Onur Behramoğlu ile TKP MK üyeleri ve Çulhaoğlu’nun dostları ve okurları katıldı.

"SİYASETTE BİR KİŞİNİN BU KADAR AZ YANILMASI ENDER RASTLANAN BİR DURUMDUR"

Törende ilk sözü alan Metin Uçak, “Günlük siyasette çok fazla müdahale eden bir insanın bu kadar az yanılması ender rastlanan bir durumdur” dedi. Çulhaoğlu’nun mücadelesinin umut verici olduğunu dile getiren Uçak, “Akıl öğreterek değil hareketin içinde öğrenerek ve öğreterek devrimci mücadeleyi öğrendik” ifadelerini kullandı.

"ÇULHAOĞLU DOĞRUDA DURMANIN FELSEFESİNİN EN CANLI ÖRNEĞİDİR"

Kitabın editörlüğünü üstlenen Yön Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Can Soyer ise konuşmasında şunları söyledi:

Metin Çulhaoğlu, sosyalist mücadeleye atıldığı ilk günden bu yana sergilediği pratik ile "doğruda durmanın felsefesinin" en canlı örneğini sundu. 50 yıllık mücadele süresi içinde hem örgütlü olarak hem de kişisel olarak çok zorlu dönemler, çok sancılı günler, çok karmaşık durumlarla karşılaştı. Ancak onu ayrıksı bir yere koyan da bütün bu uğraklarda "doğruda durmayı" her zaman başarması oldu. 50 mücadele yılı boyunca rotasından şaşmayan devrimci irade bu noktadan besleniyordu.

"HEM ÖRGÜTLÜ HEM YARATICI"

Türkiye Komünist Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ise törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Biz kopuşçu bir hareket olmamıza rağmen sürekli Marksist çizgide durduk, buradaki en büyük etken Metin abidir. Metin Çulhaoğlu 50 yıl boyunca her zaman örgütlü olup hayatının her anında yaratıcı olmuştur. Metin Çulhaoğlu her zaman Türkiye sosyalist hareketinin yüzünü döndüğü bir kişi olmuştur.

"TÜRKİYELİ BİR MARKSİST VE KOMÜNİST"

Buluşmada söz alan Ali Önder Öndeş de Metin Çulhaoğlu’nun Türkiyeli bir marksist ve komünist olduğunun altını çizdiği kısa konuşmasının ardından bu etkinlik için hazırlanan armağanları takdim etti. Bu etkinlik için hazırlanan plaket, Ekim Devrimi’nin 100. yılı kutlamaları için Rusya’da bulunan TKP heyetinin getirdiği armağan ve ODTÜ SFK üyesi öğrencilerin hazırladığı plaket Çulhaoğlu’na sunuldu.

METİN ÇULHAOĞLU: DEVRİMCİ MARKSİZM KENDİSİNİ HARMANLANMA İLE ÜRETECEK

Konuşmaların ardından söz alan Metin Çulhaoğlu ise şunları dile getirdi:

Türkiye sosyalist hareketinde yön arayışı uzun zamandır tartışılan bir konudur. 'Türkiye yüzünü, sosyalizm adına batıya mı, başka yere mi dönecek'; bu soru 60’lı yıllarda atılmıştır ve Türkiye sosyalist hareketi 'batılılığı' tercih etmiştir. Bizim bakacağımız miras Fransız İhtilaliyle başlayan Marksizmdir. Batı bugün nereye gelmiş olursa olsun, bizim Türkiye sosyalist hareketi olarak yönümüzü batıya dönmemiz gerek. Biz batılıyız.

"Türkiye’de 60’lı ve 70’li yıllarda ’hareket' geleneği ve 'parti' geleneği ayrı damarlar olarak ortaya çıkmıştır. Bugün ise bu iki hareketin harmanlanması olmadan başarılı olma ihtimali yoktur” diyen Çulhaoğlu, Türkiye’de liberal sol ve ulusal solun karşısında devrimci marksizmin yer aldığını belirterek, devrimci marksizmin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için kuşaklar ve gelenekler arasındaki harmanlanmanın kritik bir nokta olduğunu belirtti.