Meraklı çocuklarla ufak bir gezinti

Meraklı çocuklarla ufak bir gezinti

Sahi, denizler ne kadar derin? Pekiyi bir milyon ne kadar büyük? Bebekler nereden gelir? Gökyüzü ne kadar yüksek? Kitaplığınızda şimdiden yer açıp bu güzel sorularda kaybolmaya hazır olun!

Anne-babalar çocuklarının meraklı davranışlarını çok defa “yaramazlık” veya “şımarıklık” olarak algıladığı için engellemeler ile çocuğun merak duygusunu köreltmektedirler.  Körelmiş bir merak duygusu, ileride tamamen hayatını tüketerek yaşayan, ‘Amaan ne gerek var’cı bireyleri beraberinde getirecektir. Tabi istediğimiz tablo asla bu değil. Merak duygusu desteklenmiş bir çocuk, hayatının her alanında aktif, yaşamı sorgulayan üreten, empati yapabilen ve gelişime açık olacağı kesin olan bir birey olacaktır. Ben de kitaplara göz gezdirirken çocukların bitmeyen o “garip(!)” sorularını aklıma getirdim ve gözüme harika öyküler çarptı.  

Buraya alamadığım birçok değerli öykünün yazarı olan Anna Milbourne, sözünü edeceğim seride meraklı çocuklarımızın sorularını kaleme almış. Tübitak Yayınları’ndan çıkan bu seriyi, farklı yapan bir özelliği ise kitabın sonunda sorunun cevabının olmaması,  kitapların sonuna eklediği dev posterlerde çocukların aradığı cevapların saklı olmasıdır.  Sünger kaplı dış cildiyle çocukların dokunsal hazlarını sağlayacak özellikte ve 3+ yaş için uygun. Şiz okurken çocuklar o sayfanın resimlerine bakar, kitaplar bu açıdan da oldukça iyi. Resimler çocukların ilgisini sürdüren nitelikte. Kahramanımız ise Pipkin: Kendisi çok sevimli küçük bir penguen.

Serinin ilk kitabı, şüphesiz hemen hemen her çocuğun sorduğu bir sorunun ismini almış: “Bebekler Nereden Gelir?”.  Serinin kahramanı Pipkin, bebeklerin nereden geldiğini merak eder ve sorusunun cevabını bulmak için hayvan dostlarından yardım ister. Şermin Korkusuz’un çevirisini yaptığı maceralarla dolu bu arayışın sonunda cevap, dev posterde saklı olarak okuyucu minikleri bekler.

Serinin devamında Meltem Yenal Coşkun’un çevirisini yaptığı “Bir Milyon Ne Kadar Büyük?” geliyor.  Çocukların rakamlarla ilgili meraklarına hiç birimiz yabancı değiliz. Onlar rakamları, paraları, belli şeylerle somutlamak isterler.  Çünkü soyut düşünme becerisine sahip değillerdir. Hatta çoğu zaman kucağa sığan bir ekmeğin elini doldurmayan bir parayla nasıl alındığına bile hayret ettiklerini görmüşsünüzdür. Pipkin, bu sefer de bir milyonun büyük olduğunu kabulleniyor. Ama bu büyüklüğün ne kadar olduğunu bilmek istiyor ve güzel bir keşif yolculuğu başlıyor.

Bir diğer öykümüz Zuhal Özer’in çevirisiyle “Deniz Ne Kadar Derin?”. Pipkin, denizin derinliğini merak edip, su altına heyecanlı bir yolculuk yapıyor.  Bu öyküde denizin derinliği yanında su altındaki birçok şeyi görmeye fırsat veriyor kitap. Zaten su altı biz büyüklerin bile merak konusu değil mi? O zaman kitabı okurken kendimize değil çocuğumuza okumaya dikkat edelim(!)

Serinin son öyküsü Aslı Zülal’in çevirisiyle “Gökyüzü Ne Kadar Yüksek?”. Bu seride gökyüzüne dalıp giden Pipkin, gökyüzü ne kadar yüksek diye merak ediyor. Uçan canlılarla beraber bu soruya yanıt arayan Pipkin’e eşlik ederken çocuklar çok eğlenecek.

Merak, çocukların gelişim dönemleri arası geçiş için özel ve güzel bir anahtardır. Merakı köreltmek yerine körüklemek bizleri başlarda yorsa da çocuğunuzun ileride göreceğiniz resmi sizi çok mutlu edecek. Bu nedenle çocukların merak etmelerine izin verelim, verelim ki özgür düşünen çocuklar, sorgulayan toplumu, özgür halkları, özgür halklar da baharı bitmeyen güzel bir dünyayı getirsin.

İyi okumalar dilerim.


KÜNYE 1: Anna Milbourne, Çeviri: Şebnem Korkusuz, Bebekler Nereden Gelir, Tübitak Yayınları

KÜNYE 2: Anna Milbourne, Çeviri: Meltem Yenal Coşkun, Bir Milyon Ne Kadar Büyük, Tübitak Yayınları

KÜNYE 3: Anna Milbourne, Çeviri: Zuhal Özer, Deniz Ne Kadar Derin, Tübitak Yayınları

KÜNYE 4: Anna Milbourne, Çeviri: Aslı Zülal, Gökyüzü Ne Kadar Yüksek, Tübitak Yayınları

DAHA FAZLA