Milliyet yazarı: Liseyi bitiren ülkeden kaçmanın yolunu arıyor

Milliyet yazarı: Liseyi bitiren ülkeden kaçmanın yolunu arıyor

Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Tezkan lise mezunu gençlerin yurtdışına gitmek için kaçış yolları aradıklarını yazdı.

Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Tezkan bugünkü köşe yazısında AFP ajansının haberine değindi.

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'deki eğitimli gençlerin ülkeyi terk ettiğini ve başka ülkelerde hayat kurmayı tercih ettiğini anlatan bir haber yayımladı. Haberde eğitimli gençlerin Türkiye’yi terk ettikleri ifade edildi.

Tezkan, haberde yer alan gerekçelerin hepsinin mantıklı olduğunu belirterek şunları yazdı:

“Geçen yıl Kanada’da üniversiteye gitmek için 100 kişi başvurmuş.. Bu yıl 800 kişi.. Seneye bini geçer.. Almanya'da ikinci sırada.. Neden?

Türkiye’den daha iyi eğitim verdikleri için mi? Bir nedeni o ama asıl neden üniversite sonrası orada kalabilmek, iş bulabilmek için.. ABD'ye talep düşmüş..

Çünkü.. ABD oturma ve çalışma izni vermiyor.. Verse bile çok az kişiye veriyor..  Kanada’da kalmak daha kolay.. İlanları görüyorsunuzdur.. Kanada’daki okullara hazırlayan kurslar.. Kanada’daki okullarla eş düzeyde diploma veren liseler..  Gidenlerin niyeti açık.. Yerleşmek.. Dönmemek..

*

Bir de ev alarak gidenler var.. İngiltere ve İspanya zirve yaptı.. İspanya,İtalya, Yunanistan gibi ülkeler ev alırsan oturma izni veriyor, İngiltere iş kurarsan..  Parası olan, iyi eğitimli olan, İngilizceye hakim olan kuyrukta..

*

Oturup düşünmeliyiz.. İktidarıyla, muhalefetiyle..

Yaşlıları boş ver.. Orta yaşlıları dikkate alma.. Gençler neden gidiyor ona bak.. Liseyi bitiren kaçmanın yolunu arıyor.. Dikkat!..”