Metal işçileri dört kentte greve hazırlanıyor!

Metal işçileri dört kentte greve hazırlanıyor!

Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Manisa’da faaliyette olan dört fabrikada Toplu İş Sözleşmesi sürecinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle grev hazırlığı yapılıyor. Süreci İleri Haber’le paylaşan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Serdaroğlu “Ocak başında greve gideceğiz” dedi.

Foto: Arşiv

İşveren sendikası Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası’na (EMİS) üye Gebze’de bulunan General Elektrik ve Schnider Enerji, İstanbul Kartal’daki ABB Elektrik ile Manisa ve İzmir’de de faaliyette olan Schnider Elektrik fabrikalarında toplu iş sözleşmesi sürecinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle grev hazırlığı yapılıyor.

2200 işçi adına yapılan grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde 49 madde üzerinde yaşanan uyuşmazlığın ardından girilen arabulucu sürecinde, patron sendikası EMİS’ten herhangi bir teklif ya da görüşme talebi gelmedi. Ücret ve sosyal haklar olmak üzere, çok sayıda idari madde de anlaşma sağlanamaması ve işverenin kazanılmış haklara göz dikmesi işçileri harekete geçirmiş, metal emekçileri fabrika önlerinde yaptıkları eylemlerle işvereni uyarmıştı.

TİS sürecindeki anlaşmazlık üzerine girilen arabulucu sürecinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na (ÇSGB) iletilen arabulucu raporunun önümüzdeki 15 gün içerisinde gelmesi beklenirken, Bakanlık raporunun işçilere iletilmesinin ardından fabrikalarda grev günü tespit edilecek. İşçilerin örgütlü olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal İş) Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da, ayak sesleri gelen grevin Ocak ayı başı ya da sonunda uygulanacağını söyledi.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

Peki 83 maddenin yer aldığı TİS görüşmelerinde, uyuşmazlık yaşanan ve işçilerin ısrarlı olduğu 49 madde arasında neler var? Birkaç başlıkta özetlenirse;

- Ücret ve sosyal haklardaki ciddi kayıplar,

- Kıdem tazminatı hakkının gasp edilmemesi,

- Kiralık işçilik uygulaması kapsamında fabrikalarda işçi çalıştırılmaması,

- Geçmişte kazanılmış hakların ve sosyal ödemelerin fabrikalarda farklı şekilde uygulanmayarak ortaklaştırılması,

- Temsilci izinlerinin yükseltilmesi gibi idari maddeler bulunuyor.

İSTANBUL, KOCAELİ, İZMİR, MANİSA…DÖRT KENT GREVE HAZIRLANIYOR!

İşveren sendikası EMİS’in, TİS sürecinde işçilerin talep ettiği ücret ve haklar konusunda adım atmaması ve metal işçilerinin fabrikalarda yaptıkları uyarı eylemlerine kulak tıkaması, İzmir Çiğli, Kocaeli Gebze, İstanbul Kartal ve Manisa’da bulunan fabrikalarda grevin ayak seslerinin duyulmasını beraberinde getirdi.

GREV OCAKTA

Fabrikalarda grev motivasyonu ve eylemliliği sürerken, Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu süreci İleri Haber’e anlattı. Serdaroğlu, Ocak ayının başı gibi EMİS’e bağlı işletmelerde greve gidileceğini açıkladı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) bağlı iş yerlerinde başarılı toplu sözleşme görüşmeleri yaptıklarını ifade eden Serdaroğlu, EMİS ile yaşanan anlaşmazlığın ücret ve sosyal haklardaki ciddi farklılıklardan kaynaklandığını belirtti. Serdaroğlu, işçilerin EMİS'ten talep ettikleri hakları alma konusunda ısrarlı olduğunun altını çizdi.

EMİS ile yaşanan TİS süreciyle, Renault fabrikası başta olmak üzere metal sektöründeki sarı sendikadan kurtulmaya çalışan işçilerin örgütlenmesi anlamında örnek teşkil eden bir sözleşme yapmak istediklerini dile getiren Serdaroğlu sözlerini şu mesajla tamamladı: “Tüm metal işçilerini 2017’de de Birleşik Metal İş safları altında bu mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyoruz."