Milli Eğitim’den yılbaşı yasağı

Milli Eğitim’den yılbaşı yasağı

Okullara yılbaşı kutlamalarına ilişkin yasak getirildi. İleri’ye konuşan Milli Eğitim yetkilileri yasağın ‘durumu iyi olmayan öğrenciler için’ olduğunu savundu.

Meryem Yıldırım / meryem_yildrim

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü okullara yılbaşı kutlamalarını yasaklayan bir yazı gönderdi. Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt imzasıyla gönderilen yazıda “Müdürlüğümüze yapılan şifahi şikayetlerde okullarda mevzuat dışı ders ve sosyal etkinliklerle alakası olmayan, Türk örf, adet, gelenek ve değer yargılarından uzak bazı kutlamalar için öğrencilerin özendirildiği ve öğrencilere yönlendirmeler yapıldığı belirtilmektedir. Dönem ve yılsonu olması nedeniyle dersleri engelleyecek öğrencileri farklı alışkanlıklara ve olumsuz davranışlara sevk edecek, velilere ekonomik yük getirecek, eğlence, şans oyunu, çekiliş, yılbaşı hediyeleşmesi vb. adı altında etkinliklere izin verilmemesi hususunda, gereğini rica ederim” ifadeleri kullanıldı.

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SORULARIMIZI YANITLADI

Yasağa ilişkin ulaştığımız Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü, Müdür Cırıt’ın "makamında olmadığı ve bir ilçeye gittiği" yanıtı verildi. İddialara ilişkin sorularımızı yönelttiğimiz Eğitim ve Öğretim’den sorumlu Müdür Yardımcısı Cemal Turan ise söz konusu yasaklama yazısının “ekonomik durumu iyi olmayan öğrenciler için” yapıldığını savundu.

KABUL ETTİ, GERİ ADIM ATTI

“Gönderdiğimiz yazı kutlamaların yasaklanması anlamında bir yazı değildi” ifadelerini kullanan Turan şunları söyledi: “Yılbaşı dolayısıyla hediyeleşme tarzı birtakım etkinlikler yapılıyor. Bazı illerden gelen, özellikle ekonomik durumu iyi olmayan çocuklar bu konuda mağduriyet yaşadı. Hediye alma pozisyonunda olamadıklarından dolayı ekonomik anlamda ailesinin durumunun iyi olmamasından dolayı çocuklar bir eziklik yaşıyor. O yüzden biz buna dikkat edilmesi noktasında bir yazı gönderdik okullara. Yoksa yılbaşı kutlamasının yasaklanmasına dair bir durum söz konusu değil.”

VALİ ‘MÜSAİT DEĞİLMİŞ’

Yazıya ilişkin ulaştığımız Edirne Valiliği ise, sorularımızın olduğunu ve görüşmek istediğimizi belirttiğimiz Vali Günay Özdemir’in “müsait olmadığı” yanıtını verdi.

EDİRNE İLK DEĞİL…

Okullarda yılbaşı kutlamalarının yasaklanması ilk kez Edirne’de vuku bulan bir skandal değil. AKP döneminde bu yasaklamalar yurt genelinde yaşanmış, daha önce de Muğla’nın Marmaris, Zonguldak’ın Çaycuma, İstanbul’un aralarında Sarıyer, Şişli, Bahçelievler gibi büyük ilçelerinin de olduğu çok sayıda ilçesinde ve Burdur’da okullara aynı ifadeleri içeren yasaklama yazıları gönderilmişti. Yasağa gösterilen tepkiler üzerine her ilçe milli eğitim yetkilileri tıpkı Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisinin verdiği yanıtta olduğu gibi, yasağın, “durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerinin şikayetleri” üzerine yapıldığı ve öğrenciler yararına olduğu savunulmuştu.

MİLLİ EĞİTİM DİYANET’İN YOLUNDA

Fakat yasaklama yazısında yer alan “örf ve adetlere uygun olmayan” şeklindeki ifadeler, her sene yılbaşı öncesinde kutlamaların “toplum yapımıza uygun olmadığını” savunarak ” “haram” olduğunu ilan eden, Başbakanlığa bağlı bir kurumun çıkışlarıyla paralellik gösteriyor: Diyanet.

Diyanet geçtiğimiz sene yılbaşına bir gün kala, yeni yıl eğlencesi ve Milli Piyango çekilişine ilişkin hutbe yayınlamış, Diyanet İşleri Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak 81 ildeki camilerde okunması için gönderilen Cuma hutbesinde yılbaşı eğlencesinin “uygunsuz olduğunu” ilan ettiğini İleri Haber gündeme taşımıştı.

Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gönderdiği yazının, yılbaşı eğlencelerinin israf olduğu ve gayrı meşru olduğunu savunan Diyanet hutbesiyle aynı olması  ve yılbaşı kutlamalarının başka kültürlere, başka dünyalara ait olduğu savunulması, AKP’nin eğitimde gericileşmeyi ulaştırdığı nokta açısından da dikkat çekici.

HUTBENİN ARDINDAN YILBAŞI KUTLAMALARINDA KATLİAM

Öte yandan Diyanet’in geçen sene yılbaşı kutlamalarını gayrı meşru ilan ettiği hutbeden iki gün sonra, yılbaşı gecesi, İstanbul Ortaköy’deki eğlence mekanı Reina’ya saldırı olmuş, katliamda 39 kişi hayatını kaybetmiş, 71 kişi de yaralanmıştı.

DAHA FAZLA