Merkez Bankası'nı korkutan döviz borcu: 27 bin şirketin toplam borcu rezervlerin yüzde 200'ü kadar

Merkez Bankası'nı korkutan döviz borcu: 27 bin şirketin toplam borcu rezervlerin yüzde 200'ü kadar

Merkez Bankası'nı korkutan döviz borcu rezervlerin yüzde 200'ü oranında.

Merkez Bankası'nın şirketlerin döviz borçları konusunda harekete geçtiği yönündeki haberlerin ardından gözler reel sektörün döviz pozisyonlarına çevrildi.

Ekim 2016 itibariyle şirketlerin 213 milyar dolar seviyesinde döviz açık pozisyonu bulunuyor. Merkez Bankası Kasım ayı finansal istikrar raporuna göre, yabancı para cinsinden kredi borcu bulunan şirket sayısı 27 bin civarında.

'DÖVİZ BORCU REZERVLERİN YÜZDE 200'Ü KADAR'

Business HT'nin haberine göre, raporda, açık pozisyonun TCMB döviz rezervlerine oranının yüzde 200 ve bir yıllık toplam mal ve hizmet ihracatına oranının yüzde 100'e yaklaştığı kaydedildi. 

Reel sektör döviz borcu dağılımında uzun vadeli yurtiçi ve yurtdışı banka kredileri en yüksek paya sahip. Kamu özel işbirliği yatırımlarının son yıllardaki hızlı artışının, yurtdışı kredilerindeki önceki yıllara oranla görece yüksek artışı açıkladığına dikkat çekildi.

Yabancı para kredilerin daha çok imalat, sanayi, elektrik, gaz ve su, taşımacılık ile inşaat sektörlerinde yoğunlaştığı görülüyor.

Yabancı para kredi bakiyesi olan yaklaşık 27 bin firma içerisinde 100 milyon lira üzerine yabancı para borcu sahip 1.100 firma toplam yabancı para cinsinden borcun yüzde 75'ini elinde tutuyor.

Bu firmaların kullandığı tüm yabancı para kredilerin ağırlıklı ortalama vadesi 7 yılın üzerinde bulunuyor. Toplam yabancı para kredilerin yüzde 20'sini oluşturan en yüksek yabancı para kullanan 30 firma incelendiğinde yatırımların daha çok enerji, havalimanı, otoyol, şehir hastanesi ve telekomünikasyon gibi KÖİ projeleriyle yüksek ihracata sahip otomotiv ve metal sanayi gibi sektörlerde toplandığı gözleniyor.

 

DAHA FAZLA