'Mezarda emeklilik': AKP emeklilik yaşını yükseltiyor

'Mezarda emeklilik': AKP emeklilik yaşını yükseltiyor

Emeklilikte yaş ile ilgili konuşan Müezzinoğlu, gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının 72 olduğunu iddia ederek, Türkiye'de "bu sistemin" sürdürülemeyeceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının 72 olduğunu, Türkiye'de ise daha yeni 52 olduğunu ifade ederek bu durumun sürdürülemeyeceğini belirtti.

Dogrulukpayi.com'da yer alan habere göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, asgari ücretler ve emeklilik koşullarıyla ilgili açıklamalarda bulunduğu konuşmasında, Türkiye’de geçmişte "çok erken emeklilik ile popülist dönemlerin yaşandığını", şu an ise Türkiye’nin de dahil olduğu OECD ülkelerinin hiçbirinde 65 yaş öncesi emekliliğin bulunmadığını iddia etti. Müezzinoğlu, "Gelişmiş ülkelerde ortalama emeklilik yaşı 72, bizde daha yeni 52 oldu. Bu ülkeler emeklisine 17 yıl maaş öderken biz 27 yıl maaş ödüyoruz. Bunu yapmak istersek gençlerden alarak devam edebiliriz. Bu sistemi sürdüremeyiz. Genç nüfusun çalışma geleceği için emekli yaşını düzenliyoruz. 65 yaşından önce emeklilik olan tek bir ülke yok. Almanya şu anda 67'yi tartışıyor. 2036 yılında kadınlar 58, erkeklerde 60'dan önce emekli olamayacaklar. Biz ortalama 52 olan emekli olma yaşını daha yukarı çıkarmamız gerekiyor. Biz bugün yaşa takılmayı kaldırsak bütçeye 450 milyara mal oluyor" dedi.

OECD’nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) açıkladığı en güncel emeklilik yaşı verilerine göre, erkekler için emeklilik yaşı 65’in altında olan tam 19 ülke bulunuyor. Kadınlar için ise 65 yaş altında emekliliğin söz konusu olduğu 24 ülke bulunmakta. En geç emekliliğin Güney Kore’de görüldüğü, en erken emekliliğin ise hem erkeklerde hem de kadınlarda Slovakya’da olduğu da tablodan çıkartılan sonuçlardan: