‘Milletvekillerine dışarıda büro kiralanması Meclis’i etkisizleştirecek’

‘Milletvekillerine dışarıda büro kiralanması Meclis’i etkisizleştirecek’

'Mecliste yeterli oda yok' denilerek milletvekillerine maliyeti 40 bin TL'yi bulacak şekilde dışarıda büro kiralanması gündemde. CHP'li Ali Özcan dışarıda büro kiralanması durumunda vekillerin ve Meclis'in itibarsızlaştırılacağını söylüyor.

15 Temmuz’un ardından TBMM’de meydana gelen hasarın gerekçe gösterilerek milletvekillerine meclis içerisinde yeterli oda sağlanamadığı ve dışarıdan büro kiralanmasının gündemde olduğu belirtiliyor. 

Parlemento dışında büro kiralanmasına; referandumun ardından 550 olan milletekili sayısının 600’e çıkarılacak olması da gösterilen gerekçeler arasında.

Bir milletvekilinin büro tutuması durumunda Meclis'e aylık maliyetinin 40 bin TL civarında olduğu aktarılıyor. Milletvekiline maaşı dışında, personel çalıştırması ve büro tutması için bu civarda bir para ödenebileceği belirtiliyor.

Meclis Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi CHP Parti Meclisi Üyesi İstanbul Milletvekili Ali Özcan 15 Temmuz’un ardından vekillerin oda sayısını eksiltecek kadar bir hasar oluşmadığın, ortada başka bir rant planının olduğunu ifade etti:

“15 Temmuz gecesi Meclis’in Ana Binası ile Ziyaretçi Kabul Binaları hasar gördü. Ziyaretçi Kabul Binasında vekil odası zaten yok. Ana Binanın çatısında ve muhalefet kulisi bölümlerinde hasar oluştu. Buraların onarımı da tamamlandı. Yani vekillerin oda sayısını eksiltecek bir hasar oluşmadı. Zaten böyle bir iddiada yok, imalarla algı oluşturma çabası var.” 

“MECLİS DIŞINDA MİLLETVEKİLLİĞİ OLMAZ”

İleri’ye konuşan Özcan, “Meclis dışında milletvekilliği olmaz” diyerek, “Neresinden baksanız mantıksız bir öneri. Yeni sistemde vekil sayısı 50 kişi artıyor diye böylesi garip bir öneriyle gelinmesi şaşırtıcı. O halde eski binayı neden yıktınız? Ya da vekil sayısını neden arttırdınız? Halkın parasının böyle mantıksız gerekçelerle çarçur edilmesini kabul edemiyorum” ifadelerini kullandı.

“MECLİS’İ ETKİSİZLEŞTİRECEK BİR ÖNERİ”

Meclis dışında büro kiralama söz konusu olursa milletvekillerinin itibarının azalacağını ifade eden Özcan, “Meclis’in itibarı da zarar görür. Meclis’i etkisizleştirecek bir öneri olarak görüyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstiklal Savaşı’nı yönetmiş Gazi Meclis’tir. Meclis’i bu tür suni konularla yıpratmak ülkemize de zarar verir. Şu anki yerleşke alanı oldukça büyük ve her türlü mühendislik çözümü için yeterli bir alandır. Yeter ki kafaların arkasında başka ajandalar olmasın” dedi.

“ESKİ BİNANIN YIKILMASI İÇİN NEDEN YOKTU”

Özcan, basına yansıyan haberlerde eski Halkla İlişkiler binasının 15 Temmuz gecesi hasar gördüğü algısının oluşturulduğunu ancak böyle bir durumun olmadığını belirterek şöyle devam etti:

“Yıkılan eski bina üniversitelerde ders olarak okutulabilecek kusursuzlukta bir bina idi. Nedense iyi olan her şey gibi o da cezalandırıldı ve 15 Temmuz fırsat bilinerek apar topar yıkıldı. Yıkılması için hiçbir neden yoktu. Eski halkla ilişkiler binasının tek eksiği küçük olmasıydı. Aynı mimari ile yakınına ek bina ya da mevcut binaya bir ekleme yapılarak bu sorun çözülebilecekken, çok daha maliyetli olan, Meclis yerleşkesindeki yer seçimi olarak hatalı, ayrıca mimari ve mühendislik olarak hatalarla dolu olan şu anda kullanmakta olduğumuz yeni halkla ilişkiler binası yapıldı.” 

“DIŞARIDA BÜRO İLE MİLLETVEKİLLİĞİ OLMAZ”

Vekillerin Meclis dışında büro tutmalarını Akıldışı bir öneri” olarak niteleyen Özcan, “Milletvekili halkla temas edecek, oturacak konuşacak. Dışarda büro ile milletvekilliği olmaz. Vatandaşlar, Meclis’e geliyor, milletvekillerini ziyaret ediyor. Grup toplantılarına katılıyorlar. Bir yandan da milletvekilleri yasama faaliyetlerini yürütüyor. Meclis dışında büro tutma durumunda milletvekillerinin halkla da Meclis’le de bağı kopar” diye konuştu.