Migros’ta direniş sonuç verdi: Tacizci amir atıldı, örgütlenme 3 kat arttı, koşullar ve yönetim değişti

Migros’ta direniş sonuç verdi: Tacizci amir atıldı, örgütlenme 3 kat arttı, koşullar ve yönetim değişti

Sendikalı oldukları için 26 kişinin işine son verilen Migros’ta, atılan işçilerin mücadelesi sonuç verdi. İleri’ye konuşan Migros işçisi, “Atılan arkadaşlarımızın verdiği mücadele ve yarattıkları kamuoyu sayesinde Migros’ta bir şeyler değişti. Sendikalı işçilere karşı artık çok dikkatli ve saygılılar” dedi. DGD SEN Örgütlenme Uzmanı Aksu ise “Atılan 26 işçiden sonra örgütlenme 3 kat arttı, tacizci amir işten atıldı, Migros yönetim değişikliğine gidiyor” dedi. İşte bir direnişin öyküsü…

@Meryem_Yildrim

Sendikalı oldukları için 26 kişinin işine son verildiği süpermarket zinciri Migros’ta, atılan işçilerin verdiği mücadele sonuç verdi. Depo, Antrepo, Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikası (DGD SEN) üyesi olan ismini açıklayamayacağımız erkek bir Migros işçisi, “Atılan arkadaşlarımızın verdiği mücadele ve yarattıkları kamuoyu sayesinde Migros’ta bir şeyler değişmeye başladı. Sendikalı işçilere karşı artık çok dikkatli ve saygılılar” dedi.

Migros, 13 işçiyi sendikalı oldukları, 13 işçiyi de atılan arkadaşlarının direnişine destek verdikleri için ‘ahlak dışı tutum’ sergiledikleri iddiasıyla işten çıkarmış, kurumun Gebze deposunda çalışan DGD SEN üyesi toplam 26 işçi, iş yerleri önünde direnişe geçmişti. Migros’un Gebze’deki deposunda çalışan kadın işçilerin ise erkek amirleri tarafından tehdit, taciz ve mobbinge maruz kaldıklarını, regl olduğu için hastane izni isteyen işçilerin çöp toplamaya sürgün edildiklerini İleri Haber gündeme taşımıştı.

Migros işçilerinin sorunlarını gündeme taşıyan söz konusu haberler ve atıldıktan sonra direnişe geçen işçilerin verdiği mücadele sonuç verdi. Kadın işçilere tacizde bulunan, baskı uygulayan amir K.Ş. işten atıldı. İşçilerin rahatsız olduğu kötü çalışma koşulları düzeltildi, başta kadınlar olmak üzere işçilere karşı daha dikkatli ve saygılı bir tavır sergilenmeye başlandı. Söz konusu kazanımların sendikalı oldukları için atılan ve direnişe geçen işçilerin sayesinde elde edildiğini belirten erkek Migros işçisi, mücadeleleri sonucu iş yerlerinde meydana gelen değişiklikleri İleri Haber’e anlattı.

MÜCADELE SONUÇ VERDİ: TACİZCİ AMİR İŞTEN ATILDI

[ih2]

Sendikalı oldukları için işten atılan arkadaşlarının kamuoyu yaratması ve Migros’un haberlerle gündem olmasının ardından geride kalan işçilere daha özenli davranılmaya başlandığını aktaran Migros işçisi, kadın işçileri taciz eden ve baskı uygulayan amir K.Ş.’nin işten atıldığını bildirdi.

MİGROS’TAN İMAJ DÜZELTME HAMLELERİ

İş yerindeki hijyen koşullarının da iyileşmeye başladığını aktaran işçi, “El yıkamak için sabun yoktu, dışarıdan işçi tutmuşlar. Kırılan seramikleri düzeltip yeniliyorlar. Yenileme çalışmaları var” dedi. Yemek servisinin önceden çok kötü durumda olduğunu kaydeden işçi, “Çok şikayet vardı. Yemekleri de değiştirdiler. Artık daha fazla çeşit var, daha dikkat ediyorlar artık” diye konuştu.

