Milli Kütüphane Arşivi'nde KHK ile kapatılan yayınlara ulaşılamıyor

Milli Kütüphane Arşivi'nde KHK ile kapatılan yayınlara ulaşılamıyor

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminden sonra 4. kez uzatılan OHAL ile birlikte yayımlanan KHK’lar, Milli Kütüphane arşivine de uzandı. Milli Kütüphane Başkanı Zülfi Toman’a Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmi yazıyla gönderilen talimat sonrası bazı yayınların araştırılması yasaklandı.

Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre; Milli Kütüphane’de KHK’lar ile kapatılan gazete ve dergilerin araştırılması yasaklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Milli Kütüphane’de bu yayınlar için bir yasaklı bölüm oluşturuldu.

Bakanlık tarafından Milli Kütüphane Başkanı Zülfi Toman’a resmi yazıyla gönderilen bir talimatta OHAL ve beraberinde gelen KHK’lar hatırlatıldı. Bunun üzerine Milli Kütüphane’de 29 yayınevinden çıkan dergi ve gazetelerin araştırılması yasaklanarak, kütüphanenin araştırma katında yer alan Süreli Yayınlar Bölümü’ne “Yasaklı Yayınlar Tablosu” asıldı.

SÜRESİZ YASAKLANDI

Milli Kütüphane tarafından yapılan uygulama ile 29 yayınevine ait olan yayınlar süresiz olarak yasaklandı. Geçmiş yıllara ilişkin yayınlar hakkında araştırma yapan akademisyenlerden hangi yayın hakkında ve neden araştırma yapacakları hakkında dilekçe istendiği öğrenilirken, akademisyenlerin gönderdiği dilekçelerin birikmeye devam ettiği ve yazılı izin taleplerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müsteşarları tarafından onaylanmasının zorunlu kılındığı belirtildi.

“Fethullahçı Terör Örgütüne aidiyeti, iltisaki ve irtibatı olduğu” gerekçesiyle kapatılan yayınların arasında Zaman, Bugün, Millet, Meydan, Yarına Bakış, Yeni Hayat gazeteleri; Aksiyon, Nokta, Sızıntı gibi yayınlar bulunuyor.

DAHA FAZLA