MGK toplantısı sona erdi: Türkiye 'Kürdistan referandumu' tavrını açıkladı

MGK toplantısı sona erdi: Türkiye 'Kürdistan referandumu' tavrını açıkladı

Beştepe'de gerçekleşen ve yaklaşık 3 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi.

Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanan MGK toplantısında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı referandum başta olmak üzere iç ve dış gelişmeler ele alındı.

Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan kararlarda, IBKY tarafından ilan edilen referandumun "gayrımeşru" olduğu ilan edildi ve referandumun gerçekleştirilmesi halinde "Türkiye'nin ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarının mahvuz tutulacağı" bildirildi. 

İşte MGK'da alınan kararlar:

"1. İÇ VE DIŞ GÜVENLİK MESELELERİ TÜM BOYUTLARIYLA ELE ALINMIŞ, BAŞTA FETÖ/PDY, PKK/PYD/YPG VE DEAŞ OLMAK ÜZERE, ÜLKEMİZİN MİLLÎ GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİNE YÖNELİK OLARAK KURULUMUZCA DAHA ÖNCE TAVSİYE EDİLEN TEDBİRLER GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ VE MÜCADELENİN KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLECEĞİ İFADE EDİLMİŞTİR.

2. IKBY’NİN 25 EYLÜL 2017 TARİHİNDE DÜZENLEYECEĞİNİ AÇIKLADIĞI REFERANDUMUN GAYRİMEŞRU NİTELİĞİ VE KABUL EDİLEMEZLİĞİ BİR KEZ DAHA BELİRTİLMİŞTİR. TÜRKİYE’NİN MİLLİ GÜVENLİĞİNİ DOĞRUDAN TEHDİT EDEN BU ADIMIN, IRAK’IN SİYASİ BİRLİĞİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İLE BİRLİKTE, BÖLGENİN BARIŞ, GÜVENLİK VE İSTİKRARI İÇİN DE TEHDİT OLUŞTURAN VAHİM BİR YANLIŞ OLDUĞU KUVVETLE VURGULANMIŞTIR.

IKBY YÖNETİMİ, VAKİT VARKEN REFERANDUM KARARINDAN VAZGEÇMEYE DAVET EDİLMİŞTİR. BU TAKDİRDE, IRAK MERKEZİ HÜKÜMETİ İLE IKBY ARASINDAKİ MESELELERİN GÖRÜŞMELER YOLUYLA VE ANAYASAL TEMELDE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI İÇİN TÜRKİYE’NİN ELİNDEN GELEN KATKIYI YAPMAYA HAZIR OLDUĞU KAYDEDİLMİŞTİR.

KUZEYİYLE BİRLİKTE TÜM IRAK’IN; ARAPLAR, KÜRTLER, TÜRKMENLER, EZİDİLER, KELDANİLER, SÜRYANİLER VE DİĞER TOPLUMSAL GRUPLARDAN OLUŞAN ÇOĞULCU YAPISININ, ANCAK ÜLKENİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TEMELİNDE KORUNABİLECEĞİ BELİRTİLMİŞTİR. TÜRKİYE’NİN YANISIRA, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ, ULUSLARARASI TOPLUM VE IRAK MERKEZİ HÜKÜMETİNİN DE KABUL ETMEDİĞİ BU YANLIŞTA ISRAR EDİLMESİ HALİNDE, KUZEY IRAK’LA BİRLİKTE BÖLGEMİZİN TAMAMINA ZARAR VERECEK VAHİM SONUÇLARIN ORTAYA ÇIKMASININ KAÇINILMAZ OLDUĞU İFADE EDİLMİŞTİR.

TÜM İKAZLARIMIZA RAĞMEN BU REFERANDUMUN YAPILMASI HALİNDE TÜRKİYE, İKİLİ VE ULUSLARARASI ANLAŞMALARDAN DOĞAN HAKLARINI MAHFUZ TUTAR"