‘HİÇ HALİMİ SORMAYAN KİŞİ ‘KARDEŞİM’ DEMEYE BAŞLADI’

“Haberlerden sonra amirler çok kibarlaştı” diyen işçi değişimleri şöyle anlattı: “İşçilere karşı konuşmaları çok kötü, rencide edici ve kabaydı. Ama artık çok dikkatliler ve kibarlar. Hiç halimi sormayan insanlar benimle “kardeşim” şeklinde konuşmaya başladı.

18 yıllık amir K.Ş. atıldıktan sonra diğer amirler de kendini düzeltti.

Deponun içerisinde kediler vardı, doğuruyorlardı burada, ton balıklarını yiyorlardı. Şimdi kedileri topluyorlar. Çok şikayet gelmiş, temizlikçiler kedi avına çıkmıştı.”

[ih3]

‘ATILANLARIN MÜCADELESİ GERİDE KALANLARA FAYDA SAĞLADI’

Söz konusu kazanımlar da atılan işçilerin emeğinin olduğunun vurgulayan işçi, “Kesinlikle atılan işçilerin mücadelesi geride kalan işçilerin rahatlamasını sağladı. Mücadele etkili oldu, çok fayda sağladı. Migros bu mücadeleden önce çok farklıydı, şimdi çok farklı. Artık açık vermemeye çalışıyorlar, işçilere saygısızlık yapmamaya çalışıyorlar. Kadın işçilere yönelik de daha dikkatli ve saygılı bir davranma şekli geliştirdiler. Şimdi daha mesafeli, dikkatli ve profesyonelce davranmaya başladılar.”

MİGROS’UN SENDİKALI İŞÇİ KIYIMI TERS TEPTİ: ÖRGÜTLENME 3 KAT ARTTI!

Migros’ta direniş sonrası durumu İleri Haber’e anlatan bir diğer isim DGD SEN Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu da, 26 işçinin atılmasından sonra, içerideki örgütlenme sayısında 3 kat artış yaşandığını söyledi. Atılan işçilerin direniş esnasında halk sağlığı uyarıları ile çalışma koşullarındaki taleplerinin ardından Migros yönetiminin harekete geçtiğini belirten Aksu, “Bu açıkları kapatmaya dönük adımlar atmaya başladılar. Yemek, servis düzeni, hijyen, giyim gibi konularda düzeltmeler geldi. En temel şey, amir takımının hakaret, taciz mobbing gibi sıradan günlük uygulamaları büyük oranda ortadan kalktı. İşçilere saygıyla davranılan, hakaretlerin olmadığı bir ortam sağlandı. Bunda direnişin gücü çok etkili oldu” dedi.

İŞÇİLER: ASIL BİR ŞİKAYETÇİYİZ

Migros yönetiminin işçiler ve kendisi hakkında taleplerini dile getirdikleri için ‘çevreye rahatsızlık vermek’ ve ‘hakaret’ iddiasıyla şikayette bulunduğunu hatırlatan Aksu şöyle devam etti: “İşçiler geçtiğimiz hafta Çayırova polis merkezine çağrılmış ve ifade vermişler, haklarındaki suçlamaları kabul etmemişler. OHAL koşullarında işçi çıkartmak yasak iken ve içeride baskılara maruz kalıp bir de işten çıkartılmalarının son derece rencide edici olduğunu belirerek ‘asıl biz şikayetçiyiz’ demişler.”

MİGROS YÖNETİMİ DEĞİŞİYOR

“Tacizci amir K.Ş. işten atıldı” diyen Aksu, yönetimin önemli bir bölümünü değiştireceğini aktardı. Atılan işçilerin başka yerlerde iş bulma süreçlerini çözdüklerini belirten Aksu, hukuki mücadelelerinin de sürdüğünü ekledi.

SÜPERMARKETE BAĞLI DİĞER DEPOLARDAN ÖRGÜTLENME TALEBİ

Söz konusu direnişin ardından Migros’un diğer depolarında çalışan işçilerden örgütlenme talebi geldiğini aktaran Aksu, “Toplantılar yaptık, komitelerimizi oluşturduk. Mücadeleyi sürdürüyoruz” dedi.